Εκλογές ΗΠΑ: Πώς οι γυναίκες χάρισαν νίκες στους Δημοκρατικούς

Όπως και ο υποψήφιος γερουσιαστής των Ρεπουμπλικανών Δρ Μεχμέτ Οζ, η Ετσέ Μπαλ, μία 28χρονη που εργάζεται στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στη Φιλαδέλφεια, είναι παιδί Τούρκων μεταναστών στις ΗΠΑ, αλλά το πρωί της Τετάρτης που ακολούθησε την ήττα του Οζ στις ενδιάμεσες εκλογές της Πενσυλβάνια, η Μπαλ επισήμανε μια κρίσιμη διαφορά που την οδήγησε να υποστηρίξει τον αντίπαλό του, τον Δημοκρατικό Τζον Φέτερμαν, γράφουν οι Financial Times.

«Οι θέσεις για τις αμβλώσεις είναι απολύτως σημαντικές για μένα» ανέφερε, σημειώνοντας: «Ο Φέτερμαν είναι πολύ υπέρ των εκτρώσεων και δεν ήθελε την ανατροπή της Roe [κατά Wade], ενώ ο Oz ήθελε. Ως νεαρή γυναίκα που ζει στις ΗΠΑ, απλά δεν θέλω ποτέ να δω να συμβαίνει να περιορίζεται η πρόσβαση στην άμβλωση στην πολιτεία στην οποία ζω».

Διαβάστε επίσης: Το «κόκκινο κύμα» δεν ήρθε ποτέ, αλλά η Αμερική παραμένει βαθιά διχασμένη

Υποτίμησαν τον αντίκτυπο των αμβλώσεων

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τα αποτελέσματα των εκλογών στην Πενσυλβάνια έδειξαν ότι η Μπαλ δεν ήταν η μόνη, καθώς οι Δημοκρατικοί στην πολιτεία «σάρωσαν» σε αμφίρροπες αναμετρήσεις για τη Γερουσία και τους κυβερνήτες.

Ο Φέτερμαν, ο «θρασύς» Δημοκρατικός που φοράει κουκούλα, πέτυχε μια απροσδόκητα ισχυρή νίκη επί του πρώην τηλεοπτικού γιατρού Οζ, παρά το γεγονός ότι υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις αρχές της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ ο Δημοκρατικός Τζος Σαπίρο κέρδισε με μεγάλη διαφορά την κούρσα του κυβερνήτη της πολιτείας, επί του Νταγκ Μαστριάνο που υποστήριζε τον Τραμπ.

Ο αντίκτυπος των αμβλώσεων στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογικές αναμετρήσεις αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς ειδικούς, οι οποίοι είχαν προβλέψει ότι η ανατροπή από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση Roe vs Wade, η οποία κατοχύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα στην έκτρωση, θα είχε ξεθωριάσει στο μυαλό των ψηφοφόρων από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, από το Μίσιγκαν έως την Πενσυλβάνια, τα exit polls και οι πρώτες καταμετρήσεις των ψήφων έδειξαν ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι ήταν περισσότερο ενθουσιασμένες με το θέμα απ’ ό,τι έδειχναν οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, με πολλές να δηλώνουν ότι οι αμβλώσεις ήταν δεύτερες μετά τις ανησυχίες για την οικονομία.

«Οι γυναίκες δεν ζουν τη ζωή τους σε σιλό»

Στην Πενσυλβάνια, το 35% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που συμμετείχαν στην έρευνα για την κούρσα της Γερουσίας, δήλωσαν «θυμωμένοι» για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Ιούνιο να ανατρέψει την απόφαση Roe vs. Wade, σύμφωνα με τα στοιχεία του AP VoteCast, μιας εθνικής έρευνας σε περίπου 115.000 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους.

Στην ίδια κούρσα, οι γυναίκες στην πολιτεία προτίμησαν τον Φέτερμαν έναντι του Οζ με ποσοστό 53% έναντι 45%, σύμφωνα με την έρευνα του AP σε εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ενώ οι γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση ψήφισαν τον Φέτερμαν έναντι του Οζ με ποσοστό 60% έναντι 39%.

