Ελλάδα – Ισραήλ: Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας για την Πολιτική Προστασία

Το πρώτο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας υπέγραψαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, με τον υφυπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Αlon Schuster, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στο Τελ Αβίβ ο κ. Στυλιανίδης.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος και ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών (National Emergency Management Authority – NEMA), Yoram Laredo.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ, ο κ. Στυλιανίδης έκανε σειρά επαφών για την ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και για την προώθηση μια θετικής ατζέντας συνεργασίας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε θέματα αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Με το νέο μνημόνιο συνεργασίας, οι δύο χώρες συμφώνησαν να προωθήσουν κοινές δράσεις για την ενίσχυση της ετοιμότητάς τους έναντι καταστροφών, ιδίως στα πεδία σχεδιασμού και ανάπτυξης συστημάτων πρόβλεψης, παρακολούθησης και έγκαιρης προειδοποίησης. Επιπλέον, συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για τη βελτίωση των δυνατοτήτων απόκρισής τους σε καταστάσεις έκτακτων αναγκών, μέσω παροχής αμοιβαίας συνδρομής και στενότερης συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογίας.

Πρόκειται, όπως τονίζει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για το πρώτο βήμα προώθησης μιας στενότερης περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και για μια πρωτοβουλία, την οποία καλωσόρισαν οι συνομιλητές τού Χρήστου Στυλιανίδη στο Ισραήλ, που έχει τη δυναμική να ενισχύσει, μέσω της χώρας μας, την παρουσία και συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και του rescEU στην νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Για μια ιδιαίτερα σημαντική συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, έκανε λόγο ο κ. Στυλιανίδης μετά την υπογραφή του μνημονίου με το υπουργείο Άμυνας, στο οποίο ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα ορισμένα θέματα διαχείρισης κρίσεων στο Ισραήλ.

«Στόχος μας, μετά από αυτή την αναβάθμιση της συνεργασίας μας με το Ισραήλ, είναι να προχωρήσουμε από κοινού σε μια ευρύτερη συνεργασία στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου σε θέματα φυσικών καταστροφών. Πρόκειται για μια περιφερειακή συνεργασία που αποτελεί για εμένα μεγάλο στόχο – είχα ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια και ως Ευρωπαίος Επίτροπος», σημείωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης.

Και προσέθεσε: «Μια συνεργασία, που βασίζεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών της περιοχής, σε ένα δύσκολο σημείο του κόσμου, σε ένα hotspot. Ώστε η κάθε μία χώρα να συνδράμει την άλλη με πρακτικό τρόπο σε κάθε έκτακτη ανάγκη, σε κάθε φυσική καταστροφή».

Ο κ. Στυλιανίδης συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας, αρμόδιο για το Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς και με την υπουργό Περιβάλλοντος, με την οποία συζήτησαν τα θέματα της κλιματικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο της συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ + ΗΠΑ).

Ακόμη, όπως τόνισε, η περιφερειακή συνεργασία θα ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της Ελλάδας και στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας και στο RescEU.« Γιατί η χώρα μας αποτελεί από φέτος κόμβο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU για την περιοχή μας, με ένα ειδικό πιλοτικό πρόγραμμα προ- τοποθέτησης Ευρωπαίων πυροσβεστών για παροχή συνδρομής προς τους Έλληνες συναδέλφους τους, αλλά και με ένα επιπλέον ελικόπτερο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για ενίσχυση της δασοπροστασίας στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Και όλα αυτά με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού και του RescEU», όπως είπε.

Παράλληλα, τόνισε πως όλα αυτά δίνουν μεγάλες δυνατότητες στη χώρα, όχι μόνο επιχειρησιακά, αλλά την αναβαθμίζουν και γεωπολιτικά σε μια πράγματι πολύ κρίσιμη περιοχή. «Αυτή, λοιπόν, η ευρύτερη συνεργασία, αλλά και η διμερής μας συνεργασία με το Ισραήλ, πιστεύω ότι αναβαθμίζει τη χώρα μας ως κύριο μοχλό της Πολιτικής Προστασίας στην περιοχή μας, υπό την ομπρέλα των ευρωπαϊκών θεσμών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα πολύ παραγωγικό ταξίδι στο Ισραήλ και για μια χώρα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή μας, για την νοτιοανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με συναρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς, όπως δήλωσε σχετικά, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία τους στις νέες τεχνολογίες, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του νέου «δόγματος» για τη διαχείριση κρίσεων και προσέθεσε ότι το νέο «δόγμα» της Πρόληψης, Προετοιμασίας/Ετοιμότητας, Ανθεκτικότητας υπηρετεί τη διαχείριση εκτάκτων αναγκών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο και διεθνώς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας συναντήθηκε, επίσης, με τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Ισραήλ, Omer Bar-Lev, με τον οποίο συζήτησε θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών, κυρίως όσον αφορά στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων, καθώς και την από κοινού αξιολόγηση νέων τεχνολογιών στη δασοπυρόσβεση (τεχνολογικών εργαλείων και συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, διαδικασιών εναέριων περιπολιών, χρήσης επιβραδυντικού υγρού κ.α). Επίσης, συζητήθηκαν θέματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας σχετικά με πρωτόκολλα και διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων, αλλά και προγράμματα ενίσχυσης του εθελοντισμού.

Στη συνάντησή του με την υπουργό Περιβαλλοντικής Προστασίας, Tamar Zandberg, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος για τη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ιδίως στο πλαίσιο του σχήματος 3+1, στο οποίο μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ. Τέλος, ο υπουργός επισκέφθηκε το Κέντρο Γεωλογικών Μελετών και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το επιστημονικό δυναμικό του και να ενημερωθεί διεξοδικά για καινοτόμες προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ισραήλ: Διαδηλώσεις και παραιτήσεις έβαλαν «φρένο» στον Νετανιάχου

Οι χιλιάδες πολίτες που βρέθηκαν αυθόρμητα στους δρόμους του...

Ισραήλ: Η Κνεσέτ απέρριψε πρόταση μομφής κατά Νετανιάχου

Ο εθνικιστικός-θρησκευτικός κυβερνητικός συνασπισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου επέζησε πρότασης μομφής...

Γαλλία: Κυβερνοεπίθεση Ρώσων χάκερ στην ιστοσελίδα της Εθνοσυνέλευσης

Παραμένει ανέφικτη από το πρωί η πρόσβαση στην ιστοσελίδα...

Ισραήλ: Αναστέλλεται για έναν μήνα η δικαστική μεταρρύθμιση

Αναστέλλει για έναν μήνα την προώθηση της αμφιλεγόμενης δικαστικής...

Αγωνία για την τύχη του Οτσαλάν

Φόβοι ότι ο προφυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK),...