ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο περιορισμός της αγοράς κρατικών ομολόγων από τον Ιούνιο

Τον περιορισμό της αγοράς κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος για τον κορωνοϊό (PEPP), από τον Ιούνιο, μελετά η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως δήλωσε Μάρτινς Κάζακς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο κ. Κάζακς υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η νομισματική πολιτική θα παραμείνει πολύ χαλαρή και μετά τη λήξη του PEPP τον Μάρτιο του 2022.

Ο Κάζακς, ο οποίος είναι επίσης Κεντρικός Τραπεζίτης της Λετονίας, επανέλαβε ότι δέσμευση της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει τις ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, τις οποίες χαρακτηρίζει «κλειδί» για την στήριξη της Ευρωζώνης.

Αν παραμείνουν ευνοϊκές οι συνθήκες

Αν και οι ονομαστικές αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, οι πραγματικές – μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού – παρέμειναν πολύ χαμηλές μετά και την απόφαση της ΕΚΤ τον περασμένο Μάρτιο να επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων.

«Αν οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές, τον Ιούνιο μπορούμε να αποφασίσουμε πιο περιορισμένες μικρότερες αγορές», είπε ο κ. Κάζακς, προσθέτοντας ότι η ευελιξία βρίσκεται στο επίκεντρο του PEPP.

Υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα χρειαστεί σημαντική νομισματική στήριξη για αρκετό διάστημα μετά το τέλος της πανδημίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης πριν την ομιλία Γεροβασίλη

Οργιώδες είναι το εσωκομματικό παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας

Συνολικά 2.339.829.597 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.194.373 δικαιούχους, από...

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ αναβολής εκλογών ο Ηλιόπουλος – Κατά ο Π. Παππάς

Ενόσω ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά «καθαρή λύση» και αρνείται...