Επιδότηση σε ρεύμα και αέριο και τον Φεβρουάριο

Και τον Φεβρουάριο, όπως έχει αναγγελθεί ουκ ολίγες φορές από την κυβέρνηση, θα επιχορηγηθούν  οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι θέμα ημερών, ίσως και σήμερα, να γίνουν ανακοινώσεις από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το ύψος των επιδοτήσεων που θα περάσουν στους καταναλωτές στους λογαριασμούς ενέργειας του Φεβρουαρίου προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις μεγάλες αυξήσεις.

Πάντως, οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος κινήθηκαν οριακά προς τα κάτω τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης. Έτσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες μέρες του μήνα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Λογαριασμοί ρεύματος

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες και χωρίς να αποκλείονται κι εκπλήξεις, η ηγεσία του υπουργείου ΠΕΝ αναμένεται να ανακοινώσει ελαφρώς μικρότερες επιδοτήσεις στους οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος. Πηγές μιλούν ότι για τις πρώτες 150 kWh η επιδότηση θα είναι στα 0,15 ευρώ ανά kWh έναντι 0,16 ευρώ τον Ιανουάριο. Για τις επόμενες 150 έως 300 kWh το ύψος της ενίσχυσης θα είναι στα 0,11 ευρώ/kWh έναντι 0,12 τον Ιανουάριο.

Η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα.

Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα γίνουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά, όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, με βάση την κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα διατηρηθεί αμετάβλητη η επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh. Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις. Αν και είχε ανακοινωθεί η χορήγηση της ενίσχυσης με βάση κριτήρια, εντούτοις η Ευρ. Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

Φυσικό αέριο

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν θα αλλάξει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh.

Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Αναμένεται να είναι στα 20 ευρώ ανά MWh αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...