Ελληνοτουρκικά: Οι επιλογές του Ερντογάν μετά τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία

Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τον πολύνεκρο σεισμό στην Τουρκία μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. και πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ, και ο Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Οι δύο καλεσμένοι του «MEGA Σαββατοκύριακο» σχολίασαν αυτά που μεταδίδει ο Ανδρέας Ρομπόπουλος από την Τουρκία, ότι δηλαδή μετά το σεισμό υπάρχει μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και των γειτονικών χωρών. Αυτό συμβαίνει ακόμη και με τον Μακρόν, με τον οποίο απέχουν κατά πολύ πολιτικά.

«Είναι γνωστό πως υπήρχε πάντα κόντρα μεταξύ του Μακρόν και του Ερντογάν. Αυτή τη στιγμή, όλοι έχουν εστιάσει στη βοήθεια στην Τουρκία μετά το σεισμό. Η Τουρκία με τη σειρά της, έχει εστιάσει περισσότερο στην ημερομηνία των εκλογών. Σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου με μεγάλο ρίσκο από την πλευρά του Ερντογάν», μεταδίδει.

Σύμφωνα με τον Σωτήρη Σέρμπο το πιθανότερο για τον Ερντογάν είναι να μην αναβάλει τις εκλογές γατί θα απαιτηθούν πολύ πιο σκληρά μέτρα σε σχέση με αυτά που ήδη ισχύουν στην οικονομία.

«Όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο, πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές. Όσον αφορά την επίσκεψη του Μπλίνκεν σε Τουρκία και Ελλάδα, αυτό που θα μπορούσαμε να κρατήσουμε είναι το εάν και κατά πόσο τα ενεργειακά στην ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καταλύτης που θα επιταχύνει τις συνεννοήσεις».

Ο Γιάννης Μπαλτζώης με τη σειρά του υποστήριξε πως ο Ερντογάν δεν μπορεί να κάνει κάτι εναντίον της Ελλάδας.

«Ακόμη και τα σώματα στρατού ασχολούνται με τους σεισμόπληκτους. Μάλιστα, είδαμε και μία καθυστέρηση των ενόπλων δυνάμεων καθώς δεν εμφανίστηκαν έγκαιρα στις σεισμόπληκτες περιοχές. Η εθνική στρατηγική της Τουρκίας δεν αλλάζει με ένα φυσικό φαινόμενο διότι πρόκειται για θέμα εθνικής στρατηγικής. Άρα, θα έχουμε ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας, το οποίο θα πρέπει να χτίσουμε και να ολοκληρώσομε την αμυντική μας αποτροπή ώστε να είμαστε έτοιμοι».

Αντίθετα ο κ. Σέρμπος εκτιμά πως μετά το σεισμό θα μπορούσε να γίνει είναι ένας νέος γύρος επαφών.

«Ο σεισμός είναι πολύ σημαντικός διότι εάν τα ποσά που ζητά από τη δύση δοθούν τότε θα υπάρξει ένα νέο ‘’παράθυρο’’ επικοινωνίας».

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εκλογές 2023: Οι ημερομηνίες-κλειδιά μέχρι τις 21 Μαΐου

Ο κύβος ερρίφθη. Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη...

Ελλάδα U21 – Λευκορωσία U21 1-1: Γκέλα με το καλημέρα για την Ελπίδων

Ισόπαλη 1-1 με τη Λευκορωσία αναδείχθηκε η Εθνική ομάδα...

Εκλογές 2023: Το πρώτο προεκλογικό σποτ της ΝΔ

Με τίτλο: «Σταθερά. Τολμηρά. Μπροστά. Για μια Ελλάδα πιο...