Εμβόλια : «Η AstraZeneca τα έβγαλε σε πλειστηριασμό» – Τι καταγγέλλει η Τσεχία

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε και πάλι σήμερα η AstraZeneca – η εταιρεία η οποία, αναμφίβολα, έχει προκαλέσει τις εντονότερες προστριβές και αντιδράσεις με τη στάση της, ενώ ταυτόχρονα το εμβόλιο που έχει παρασκευάσει με τη συνεργασία του πανεπιστημίου της Οξφόρδης έχει δεχθεί τις σημαντικότερες αμφισβητήσεις.

Αυτή τη φορά, την αφορμή έδωσε μια δήλωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας. Σύμφωνα με τον Αντρέι Μπάμπις, την ώρα που η AstraZeneca βρισκόταν… στα μαχαίρια με την ΕΕ, επειδή είχε ενημερώσει για μείωση κατά τα δύο τρίτα των δόσεων που είχε δεσμευτεί να παραδώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους, στην κυβέρνηση της Πράγας έφτασε μια προσφορά η οποία προκάλεσε έκπληξη και ερωτήματα.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Μπάμπις, «την ώρα που η AstraZeneca αρνούνταν να παραδώσει στην ΕΕ 80 εκατ. δόσεις, λάβαμε επανειλημμένως προσφορές για το εμβόλιό της. Όχι μόνο εγώ, αλλά τρεις ακόμη πρωθυπουργοί της Ευρώπης» – και της Πολωνίας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euractiv. Όπως είπε ο ίδιος, αυτό έγινε μέσω μιας ενδιάμεσης εταιρείας στο Ντουμπάι, με όρο την προπληρωμή του 50% της αξίας των εμβολίων.

Ήταν πολύ ακριβά…

«Πιστέψτε με, θα αξιοποιούσαμε σίγουρα αυτή την ευκαιρία εάν ήταν ρεαλιστική. Όμως, δεν μπορούσαμε να επωμιστούμε το κόστος», πρόσθεσε – αφήνοντας έτσι να εννοηθεί, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η προσφορά έγινε σε μία τιμή σαφώς ανώτερη εκείνης την οποία έχει συμφωνήσει η ΕΕ με τη φαρμακευτική εταιρεία.

Λίγες ώρες αργότερα, ήρθε η διάψευση από την πλευρά της AstraZeneca. «Δε υπάρχει ίχνος αλήθειας σε αυτή τη δήλωση. Είμαστε απολύτως προσανατολισμένοι στην εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι σε κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς υγείας, το ταχύτερο δυνατό με σκοπό τον τερματισμό της πανδημίας. Έτσι, δεν υπάρχει κανενός είδους εφοδιασμός, πώληση ή διανομή του εμβολίου μέσω του ιδιωτικού τομέα», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Η ίδια ανακοίνωση προειδοποιεί, επίσης, ότι «εάν κάποιος προσφέρει σε ιδιωτική βάση εμβόλια, αυτά πιθανότατα είναι πλαστά, έτσι θα πρέπει να υπάρξει άρνηση και καταγγελία στις τοπικές αρχές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...