Ενεργειακή κρίση: Νέο «ογκώδες πακέτο ελαφρύνσεων» στη Γερμανία

Θέλοντας να στείλει εικόνα ενότητας και σύμπνοιας της γερμανικής κυβέρνησης, στην οποία εδώ και καιρό καταγράφονται διαφορετικές τάσεις και σημαντικές διαφωνίες σε καίριους τομείς που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρουσίασε από τον Πύργο Μέζεμπεργκ στο Βρανδεμβούργο τις βασικές γραμμές του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων.

«Σύντομα» θα προσδιοριστούν όλες οι λεπτομέρειες, όπως είπε, χαρακτηρίζοντας τη φύση του νέου πακέτου ελαφρύνσεων «στοχευμένη και εξατομικευμένη», ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να βγουν αλώβητοι από τον δύσκολο χειμώνα που επίκειται.

Πολλά δισεκατομμύρια ευρώ

Όλαφ Σολτς

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θέλησε να στείλει ένα μήνυμα ενότητας

Για ένα  «ογκώδες πακέτο ελαφρύνσεων» έκανε λόγο ο Φιλελεύθερος υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον καγκελάριο και τον Πράσινο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπολογίζοντας το ύψος του σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι και το επόμενο έτος, με τη συγχρηματοδότησή του σταδιακά από πόρους τόσο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού όσο και των κρατιδίων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του τηλεοπτικού δικτύου n-tv το συνολικό ύψος των ελαφρύνσεων που θα συμπεριληφθούν στο τρίτο πακέτο θα μπορούσαν να κυμανθούν στα 30 με 40 δισεκατομμύρια ευρώ – σημειωτέον ότι τα δύο πρώτα πακέτα στήριξης ανέρχονται στα 30 δις ευρώ.

Για τον Ρόμπερτ Χάμπεκ σημαντική είναι η άμεση λήψη μέτρων για τον περιορισμό της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας στα ύψη. Τόνισε ωστόσο ότι η Γερμανία «είναι καλά προετοιμασμένη για τον χειμώνα» με τα αποθέματα φυσικού αερίου να βρίσκονται σε καλά επίπεδα (γύρω στο 80%). Η γερμανική συγκυβέρνηση ανακοίνωσε από το Μέζεμπεργκ προσεχώς και τη θέσπιση κανόνων για την αναδιάρθρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποσύνδεσή της από τις τιμές φυσικού αερίου.

Τι αναμένεται να συμπεριληφθεί στο τρίτο πακέτο

Τρίτο πακέτο

Νέα εφάπαξ επιδόματα στο τρίτο επίπεδο

Σε κάθε περίπτωση το τρίτο πακέτο εστιάζει κυρίως σε βοηθήματα και επιδόματα, με τη γερμανική κυβέρνηση να βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη στήριξη ευρύτατων κοινωνικών ομάδων που πλήττονται εντονότερα από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Το n-tv επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους δίνει μάλιστα ήδη μια πρώτη εικόνα για τα μέτρα που τέθηκαν στο τραπέζι της υπουργικής διάσκεψης στο Μέζεμπεργκ:

– Εφάπαξ ενεργειακό επίδομα για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα μεταξύ 800 και 1500 ευρώ

– Επίδομα στέγασης συνδυαστικά με επίδομα θέρμανσης

– Πρόσθετο εφάπαξ επίδομα τέκνων

-Πρόσθετο βοήθημα για χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων και φοιτητές

– Οικονομική βοήθεια ή δάνεια με ευνοϊκούς όρους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Σχετικά με την πρόταση των Πρασίνων για επιβολή φόρου επί των κερδών ενεργειακών εταιρειών, οι Φιλελεύθεροι εξακολουθούν να προβάλλουν ενστάσεις. Φαίνεται όμως ότι η συγκυβέρνηση – και ο Κρίστιαν Λίντνερ – συμφωνούν ότι πρέπει να τεθούν όρια για την εξάλειψη της κερδοσκοπίας από ορισμένες ενεργειακές εταιρείες, οι οποίες φαίνεται ότι επωφελούνται από την κατάσταση αβεβαιότητας που επικρατεί στην αγορά ενέργειας.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνο

Πηγή DW

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ελβετία Σιόν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυροβολισμούς

Πυρ κατά πολιτών άνοιξε ένας οπλοφόρος στην ελβετική πόλη...

LIVE: Τα νέα μέτρα για τα γήπεδα και την οπαδική βία

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ανακοινώθηκαν τα νέα...

ΚΚΕ: Η μεγάλη ρεβάνς του Περισσού

Στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η δυναμική της πραγματικότητας...