Ενεργειακή κρίση: Η Ευρώπη εξαρτάται από τον καιρό και τα ποτάμια

Φαίνεται ότι μόνο ο ήπιος καιρός για τον επόμενο χρόνο -ούτε πολύ κρύο, ούτε πολλή ζέστη- μπορεί να γλιτώσει την Ευρώπη από μια μεγάλη ενεργειακή κρίση, γράφει το Bloomberg.

Για το καλοκαίρι, το κλειδί για την ενεργειακή επάρκεια βρίσκεται στη στάθμη των ποταμών. Στη Γαλλία, η χαμηλή στάθμη του ποταμού Μεύση μπορεί να οδηγήσει σε περικοπές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της χώρας. Η εγκατάσταση χρησιμοποιεί νερό από το ποτάμι για την ψύξη των αντιδραστήρων.

Στη Γερμανία, το κλειδί είναι ο Ρήνος. Μέρος του ενεργειακού σχεδίου της χώρας είναι να επανενεργοποιήσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση γαιάνθρακα. Τα καύσιμα γι’ αυτές τις εγκαταστάσεις μεταφέρονται σε φορτηγίδες μέσω του ποταμού.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι τον Ιούνιο

Αυτή τη στιγμή, η στάθμη του ποταμού είναι πολύ χαμηλή για την εποχή, μόλις 117 εκατοστά στην πόλη Kάουμπ, πολύ κάτω από το όριο συναγερμού που ορίζεται στα 150 εκατοστά. Η κυκλοφορία περιορίζεται σοβαρά στα 80 εκατοστά και γίνεται αδύνατη στα 40 εκατοστά.

Τον χειμώνα ο καιρός θα έχει προφανώς και πάλι καίρια σημασία. Αυτή τη στιγμή, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα χαρακτηρίζονταν μάλλον μέτρια για την εποχή.

Το πρόβλημα, που έκανε τη Γερμανία να ενεργοποιήσει τη δεύτερη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο, είναι η ακραία αβεβαιότητα σχετικά με τον μελλοντικό εφοδιασμό. Εάν η Ευρώπη έχει σχετικά ήπιο χειμώνα, όπως είχε φέτος, το 2018 και το 2019, τα προβλήματα μπορεί να είναι διαχειρίσιμα. Ωστόσο, μια πιο περίοδος ισχυρού ψύχους, όπως το 2017 και το 2020, θα σήμαινε καταστροφή.

Άρα, όσοι επενδύουν στην  ευρωπαϊκή ενέργεια καλό είναι να έχουν στραμμένα τα μάτια τους στα δελτία καιρού. Πολλή ζέστη και ξηρασία το καλοκαίρι ή πολύ κρύο τον χειμώνα θα μπορούσαν να φέρουν την καταστροφή, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...