Πολύ πριν αφιερωθεί στην Ελλάδα, ο Αριστείδης Χαλικιάς είχε ήδη καλλιεργήσει ένα ισχυρό όνομα στην ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ. Ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος και κύριος μέτοχος της Republic Bank of Chicago (RBC), η οποία σήμερα διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,6 δισ. δολαρίων και ελέγχει καταθέσεις 2,25 δισ. δολαρίων, καταλαμβάνοντας την 22η θέση μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών στην πολιτεία του Ιλινόις.
Η επιχείρησή του στον τομέα των ακινήτων ξεκίνησε το 1994 με την Intercontinental Real Estate & Development Corporation, πάλι από το Σικάγο.
Το 2011, ο Αριστείδης Χαλικιάς αποφασίζει να εγκατασταθεί στην Ελλάδα και ιδρύει την Intercontinental International (ICI), σύμφωνα με τα πρότυπα της αμερικανικής επιχείρησης. Παρά την οικονομική κρίση που επικρατούσε, η ICI κατάφερε να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις και το 2017 εισήλθε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποκτώντας ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων από την πρώην Εμπορική Τράπεζα.
Η ανάγκη για νέα κεφάλαια και η επιθυμία του Χαλικιά να αναδιαρθρώσει το ελληνικό χαρτοφυλάκιο οδήγησαν στη συμφωνία με την BriQ του Ομίλου Φέσσα, η οποία έχει στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού παίκτη στην αγορά του real estate. Πριν από αυτήν τη συμφωνία, ο Χαλικιάς κατείχε περίπου το 78% των μετοχών της ICI.
Μέσω της πώλησης 17 ακινήτων και της μεταβίβασης του 27% των μετοχών στην BriQ, ο Χαλικιάς ετοιμάζεται για το τελευταίο βήμα της συμφωνίας, την πλήρη απορρόφηση της ICI από την BriQ. Για κάθε μετοχή της Intercontinental που κατέχει, θα πάρει 1,194 νέες μετοχές της BriQ.
Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η BriQ αναμένεται να αξίζει περίπου 95 εκατ. ευρώ, και ο Χαλικιάς θα ελέγχει περίπου το 14,5% του μετοχικού της κεφαλαίου, που θα του αποφέρει αξία άνω των 13,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχει ήδη αποκτήσει σημαντική ρευστότητα από τις πωλήσεις και την πρόσφατη διάθεση του 27% των μετοχών του στην BriQ.
Πηγή: naftemporiki.gr