Εκρηξη νέων αιτήσεων για συντάξεις το 2021

Ετος-κλειδί για το Ασφαλιστικό και τις εκκρεμείς συντάξεις το 2021, καθώς αφενός αναμένεται νέα εκρηκτική αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης – που θα εκτινάξει στα ύψη τις ήδη υπάρχουσες εκκρεμότητες – και αφετέρου θα δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του «κυβερνητικού σχεδίου» για την επίλυση του προβλήματος των καθυστερήσεων στην απονομή συντάξεων.

Το νέο έτος είναι το τελευταίο των μεταβατικών διατάξεων με τις οποίες αυξάνονται  σταδιακά τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης για «παλαιούς ασφαλισμένους» ειδικών ταμείων.

Με τα γνωστά εξάμηνα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το 2021 οι ηλικίες συνταξιοδότησης θα αυξηθούν κατά 6 μήνες για σύνταξη με 35ετία από Δημόσιο, Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών και Τύπου και κατά 11 μήνες για σύνταξη με 37ετία από το Δημόσιο με προϋπόθεση την 25ετία ως το 2010.

Από το 2022 τα όρια όλων προσαρμόζονται στο 62ο έτος της ηλικίας και τα 40 έτη ασφάλισης ή το 67ο έτος ηλικίας με 15 έτη ασφάλισης.

Νέο κύμα φυγής

Ως εκ τούτου, αναμένεται εντός του 2021 να υπάρξει νέο κύμα φυγής από τους ασφαλισμένους που είναι σε θέση να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα.

Κάτι τέτοιο, ωστόσο, θα αυξήσει έτι περαιτέρω τις ήδη αυξημένες «ουρές» των συνταξιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά η απονομή της σύνταξης καθυστερεί από ένα έως και τέσσερα έτη. Οι συνεχείς διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το πρόβλημα θα επιλυθεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσω της εφαρμογής της ψηφιακής σύνταξης δεν έχουν – μέχρι ώρας – επιβεβαιωθεί.

Ο χρονικός ορίζοντας επίλυσης του προβλήματος μετατέθηκε, προσφάτως, για το τέλος του 2021, αντί του πρώτου εξαμήνου του ιδίου έτους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ

Οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που παραμένουν σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, δείχνουν άνοδο κατά 61,9% το πρώτο εξάμηνο του 2020, συγκρίνοντάς το με το τέλος του 2018 (από 89.049 σε 144.158 τον Ιούνιο του 2020).

Τα στοιχεία επιδεινώνονται περαιτέρω αν συμπεριληφθούν και οι εκκρεμείς συντάξεις του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους που πλέον από 2019 έχουν επισήμως ενταχθεί στον ΕΦΚΑ.

Ο συνολικός αριθμός των εκκρεμών κύριων συντάξεων του 2020 ξεπερνά  τις 165.500 αιτήσεις. Αν σε αυτές προστεθούν και οι εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων που ανέρχονται σε 121.500 και οι αιτήσεις για εφάπαξ, τότε το σύνολο των εκκρεμοτήτων εκτιμάται ότι ξεπερνάει τις 300.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Αυτοί είναι οι νέοι επικεφαλής των Γραμματειών της Νέας Δημοκρατίας

Με απόφαση του Προέδρου του κόμματος και Πρωθυπουργού Κυριάκου...

«Δεν έχουμε “αντιμοντέλο” στον δεξιό λαϊκισμό»

«Το ακροδεξιό μπλοκ δυναμώνει. Και το σχέδιο να καταστρέψει...

Χρηστίδης: Επίθεση εναντίον του από τον αρχιμανδρίτη Ηλιουπόλεως

Στον βουλευτή του ΠαΣοΚ, Παύλο Χρηστίδη, επιτέθηκε ο αρχιμανδρίτης του...

Πακιστάν: Απειλούν να αποκεφαλίσουν γυναίκα για αραβική λέξη στο φόρεμά της

Οργισμένο πλήθος στη Λαχόρη του Πακιστάν απειλεί να αποκεφαλίσει...

«Πράσινες» έριδες και για τα μη κρατικά ΑΕΙ

Βράδυ Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου, λίγα λεπτά πριν από τα...