Συγκρούσεις Συμφερόντων στην Τουριστική Χωροθέτηση και τη Βιομηχανία Μεταλλευμάτων στην Ελλάδα

Συγκρούσεις Συμφερόντων στην Τουριστική Χωροθέτηση και τη Βιομηχανία Μεταλλευμάτων στην Ελλάδα

Η ειδική χωροταξική σχεδίαση για τον τουρισμό έχει προκαλέσει συγκρούσεις μεταξύ της βιομηχανίας εξόρυξης και του τουριστικού τομέα. Οι εκπρόσωποι της εξορυκτικής βιομηχανίας επισημαίνουν ότι η νέα πολιτική οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να συνυπάρχουν οι τομείς που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας. Αυτή η αντιπαράθεση συμβαίνει σε μια κρίσιμη περίοδο για την ανάδειξη της συνεισφοράς της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικονομία πρώτων υλών, δεδομένου ότι η χώρα διαθέτει πλούσιους ορυκτούς πόρους και μακρά εμπειρία στη βιομηχανία εξόρυξης.

Η Ένωση Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων εξέφρασε σφοδρές αντιδράσεις απέναντι στη συγκεκριμένη χωροταξική σχεδίαση για τον τουρισμό. Σε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Θεόδωρο Σκυλακάκη, με κοινοποίηση στον Γενικό Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιο Μπακογιάννη, επισημαίνεται ότι η προτεινόμενη χωροταξική ρύθμιση, η οποία τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προκαλεί πολύ σοβαρά προβλήματα όχι μόνο στην εξορυκτική δραστηριότητα αλλά και στη βιομηχανία γενικότερα.

Συγκεκριμένα, οι περιορισμοί και απαγορεύσεις που τίθενται στους παραγωγικούς τομείς, όπως η εξορυκτική βιομηχανία και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν είναι αρμοδιότητας του Ειδικού Χωροτάκτη. Η προτεινόμενη καθολική εφαρμογή μέτρων που περιορίζουν άμεσα την χωρική ανάπτυξη άλλων τομέων, χωρίς επαρκή συντονισμό με τα αντίστοιχα χωροταξικά πλαίσια, αποτελεί μια άτοπη προσέγγιση για την τουριστική ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες για την αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τους ορυκτούς πόρους και τη βιομηχανία, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, η ειδική χωροταξική ρύθμιση για τον τουρισμό δεν λαμβάνει υπόψη αυτές τις διαδικασίες. Υπάρχει νομικό προηγούμενο από το Συμβούλιο της Επικρατείας που καταδεικνύει ότι η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ορυκτών πόρων έχει προτεραιότητα σε σχέση με άλλες δραστηριότητες, γεγονός που δεν φαίνεται να έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη στην προτεινόμενη απόφαση.

Πηγή: naftemporiki.gr