Επιδότηση ρεύματος: Τι ποσοστό της αύξησης κάλυψε – Τι καταγράφει έρευνα

Οι επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού αντιστάθμισαν σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων το Φεβρουάριο, σύμφωνα την μηνιαία έρευνα HEPI για τις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού σε 33 χώρες της Ευρώπης που διεξάγουν οι ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση στον τομέα του φυσικού αερίου στη χώρα μας τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε σημαντική μείωση της τιμής καταναλωτή.

Ειδικότερα, η τιμή καταναλωτή μαζί με τους φόρους για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 26,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 24,15 λεπτά. Ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Αγγλία όπου η τιμή έφθασε στα 44.13 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Τι καταγράφει η έκθεση

Η έκθεση καταγράφει τα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή. Ενδεικτικά στην Ιταλία μειώθηκαν τα «πράσινα» τέλη και οι φόροι στο φυσικό αέριο, στην Κύπρο εφαρμόζεται ενιαία έκπτωση 10 % στους λογαριασμούς ρεύματος, στη Γαλλία και την Ολλανδία επίσης εφαρμόζεται μείωση φόρων, ενώ η Ισπανία σχεδιάζει επιπλέον έκτακτη φορολογία για τις ενεργειακές επιχειρήσεις και η Ρουμανία επέβαλε πλαφόν στις τιμές. Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό εφαρμόζονται από το Σεπτέμβριο επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Η μέση τιμή για το φυσικό αέριο στην Ελλάδα διαμορφώθηκε το Φεβρουάριο στα 8,27 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 10,76 λεπτά, και ήταν μειωμένη – κατά την έκθεση HEPI- κατά 25 % σε σχέση με τον Ιανουάριο. Ακριβότερες χώρες είναι η Αυστρία, η Γερμανία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία όπου η τιμή φθάνε στα 23,43 λεπτά.

Αντίστοιχα και στο φυσικό αέριο πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όπως η Ελλάδα) εφαρμόζουν επιδοτήσεις στις τιμές καταναλωτή, ή έχουν επιβάλει «πάγωμα» και ανώτατες τιμές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δημήτριος Λαμπράκης: Η σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 12 Αυγούστου...

Κορωνοϊός: Σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι από Covid-19 στις ΗΠΑ

Παρότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι, οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 παραμένουν...

Φωτιά: Η Ευρώπη σπεύδει να βοηθήσει τη Γαλλία, που συνεχίζει να βιώνει πύρινο εφιάλτη

Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα στη Γαλλία...

Αν Χεκ: Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός – Οι γιατροί θα την αποσυνδέσουν από τη μηχανική υποστήριξη

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο της ηθοποιού Αν Χεκ στο Λος Άντζελες....