Ερντογάν: Είναι η συναλλαγή με τον Άσαντ το «κλειδί» για την επιτυχία στην κάλπη;

Οι ειδικοί αναλυτές που μελετούν την πολιτική της Τουρκίας συγκλίνουν στο εξής: «Για τον πρόεδρο Ερντογάν, οι εσωπολιτικές παράμετροι καθορίζουν την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής».

Αυτό επιβεβαιώνεται περίτρανα παρατηρώντας κανείς την πολιτική της Τουρκίας έναντι της γειτονικής Συρίας δεδομένων των «καυτών θεμάτων» των Κούρδων της Συρίας αλλά και των Σύρων Προσφύγων.

Όπως αναλύει στη Deutsche Welle ο  Ρόναλντ Μαϊνάρντους πολιτικός αναλυτής και σχολιαστής και Κύριος Ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ  εκρηκτικό προεκλογικό θέμα για τον Ερντογάν αποτελούν τόσο οι Κούρδοι της Συρίας, οι οποίοι «έχουν δημιουργήσει μια επιτυχημένη αυτόνομη διοίκηση στα βόρεια των κοινών συνόρων, η οποία κατά την άποψη της Τουρκίας αποτελεί συνέχεια του PKK», όσο και τα  «τέσσερα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στην Ανατολία, τους οποίους η πλειοψηφία των Τούρκων θα προτιμούσε να στείλει πίσω το ταχύτερο – και οι οποίοι έχουν γίνει εκρηκτικό προεκλογικό θέμα».

Κατά τον Ρόναλτ Μαϊνάρντους «πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι επίκειται μία ριζική στροφή στην πολιτική της Τουρκίας για τη Συρία». Σε αυτό συνηγορεί και η ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής του προέδρου Ερντογάν και τον Σύρο δικτάτορα Άσαντ στην πιθανότητα της οποίας αναφέρθηκε την  περασμένη Πέμπτη, ο τούρκος Πρόεδρος.

Όπως εκτιμά: «Μια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε το αποκορύφωμα μιας παρασκηνιακής διαδικασίας που η Μόσχα ενορχηστρώνει εδώ και μήνες με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων κρατών. Η Τουρκία ήταν και παραμένει ο σημαντικότερος υποστηρικτής της συριακής αντιπολίτευσης. Η Ρωσία, από την άλλη πλευρά, είναι ο σημαντικότερος υποστηρικτής του καθεστώτος Άσαντ. Αυτό και μόνο το γεγονός εξηγεί την επιμονή του Πούτιν σε μια συροτουρκική διευθέτηση».

Όπως αναφέρει ο Ρόναλτ Μαϊνάρντους στο δημοσίευμα της Deutsche Welle  «Στα τέλη του 2022, οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας, Συρίας και Τουρκίας συναντήθηκαν στη Μόσχα. Ο συμφωνηθείς οδικός χάρτης προβλέπει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών εντός ενός μηνός. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, μια συνάντηση των πολιτικών ηγετών θα επισφραγίσει τη διαδικασία».

Ο πολιτικός θρίαμβος του Πούτιν και η ήττα των Αμερικανών

Εκτιμά ακόμη ότι η πραγματοποίηση μιας Συνόδου Κορυφής μεταξύ Άσαντ και Ερντογάν «θα ήταν ένας πολιτικός θρίαμβος για τον Πούτιν – και μια ήττα για τους Αμερικανούς. Κεντρικό ρόλο στη διεθνή διπλωματία για τη Συρία διαδραματίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία εδώ και καιρό υποστηρίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων με τον Άσαντ, πιστεύοντας ότι αυτό θα περιορίσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στη Δαμασκό».

Οι κουρδικές δομές στη Βόρεια Συρία

Αναφορικά με τους Κούρδους Ρόναλτ Μαϊνάρντους προσεγγίζει το ζήτημα ως εξής:  «Η πολιτική βάση της διαφαινόμενης τουρκο-συριακής συμφωνίας είναι μια πολιτική συναλλαγή sui generis: σε αντάλλαγμα για την αναγνώριση του Άσαντ ως ηγέτη της Συρίας από την Άγκυρα και την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, η Δαμασκός αναλαμβάνει να διαλύσει τις κουρδικές δομές στη βόρεια Συρία και να εγγυηθεί ότι δεν θα διαδραματίσουν κανένα ρόλο στις μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Ερώτημα αποτελεί το πως θα αντιδράσουν οι  ΗΠΑ που είναι και οι σπουδαιότεροι σύμμαχοι των Κούρδων της Συρίας.

« Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε ότι αν υλοποιηθούν τα σχέδια του Πούτιν, του Ερντογάν και του Άσαντ, οι Κούρδοι θα είναι και πάλι οι μεγάλοι ηττημένοι στα παιχνίδια ισχύος των μεγάλων δυνάμεων και των συμμάχων τους» καταλήγει ο πολιτικός αναλυτής αναφορικά με το ζήτημα των Κούρδων.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...