Εμβόλιο AstraZeneca: Η ΕΕ επιδιώκει δικαστική εντολή για την παράδοση των δόσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει από δικαστές να διατάξουν την AstraZeneca να προμηθεύσει εκατομμύρια ακόμη δόσεις εμβολίου στα 27 κράτη-μέλη στον τελευταίο γύρο της νομικής διαμάχης των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, ένα βελγικό δικαστήριο θα σταθμίσει τους ισχυρισμούς της ΕΕ ότι υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης που αιτιολογεί την εντολή προς την εταιρεία να παραδώσει τις δόσεις.

Το ίδιο δικαστήριο θα εξετάσει αργότερα φέτος εάν η AstraZeneca παραβίασε τους όρους της σύμβασης που είχε υπογράψει.

«Δεδομένης της επείγουσας ανάγκης για δόσεις εμβολίου ώστε να συνεχιστεί ο εμβολιασμός στα κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το δικαστήριο να απαιτήσει από την εταιρεία να χορηγήσει επαρκή αριθμό δόσεων» δήλωσε ο Στεφάν Ντε Κεερσμάεκερ, εκπρόσωπος του εκτελεστικού σκέλους της ΕΕ.

Η διαφωνία για τις δόσεις

Το συμβόλαιο της AstraZeneca με την ΕΕ τέθηκε στο επίκεντρο μετά την παράδοση μόλις 30 εκατομμυρίων δόσεων το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 120 εκατομμυρίων. Η εταιρεία απέδωσε το γεγονός στις δυσκολίες παραγωγής του εμβολίου σε ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις.

Η ΕΕ επέμεινε ότι η εταιρεία έπρεπε να βασιστεί στις εγκαταστάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τη χωριστή συμφωνία της AstraZeneca με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εκτός από τη διαμάχη σχετικά με τις παραδόσεις, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει εγκλωβιστεί σε διαμάχη στην Ευρώπη και σχετικά με τις φερόμενες ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες οδήγησαν ορισμένα μέλη της ΕΕ να περιορίσουν τη χρήση του σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων προειδοποίησε τους γιατρούς να ελέγχουν ασθενείς που ενδέχεται να είναι ευάλωτοι σε θρoμβώσεις.

Η ΕΕ στράφηκε στις Pfizer Inc. και BioNTech SE για επιπλέον 1,8 δισεκατομμύρια εμβόλια. Η ΕΕ είχε παραγγείλει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις της AstraZeneca πέρυσι. Η εταιρεία δήλωσε ότι θα παραδώσει 100 εκατομμύρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Βουλγαρία – Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Τριφόνοφ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ έδωσε την εντολή...

Παναγιωτόπουλος – Η Ελλάδα θα παράσχει κάθε βοήθεια στις ΕΔ του Λιβάνου

Η εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας και η συνεργασία...

ΕΚΤ – Ανθεκτικές οι ευρωπαϊκές τράπεζες στα stress tests

Ανθεκτικές παραμένουν οι τράπεζες της Ευρωζώνης όπως έδειξαν τα...

Ιταλία – Σε επιφυλακή οι αρχές ενόψει μεγάλου κύματος καύσωνα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Ιταλική Πολιτική Προστασία λόγω του...

Παίρνει εξιτήριο ο Φάνης Χριστοδούλου

Ευχάριστα είναι τα νέα για την κατάσταση της υγείας...