«Επιχείρηση Μονόκερως»: Οι 10 ημέρες μέχρι την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ – Ολο το σχέδιο

Σε μια περίοδο πένθους δέκα ημερών μπήκε το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών.

Όπως είναι γνωστό, όλα όσα πρόκειται να συμβούν με τη διαδοχή είναι προκαθορισμένα βάσει πρωτοκόλλου, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στα διαδικαστικά για την κηδεία της.

«Επιχείρηση Μονόκερως»

Συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος έγινε εκτός ανακτόρων, τέθηκε σε εφαρμογή η «Επιχείρηση Μονόκερως» για τη μεταφορά της σορού της βασίλισσας στο Λονδίνο. Το σχέδιο περιλαμβάνει και τις τελετές που θα γίνουν σε όλες τις χώρες που η Ελισάβετ ήταν βασίλισσα.

Ειδικότερα, προβλέπονται κάποιες τελετές στο Εδιμβούργο, προτού η σορός της βασίλισσας μεταφερθεί με το βασιλικό τρένο, από τη Σκωτία στο Λονδίνο.

Πιο πριν, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας θα τοποθετηθεί αρχικά σε αίθουσα στο Κάστρο του Μπαλμόραλ και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία γύρω από το φέρετρο στον καθεδρικό ναό του Σεν Ζιλ στο Εδιμβούργο.

Εκεί, αναμένεται να βρεθούν εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, και πολίτες καθώς θα τους επιτραπεί να αποτίσουν φόρο τιμής στην μακροβιότερη βασίλισσα της Αγγλίας.

Στη συνέχεια, από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο το φέρετρο θα ταξιδέψει με το βασιλικό τρένο πραγματοποιώντας μια διαδρομή διάρκειας πέντε ωρών, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει το ταξίδι του προς το Λονδίνο και το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Οκτώ ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ

Το φέρετρο θα υποδεχθεί στο Λονδίνο ειδική επιτροπή, η οποία θα αποτελείται από την πρωθυπουργό Λιζ Τρας και μέλη του υπουργικού συμβουλίου.=

Ακολούθως, το φέρετρο με την σορό της βασίλισσας Ελισάβετ θα παραμείνει για οκτώ ημέρες στο παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια θα μεταφερθεί για την κηδεία στο αββαείο του Ουέστμινστερ.

Οι 10 μέρες μέχρι την κηδεία της

1η ημέρα μετά τον θάνατό της

Ένα Συμβούλιο αποτελούμενο από ανώτερα κυβερνητικά στελέχη και συμβούλους θα συνεδριάσει στο St James’s Palace το πρωί για την διακήρυξη του νέου βασιλιά, η οποία θα ανακοινωθεί δημόσια από μπαλκόνι του παλατιού. Μια ακόμα ανακοίνωση θα διαβαστεί στο Royal Exchange στο Λονδίνο. Το απόγευμα ο νέος βασιλιάς θα έχει συναντήσεις με την πρωθυπουργό και το υπουργικό της συμβούλιο αλλά και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον αρχιεπίσκοπο του Canterbury και τον Προϊστάμενο του Αββαείου του Γουεστμίνστερ. Τιμές θα αποδοθούν στην εκλιπούσα στο κοινοβούλιο. Οι σημαίες θα επιστρέψουν στις θέσεις τους, όσο το Συμβούλιο θα αναγορεύει τον Κάρολο βασιλιά και θα μείνουν έτσι για 24 ώρες πριν επιστρέψουν στη μέση του ιστού μέχρι και την ημέρα της κηδείας της.  

2η ημέρα

Το φέρετρο θα αναχωρήσει από το Μπαλμόραλ για το παλάτι Holyroodhouse. Διακηρύξεις θα υπάρξουν στις πρωτεύουσες του Ηνωμένου Βασιλείου ταυτόχρονα το μεσημέρι. Οι εκδηλώσεις τιμής στο κοινοβούλιο θα συνεχιστούν.

