ΕΜΑ: Σύσταση για 4η δόση στους 60 και άνω

Με πολλές χώρες της Ευρώπης να ζουν ήδη ένα νέο πανδημικό κύμα λόγω των νέων υποπαραλλαγών της Όμικρον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων διευρύνει τη σύστασή του για τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Τον Απρίλιο, ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι η τέταρτη δόση είναι σκόπιμο να γίνεται στα άτομα 80 ετών και άνω. Τώρα συνιστά τη χορήγησή της και σε άτομα 60 ετών και άνω και τα «ευάλωτα άτομα οποιασδήποτε ηλικίας», όπως δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, πρόεδρος της ομάδας εργασίας του ΕΜΑ για την Covid-19.

«Καθώς αυτό το νέο κύμα ξετυλίγεται στην ΕΕ, έχει κρίσιμη σημασία να διατηρήσουμε τα επίπεδα προστασίας των ευάλωτων ομάδων και να αποφύγουμε οποιαδήποτε καθυστέρηση του εμβολιασμού» είπε σε online ενημέρωση που παρακολούθησε το Associated Press.

Ο ΕΜΑ διαφοροποιείται έτσι από τις συστάσεις της επιτροπής του ελληνικού υπουργείου Υγείας, η οποία άνοιξε την πλατφόρμα της τέταρτης δόσης για άτομα 30 ετών και άνω, παρά την έλλειψη επαρκών επιστημονικών δεδομένων.

Μέχρι στιγμής το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα που έχει χορηγήσει τέταρτη σε όλους τους ενήλικες.

Προς επικράτηση τα νέα στελέχη

Η νέα έξαρση κρουσμάτων αποδίδεται στα στελέχη ΒΑ.4 και BA.5, δύο πρόσφατες υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες αναμένεται να επικρατήσουν σε όλη την Ευρώπη και «πιθανώς να εκτοπίσουν όλες τις άλλες παραλλαγές μέχρι το τέλος Ιουλίου» ανέφερε ο Καβαλέρι.

Επισήμανε δε πως, παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι BA.4 και 5 προκαλούν σοβαρότερη νόσο, «η αύξηση της μετάδοσης μεταξύ των μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων αρχίζει να μεταφράζεται σε σοβαρή νόσο».

Με την πανδημία να βρίσκεται στο τρίτο έτος της, σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν άρει τους περισσότερους περιορισμούς και οι Ευρωπαίοι ελπίζουν να κάνουν τις διακοπές που στερήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Η πανδημική έξαρση όμως δεν αφορά μόνο την Ευρώπη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε στις 30 Ιουνίου ότι ο εβδομαδιαίος αριθμός νέων κρουσμάτων είχε αυξηθεί κατά 18% την εβδομάδα που προηγήθηκε, με περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νέα περιστατικά σε όλο τον κόσμο.

Το μόνο θετικό είναι ότι ο ΠΟΥ ανέφερε στην τελευταία του εβδομαδιαία έκθεση ότι ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως έμεινε σταθερός σε περίπου 8.500 θανάτους.

Αύξηση των θανάτων καταγράφεται ωστόσο σε Μέση Ανατολή, Νοτιοανατολική Ασία και Αμερική.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ελβετία Σιόν: Τουλάχιστον δύο νεκροί από πυροβολισμούς

Πυρ κατά πολιτών άνοιξε ένας οπλοφόρος στην ελβετική πόλη...

LIVE: Τα νέα μέτρα για τα γήπεδα και την οπαδική βία

Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, ανακοινώθηκαν τα νέα...

ΚΚΕ: Η μεγάλη ρεβάνς του Περισσού

Στην πολιτική δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Η δυναμική της πραγματικότητας...