Σημαντική Σύνοδος των Υπευθύνων της Μεσογείου για την Κρίση και τη Μετανάστευση

Σημαντική Σύνοδος των Υπευθύνων της Μεσογείου για την Κρίση και τη Μετανάστευση

Οι ηγέτες εννέα μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν την Παρασκευή στην Πάφο, εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η Σύνοδος MED9 (Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία) θα πραγματοποιηθεί αμέσως πριν την Ευρωπαϊκή Σύνοδο που θα λάβει χώρα στις 17-18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες. Αυτή η σύνοδος αναμένεται να αποτελέσει την πλατφόρμα για την πρώτη συζήτηση σε υψηλό επίπεδο σχετικά με την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Συμβουλίου της επόμενης εβδομάδας.

Σημαντική είναι η συμμετοχή του Βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, ο οποίος θα συζητήσει με τους ηγέτες του MED9 τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας. Η ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνει περιφερειακές εξελίξεις αλλά και θέματα μετανάστευσης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη συντονισμού του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνέπειες μιας γενικευμένης κλιμάκωσης στην περιοχή θα είναι καταστροφικές». Υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος αύξησης των ροών μετανάστευσης και πιθανής ανθρωπιστικής κρίσης.

Σχετικά με το θέμα της μετανάστευσης, ο στόχος της Ελλάδας είναι να συνεχίσει τη συνεργασία με την Τουρκία ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των ροών. Το ζήτημα είχε συζητηθεί και στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ αναμένεται να τεθεί και στην επερχόμενη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πρόσφατα ότι «ο φράχτης στον Έβρο δεν προστατεύει μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά, και πρέπει να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση». Υπογράμμισε, επίσης, ότι «σε κάθε περίπτωση θα τον κατασκευάσουμε είτε με ευρωπαϊκούς είτε με εθνικούς πόρους, αλλά είναι δίκαιο το βάρος της φύλαξης των συνόρων να μοιράζεται δίκαια».

Πηγή: naftemporiki.gr