3η ημέρα

Θα υπάρξει μια τελετή μνήμης από το Holyrood στον καθεδρικό του St Giles στην οποία θα παραβρεθούν μόνο τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Μετά την τελετή, ο καθεδρικός θα ανοίξει για το κοινό για 24 ώρες, όμως το δημόσιο προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το σχέδιο «Γέφυρα του Λονδίνου» ο βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να ταξιδέψει για το Παλάτι του Γουέστμινστερ όπου θα λάβει τα συλλυπητήρια της Βουλής. Έπειτα θα πετάξει για το Εδιμβούργο. Στην πρώτη του ενέργεια ως μονάρχης, θα βρεθεί στο Παλάτι του Holyroodhouse για την τελετή των κλειδιών και έπειτα σε λειτουργία στον καθεδρικό του St Giles. Θα βρεθεί για πρώτη φορά με την πρωθυπουργό της Σκωτίας και θα λάβει και τα συλλυπητήρια του Σκωτσέζικου κοινοβουλίου.

4η ημέρα

Αργά το απόγευμα το φέρετρο αναμένεται να μεταφερθεί στον σταθμό Edinburgh Waverley από όπου θα ταξιδέψει ολόκληρη τη νύχτα με το βασιλικό τραίνο ώστε να φτάσει το πρωί στο St Pancras του Λονδίνου.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα πετάξει για τη Βόρεια Ιρλανδία, όπου θα λάβει ένα ακόμα μήνυμα συλλυπητηρίων στο Κάστρο Χίλσμπορο και θα πάρει μέρος σε λειτουργία και προσευχή στον Καθεδρικό της Αγίας Άννας του Μπέλφαστ.

Την ίδια ώρα στο Λονδίνο θα πραγματοποιείται η πρώτη πρόβα των διαδικασιών της κηδείας από το Μπάκιγχαμ στο Ουέστμινστερ. 

5η ημέρα

Το φέρετρο θα φτάσει στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ λίγες ώρες πριν την πρώτη μεγάλη τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο.

Στην πρώτη αυτή τελευτή, το φέρετρο της Βασίλισσας θα μεταφερθεί από το Μπάκιγχαμ στο Γουέστμινστερ όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για πέντε ημέρες.

Κατά την άφιξη εκεί, θα υπάρξει μια σύντομη λειτουργία.

Κατά τη διάρκεια του λαϊκού προσκυνήματος ο κόσμος θα μπορέσει να αποτίσει τιμή στη βασίλισσα. Το φέρετρο θα τοποθετηθεί και θα ανοίξει για το κοινό 23 ώρες την ημέρα.

6η ημέρα

Το λαϊκό προσκύνημα συνεχίζεται.

7η ημέρα

Ο βασιλιάς Κάρολος ταξιδεύει στην Ουαλία για να βρεθεί σε λειτουργία στον Καθεδρικό Llandaff του Κάρντιφ. Έπειτα θα δεχθεί το συλλυπητήριο μήνυμα της ουαλικής βουλής. Κατόπιν θα δει τον Ουαλό πρωθυπουργό. Οι εκπρόσωποι της Κοινοπολιτείας αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στο Λονδίνο.

8η ημέρα

Ο Βασιλιάς Κάρολος αναμένεται να δεχθεί πρωθυπουργούς και κυβερνήτες από τις χώρες της Κοινοπολιτείας.

9η ημέρα

Την παραμονή της κηδείας, ο βασιλιάς Κάρολος θα υποδεχθεί τα μέλη των βασιλικών οικογενειών που θα παραβρεθούν στην κηδεία. Οι επίσημοι αναμένεται να βρεθούν στο λαϊκό προσκύνημα.

10η ημέρα

Η κρατική κηδεία θα πραγματοποιηθεί στο Westminster Abbey. Θα υπάρξουν δύο λεπτά σιγής σε ολόκληρο το έθνος. Έπειτα από τη λειτουργία που θα διαρκέσει μια ώρα, μια τεράστια πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο στο Hyde Park, όπου θα μεταφερθεί από το βαγόνι του όπλου στην κρατική νεκροφόρα και θα ταξιδέψει στο Windsor. Εκεί στο Windsor Castle το φέρετρο θα κατέβει στη βασιλική κρύπτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και παραιτήσεις έβαλαν «φρένο» στον Νετανιάχου

Οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους του...

Ισραήλ: Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής...

Γαλλία: Κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ στην ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης

Παραμένει ανέφικτη από το πρωί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα...

Ισραήλ: Αναστέλλεται για έναν μήνα η δικαστική μεταρρύθμιση

Αναστέλλει για έναν μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής...

Αγωνία για την τύχη του Οτσαλάν

Φόβοι ότι ο προφυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK),...