Ελληνοτουρκικά : Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση λέει ο Τατάρ

Η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση με την Ελλάδα στηριζόμενη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης σε εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στην Αυστραλία.

O E. Τατάρ υποστήριξε ότι ο ίδιος δεν είναι «πρόεδρος» μόνο των Τουρκοκυπρίων που διαμένουν στα κατεχόμενα, αλλά εκπροσωπεί και τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό.

Αναφερόμενος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα διεξαχθεί στη Γενεύη, επανέλαβε τη θέση ότι μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με συνεργασία δύο κρατών, που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και ισχυρίστηκε ότι αυτή η πολιτική, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, είναι αναγκαία για διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.

Υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το μοντέλο, που θα αποφέρει αμοιβαίο κέρδος σε όλες τις πλευρές, ο κ. Τατάρ είπε ότι «οι διαπραγματεύσεις για ομοσπονδιακή λύση έχουν αναλωθεί ως αποτέλεσμα της μη επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να μοιραστεί την ισχύ και την ευημερία με τους Τουρκοκύπριους και των αμέτρητων αναποτελεσματικών διαπραγματεύσεων».

Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» είναι τόσο κυρίαρχος τουλάχιστον όσο οι Ελληνοκύπριοι και ισχυρίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι ένας «κυρίαρχος λαός» και έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Υποστήριξε επίσης ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά στοχεύει να πετύχει την ένωση, στηριζόμενη στην ΕΕ που δεν είναι μέλος της η Τουρκία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ρότερνταμ: Ένοπλος εκτέλεσε τρία άτομα

Μακελειό μέρα μεσημέρι συνέβη την Πέμπτη στο Ρότερνταμ, καθώς...

Super League, Αστέρας – Παναθηναϊκός 1-4: Ξέσπασε στην Τρίπολη

Ο Παναθηναϊκός άφησε πίσω την ήττα της Δευτέρας από...