ΕΚΤ – Καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή στην Ευρώπη

Σε πρόσφατη έκθεσή της που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ ανέφερε ότι στο χειρότερο δυνατό σενάριο, με βάση το οποίο δεν θα αναληφθεί καμία δράση για να σταματήσει η κλιματική αλλαγή, η Ευρώπη θα δει το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 10% έως το 2100 και θα δει τις χρεοκοπίες εταιρικών δανείων να αυξάνονται κατά 30%. Όλα αυτά, προειδοποιεί, θα πλήξουν και τις τράπεζες, που είναι και η κατ’ εξοχήν αρμοδιότητά της, προκαλώντας γενικότερα οικονομικά προβλήματα.

«Η κλιματική αλλαγή αντιπροσωπεύει μια σημαντική πηγή συστημικού κινδύνου, ιδίως για τράπεζες με χαρτοφυλάκια συγκεντρωμένα σε ορισμένα οικονομικούς τομείς και, ακόμη πιο σημαντικό, σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκθεσή της η ΕΚΤ.

Ουσιαστικά η κεντρική τράπεζα χτυπά καμπανάκι σε εταιρείες και σε εμπορικές τράπεζες να κατανοήσουν και να διαχειριστούν από τώρα τις περιβαλλοντικές απειλές και να είναι έτοιμες για την πιθανότητα χρεοκοπιών επιχειρήσεων που ρυπαίνουν περισσότερο το περιβάλλον. Η ΕΚΤ για το λόγο αυτό θα πραγματοποιήσει επίσης ειδικό τεστ κοπώσεως για τις τράπεζες μέσα στο επόμενο έτος.

Σε αντίθεση με διάφορες άλλες μελέτες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, η ΕΚΤ κάνει σαφή αναφορά σε συγκεκριμένες φυσικές επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και πως αυτό επηρεάζει τράπεζες, επιχειρήσεις και οικονομία. Όπως αναφέρει η ING σε ανάλυσή της έκθεσης της κεντρικής τράπεζας, η ΕΚΤ θεωρεί τους φυσικούς αυτούς κινδύνους ως τον πιο σημαντικό κίνδυνο για τις τράπεζες, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Οι επιπτώσεις

Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτοί οι κίνδυνοι για το κλίμα, οι ζημίες των τραπεζών θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αυξάνονται με πολύ ταχύτερο ρυθμού με την πάροδο του χρόνου, λόγω του μόνιμου χαρακτήρα της κλιματικής αλλαγής όπως αναφέρεται ακόμη.

Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πολύ υψηλός ειδικά σε περιοχές με υψηλότερο φυσικό κίνδυνο από την κλιματική αλλαγή. Ειδικότερα, η ΕΚΤ προσδιορίζει ότι το 22%των τραπεζικών ανοιγμάτων της ζώνης του ευρώ επηρεάζεται από υψηλό φυσικό κίνδυνο. Από τους κινδύνους αυτούς οι πιο σημαντικές είναι οι πυρκαγιές με ποσοστό 70% και ακολουθούν οι πλημμύρες με ποσοστό 27%.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης θα υποφέρουν περισσότερο από τις πυρκαγιές ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι χώρες της ανατολικής και της κεντρικής Ευρώπης είναι πιο πιθανό να πληγούν περισσότερο από πλημμύρες. Οι ελληνικές, κυπριακές, πορτογαλικές και ισπανικές τράπεζες έχουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, ένα ιδιαίτερα υψηλό μερίδιο της έκθεσης των τραπεζικών δανείων σε υψηλό φυσικό κίνδυνο εάν δεν μετριαστεί η κλιματική αλλαγή αναφέρει η ING. Αντίθετα, οι φινλανδικές τράπεζες έχουν το χαμηλότερο τέτοιο μερίδιο.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

«Ήταν θέμα χρόνου» η καταστροφή στην Τουρκία

Μιλώντας στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL...