Αύξηση κενών θέσεων εργασίας στην Ελληνική αγορά και η ανάγκη για κατάλληλες δεξιότητες εργαζομένων

Αύξηση κενών θέσεων εργασίας στην Ελληνική αγορά και η ανάγκη για κατάλληλες δεξιότητες εργαζομένων

Η ανάπτυξη των επιχειρήσεων δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας που δεν καλύπτονται εύκολα, καθώς υπάρχει έλλειψη δεξιοτήτων από την πλευρά των εργαζομένων, ενώ πολλοί Έλληνες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Κατά συνέπεια, υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των απαιτούμενων και των προσφερόμενων δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αυξανόμενος αριθμός κενών θέσεων εργασίας, όπως δείχνει μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Ελλάδας (ΣΕΒΕ).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο καταγράφηκαν 53,814 κενές θέσεις στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 54.4% σε σύγκριση με πέρυσι. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις προκύπτουν στον τομέα του Τουρισμού (16.4%), ακολουθούμενος από τον Δημόσιο Τομέα και τις Υποστηρικτικές Δραστηριότητες. Αν και η ανεργία παρουσίασε πτώση, εκτιμάται σε μονοψήφιο ποσοστό 9.6% τον Ιούνιο.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι εστίασε στις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης που οδηγεί σε διευρυνόμενα κενά στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις απόψεις 1,600 επιχειρήσεων, οι κύριοι λόγοι αναδείχθηκαν ως εξής: Οι περισσότερες επιχειρήσεις (52.4%) αναζητούν προσωπικό για την κάλυψη των τακτικών τους αναγκών εξαιτίας της ανάπτυξης, και όχι για προσωρινές ή εποχικές ανάγκες.

Η έλλειψη κατάλληλου εργατικού δυναμικού είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, καθώς το 76.7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, κυρίως λόγω έλλειψης κατάλληλων δεξιοτήτων ή εμπειρίας, καθώς και αδιαφορίας από τους υποψήφιους. Οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν νέα άτομα με μικρή εμπειρία (έως πέντε χρόνια) και πιστοποιημένες γνώσεις, προσφέροντας μισθούς έως 1,500 ευρώ.

Μόλις το 14.9% των επιχειρήσεων ανέφεραν ότι έχουν προσλάβει άτομα που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, πράγμα που δείχνει μια αργή τάση για επαναπατρισμό Ελλήνων από το εξωτερικό. Εντούτοις, η απώλεια εργατικού δυναμικού που μετακόμισε στο εξωτερικό τις προηγούμενες δεκαετίες είναι πολύ μεγάλη.

Ο ρόλος της εκπαίδευσης κι οι μισθοί τίθενται σε προτεραιότητα, με το 56.7% των επιχειρήσεων να πιστεύουν ότι χρειάζεται καλύτερη σύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις. Οι παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς θεωρούνται απαραίτητες για τη βελτίωση του πλαισίου απασχόλησης.

Πηγή: naftemporiki.gr