Επί σειρά ετών, η Intrum κατάφερνε να αποκομίζει κέρδη από τα χρέη των άλλων, επεκτείνοντας παράλληλα και τα δικά της χρέη. Τελικά, δεν άντεξε το βάρος τους και είναι σε διαδικασία υπαγωγής στο Άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ηυσίως γνωστή στους δανειολήπτες ως ο “κακός”, η Intrum δεν είναι αυτή που χορηγεί δάνεια, αλλά αγοράζει και διαχειρίζεται κάποια από αυτά που αδυνατούν να πληρωθούν. Αναλαμβάνει τη συλλογή οφειλών από κακοπληρωτές ή εκείνους που έχουν περιέλθει σε δυσκολίες. Όπως είχε εξηγήσει ο Economist, ο ρόλος της στον χρηματοπιστωτικό τομέα θυμίζει έντονα εκείνον του εισπράκτορα στις ταινίες.
Η λειτουργία της Intrum περιλαμβάνει επικοινωνία με χιλιάδες πελάτες καθημερινά μέσω τηλεφώνου, επιστολών και ψηφιακών καναλιών. Η ίδια προσπαθεί να διατηρεί έναν αξιόπιστο διάλογο και στοχεύει στην εύρεση λύσεων για τους οφειλέτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Με τη βοήθεια των αρμόδιων επαγγελματιών της, επιδιώκει να διευκολύνει την αποπληρωμή των οφειλών, ώστε οι εταιρείες να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Στην τελευταία δεκαετία, η Intrum κατέχει τη θέση του κορυφαίου εισπράκτορα στην Ευρώπη, κυρίως λόγω της αύξησης των κόκκινων δανείων μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι τράπεζες, προκειμένου να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στράφηκαν στην Intrum, η οποία δανείστηκε εκτενώς για την επέκτασή της. Ωστόσο, η κατάσταση άλλαξε δραματικά, καθώς το ποσοστό των κόκκινων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μειώθηκε σημαντικά, με αποτέλεσμα την έλλειψη νέων ευκαιριών για την Intrum.
Η εταιρεία αντιμετωπίζει τώρα σοβαρά οικονομικά προβλήματα, καθώς η απόφασή της να συγχωνευθεί με την Lindorff το 2018 επέφερε σημαντική αύξηση στα χρέη της. Το αποτέλεσμα αυτού ήταν η αλλαγή πολλών οικονομικών διευθυντών από το 2018 μέχρι σήμερα. Οι πιέσεις της αγοράς και η αύξηση των επιτοκίων επίσης την επηρεάζουν αρνητικά.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Intrum έχει χρέη που ανέρχονται σε 58,4 δισ. σουηδικές κορόνες, περίπου 5,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Παρά τις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση, δεν κατάφερε να φτάσει στο απαιτούμενο ποσοστό στήριξης των πιστωτών. Η διαδικασία του Άρθρου 11 πρόκειται να ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου, με το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.
Πηγή: naftemporiki.gr