Επίδομα θέρμανσης – Τον Δεκέμβριο αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές

Μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, η σχετική ΚΥΑ με τις λεπτομέρειες του φετινού επιδόματος θέρμανσης είναι έτοιμη. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να ψηφιστεί η σχετική τροπολογία, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη. Στόχος παραμένει να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους δικαιούχους, με βάση τα νέα διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο κ. Σκυλάκάκης ανακοίνωσε, επίσης, ότι με στόχο να μπορούν να λάβουν επίδομα θέρμανσης περισσότεροι κάτοικοι περιοχών που κάνουν χρήση καυσόξυλων ή πέλετ, εκτός από τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, πρόσθετη προϋπόθεση θα είναι η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 3.500 κατοίκων από 2.500 κατοίκους που ίσχυε πέρυσι.

Ως προς το χρόνο καταβολής του επιδόματος θέρμανσης, παραμένει ο στόχος να λάβουν στις 10 Δεκεμβρίου οι περσινοί δικαιούχοι – περισσότεροι από 700.000 – την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με ποσό ίσο με αυτό που εισέπραξαν πέρυσι. Τυχόν διαφορά που ενδεχομένως θα υπάρχει, θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους.

Και οι νέοι δικαιούχοι, όμως, που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά φέτος αίτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, θα εισπράξουν τα χρήματα που δικαιούνται έως το τέλος του έτους.

Με βάση τους έως τώρα σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, οι αιτήσεις στην πλατφόρμα «myΘΕΡΜΑΝΣΗ» θα υποβάλλονται μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στους απαιτούμενους ελέγχους ως προς την κάλυψη των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων των αιτούντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης φέτος διπλασιάστηκε και θα φθάσει τα 168 εκατ ευρώ. Η διαδικασία υποβολής τιμολογίων θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος της θερμαντικής σεζόν (Απρίλιο 2022), προκειμένου να διευκολυνθούν ιδιαίτερα όσοι κάνουν χρήση φυσικού αερίου με μηνιαία κατανάλωση.

Οι αλλαγές

Για την περίοδο 2021-2022, οι βασικές αλλαγές εντοπίζονται:

  • Στη  βάση υπολογισμού του επιδόματος, η οποία αυξάνεται από τα 220 στα 300 ευρώ. Το ποσό αυτό πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, το λεγόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας» και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62, ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρα. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, από 10% που ίσχυε την προηγούμενη χειμερινή περίοδο.
  • Στο ελάχιστο ποσό επιδόματος, το οποίο αυξάνεται σε 100 ευρώ από 80 ευρώ και στο μέγιστο ύψος επιδόματος, το οποίο φτάνει πλέον τα 750 ευρώ από τα 650 ευρώ πέρυσι.
  • Στη διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, καθώς διαμορφώνεται σε 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ για τον άγαμο και σε επιπλέον 3.000 ευρώ (από 2.000 ευρώ) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
  • Στη διεύρυνση των περιουσιακών κριτηρίων. Τα όρια συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, μέχρι τα οποία χορηγείται το επίδομα, αυξάνονται από 130.000 σε 180.000 ευρώ για κάθε άγαμο και από 250.000 σε 300.000 ευρώ για κάθε έγγαμο ενδιαφερόμενο.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Βρετανία: Αδειάζουν τα ράφια των σουπερμάρκετ από νερό – Τρόμος λόγω της ξηρασίας

Τεράστια ανησυχία επικρατεί στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της ξηρασίας,...

Ινδία: Αδέρφια πέθαναν από δάγκωμα φιδιού με διαφορά λίγων ωρών

Μερικές φορές η μοίρα παίζει περίεργα παιχνίδια. Σαν από...

Τέταρτες οι Πλατανιώτη- Μαλκογεώργου στο ελεύθερο ντουέτο

Την τέταρτη θέση κατέκτησαν οι Ευαγγελία Πλατανιώτη και Σοφία...

Τζαβάρας: Πλήγμα για το πολίτευμα, πρόβλημα για την κυβέρνηση οι υποκλοπές

Ισχυρό πλήγμα για τη λειτουργία του πολιτεύματος χαρακτηρίζει τις...