Καινοτόμο έργο της ΔΕΗ για την ανάκτηση νερού και βιωσιμότητα στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας

Καινοτόμο έργο της ΔΕΗ για την ανάκτηση νερού και βιωσιμότητα στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας

Στο πλαίσιο του καινοτόμου ερευνητικού έργου intelWATT, η ΔΕΗ συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξη ερευνών και καινοτομιών, ολοκληρώνοντας πρόσφατα μια πιλοτική εγκατάσταση ανάκτησης νερού απορρίψεων από τον Πύργο Ψύξης στη Μονάδα 5 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης. Το έργο intelWATT, γνωστό και ως «Intelligent Water Treatment Technologies for water preservation combined with simultaneous energy production and material recovery in energy intensive industries», είναι χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα HORIZON 2020 της Ε.Ε. και έχει ως στόχο την ανάπτυξη τεχνολογιών κατεργασίας νερού για βιομηχανικές εφαρμογές, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες ανακύκλωσης και εξοικονόμησης.

Η πιλοτική εγκατάσταση στη Μονάδα 5 στοχεύει στη βιώσιμη διαχείριση νερού, επικεντρωμένη στην εξοικονόμηση ποσοτήτων από το υφιστάμενο σύστημα υδρογεωτρήσεων και στην επαναχρησιμοποίηση νερού από απορρίψεις του πύργου ψύξης. Οι καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται περιλαμβάνουν υπερδιήθηση, νανοδιήθηση, αντίστροφη ώσμωση χαμηλής πίεσης, απόσταξη με μεμβράνες και κρυσταλλοποίηση, επιτυγχάνοντας ανακτήσεις πάνω από 99% του απορριπτόμενου νερού.

Το έργο, που υλοποιείται από τον Οκτώβριο του 2020 με τη συμμετοχή 20 οργανισμών, συμπεριλαμβανομένων πανεπιστημίων και βιομηχανιών, συντονίζεται από το Εργαστήριο Υλικών και Μεμβρανών του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Οι πρόσφατες αξιολογήσεις των δεδομένων λειτουργίας της πιλοτικής εγκατάστασης βοηθούν τη ΔΕΗ να αποκτήσει πολύτιμη ερευνητική τεχνογνωσία για τη διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, προκειμένου να βελτιστοποιήσει τις τεχνολογίες κατεργασίας και επαναχρησιμοποίησης νερού.

Η ΔΕΗ, με στρατηγικές επενδύσεις και συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), επιδιώκει να μετασχηματιστεί σε μια βιώσιμη και σύγχρονη εταιρεία. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει δράσεις που ενισχύουν τη βιωσιμότητα με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνεργάζεται με φορείς για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του Ο.Η.Ε., επιβεβαιώνοντας την δέσμευσή της για τη μείωση της χρήσης πόρων και τη διαχείριση αποβλήτων.

Πηγή: naftemporiki.gr