Εμβόλιο – Ποιο το όφελος και ποιες οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Πολλοί ειδικοί θεωρούν πως ακόμα δεν υπάρχει ανάγκη για αναμνηστική δόση του εμβολίου Covid-19, ωστόσο το Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν την πρακτική με την ελπίδα να τονώσουν τα επίπεδα ανοσίας.

Τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι η τρίτη δόση πράγματι αυξάνει τα επίπεδα προστασίας, χωρίς να προκαλεί περισσότερες παρενέργειες από ό,τι η δεύτερη.

Μελέτη της Pfizer δείχνει ότι ένα μήνα μετά την τρίτη δόση του εμβολίου της, τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι 3,3 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά που καταγράφονταν με ένα μήνα μετά τη δεύτερη δόση.

Τα δεδομένα της μελέτης περιλαμβάνονται σε έγγραφο που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία προς το παρόν δεν έχει αποφασίσει τη μαζική χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Η ίδια μελέτη δίνει μια εικόνα και για τις παρενέργειες της τρίτης δόσης. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πόνος στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις και ρίγη, δείχνουν τα δεδομένα για 289 εθελοντές 18 έως 55 ετών.

Αναλυτικά η συχνότητα των παρενεργειών:

 • Πόνος στο σημείο της ένεσης: 83%
 • Κόπωση:  63,7%
 • Πονοκέφαλος: 48,4%
 • Μυαλγία, αρθραλγία: 39,1%
 • Ρίγη: 29,1%

Μεταξύ 306 εθελοντών που παρακολουθήθηκαν για ανεπιθύμητες δράσεις, μόνο ένας παρουσίασε συμπτώματα που θεωρήθηκαν σοβαρά. Συγκεκριμένα εμφάνισε λεμφαδενοπάθεια, ή πρήξιμο των λεμφαδένων, η οποία εμφανίστηκε δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό και υποχώρησε την πέμπτη μέρα. Ακόμα 15 εθελοντές εμφάνισαν πιο ήπιο πρήξιμο των λεμφαδένων.

Τα δεδομένα από Ισραήλ

Τα νεότερα στοιχεία από το Ισραήλ επιβεβαιώνουν ότι οι παρενέργειες της αναμνηστικής δόσης είναι ήπιες και τείνουν να υποχωρούν εντός μερικών ημερών.

Η Maccabi Health Services, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους Υγείας στο Ισραήλ, ανακοίνωσε τα αποτελέσματα μελέτης σε 9.200 ενήλικες που έλαβαν τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες δήλωσαν πως οι παρενέργειες ήταν πιο έντονες από ό,τι με τη δεύτερη δόση. Για τους υπόλοιπους μισούς ήταν ίδιες ή ηπιότερες σε σχέση με τη δεύτερη δόση.

Οι συχνότερες παρενέργειες ήταν:

 • Πόνος στο σημείο της ένεσης: 57%
 • Πονοκέφαλος: 36%
 • Μυαλγία: 26%
 • Αρθραλγία: 14%
 • Πυρετός άνω των 38 βαθμών: 9%
 • Πυρετός μέχρι 38 βαθμούς: 8%

Σε διαφορετική μελέτη της Clalit Health Services, του μεγαλύτερου παρόχου υπηρεσιών Υγείας στο Ισραήλ, το 88% των 4.500 συμμετεχόντων δήλωσαν ότι με την τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer ένοιωσαν «το ίδιο ή καλύτερα» συγκριτικά με τη δεύτερη δόση.

Μόνο το 31% ανέφερε τοπικές παρενέργειες όπως πόνο ή πρήξιμο στο σημείο της ένεσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τσίπρας: «Χαμένες μάχες είναι μόνο οι μάχες που δεν δίνονται»

«Αλλάζουμε, δυναμώνουμε και προχωράμε», ήταν το μήνυμα του Αλέξη...

ΑΑΔΕ: Από αύριο 1η Ιουνίου τα νέα πιστοποιητικά ΕΝΦΙΑ

Μέσα από την ψηφιακή πύλη myAADE (myAADE.gov.gr), στο σύστημα...

Στην Ελλάδα η Ιβάνκα Τραμπ – Τα μέρη που επισκέφτηκε

Η 41χρονη Ιβάνκα, κόρη του πρώην προέδρου των ΗΠΑ...

Live: Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Νίκαια

Ανδρουλάκης για Πάγκαλο: «Άφησε ανεξίτηλα ίχνη με τους...

Αποκαλυπτικό πόρισμα από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος

Ενδείξεις για την τέλεση σοβαρών αξιοποίνων πράξεων, όπως αυτή...