«Εκτιμώ τα δικαιώματά μου και τα δικαιώματα των παιδιών μου», δήλωσε η Σουζάνα Μπιεν-Γκαντ, μητέρα δύο μικρών αγοριών, η οποία είχε ψηφίσει Δημοκρατικούς υποψηφίους στις εκλογές. «Είμαι ανακουφισμένη για την Πενσυλβάνια» πρόσθεσε, αναφερόμενη στη νίκη του Φέτερμαν.

Η Jocelyn Frye, πρόεδρος της National Partnership for Women & Families, μιας μη κομματικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι την Τρίτη «απέρριψαν τη λανθασμένη αφήγηση, που πολύ συχνά αντιμετωπίζει τις γυναίκες και τα θέματα που τις ενδιαφέρουν ως ξεχωριστά από την οικονομία».

«Εδώ και καιρό λέμε ότι οι γυναίκες, οι οποίες αποτελούν την πλειοψηφία των ψηφοφόρων και σημαντικό μοχλό της οικονομίας μας, δεν ζουν τη ζωή τους σε σιλό», ανέφερε η Frye σε δήλωσή της. «Δεν βλέπουν την οικονομική τους ασφάλεια ως ξεχωριστή από την ικανότητά τους να ελέγχουν την αναπαραγωγική τους υγεία».

Το ένα τρίτο των ψηφοφόρων σε ορισμένες πολιτείες εξοργίστηκαν από την ανατροπή της απόφασης Roe v Wade

Θυμός για τις απαγορεύσεις των αμβλώσεων σε πολιτείες – κλειδιά

Η επιρροή της γυναικείας ψήφου έγινε αισθητή και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις σε ολόκληρη τη χώρα την Τρίτη – καθώς και σε άλλες ψηφοφορίες σε πολιτειακό επίπεδο για κοινωνικά θέματα.

Οι Δημοκρατικοί είδαν μια παρόμοια τάση με την Πενσυλβάνια στο Μίσιγκαν, όπου το κόμμα εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Βουλή και τη Γερουσία για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, και επίσης άντεξε στις εκλογές για τον κυβερνήτη και τον γενικό εισαγγελέα, καθώς και σε μια αμφισβητούμενη περιφέρεια του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του AP VoteCast, οι γυναίκες ψήφισαν 56% έναντι 43% υπέρ της Δημοκρατικής κυβερνήτη, Γκρέτσεν Γουίτμερ, έναντι της Ρεπουμπλικανής αντιπάλου της, Τούντορ Ντίξον, μιας άλλης γυναίκας υποψήφιας, ενώ οι άνδρες μοιράστηκαν σε ποσοστά 52% έναντι 47%.

Το χάσμα ήταν ακόμη πιο έντονο μεταξύ των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και είχαν σπουδάσει στο κολέγιο, το 62% των οποίων προτίμησε την Γουίτμερ σε σύγκριση με το 37% που υποστήριξε την Ντίξον. Το 36% του συνόλου των ερωτηθέντων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στο Μίσιγκαν δήλωσαν ότι είναι «θυμωμένοι» για την ανατροπή της απόφασης Roe vs Wade για τις αμβλώσεις.

Οι γυναίκες έγειραν επίσης τις ισορροπίες σε άλλα πολιτειακά ψηφοδέλτια την Τρίτη. Στο Μίσιγκαν, την Καλιφόρνια και το Βερμόντ, οι ψηφοφόροι επέλεξαν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα στην άμβλωση στα πολιτειακά τους συντάγματα, ενώ οι ψηφοφόροι στο πιο συντηρητικό Κεντάκι απέρριψαν τροπολογία που θα εμπόδιζε κάθε δικαίωμα στην άμβλωση σε πολιτειακό επίπεδο.

Τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς έχουν αυξήσει τις ελπίδες ότι η άμβλωση θα μπορούσε να είναι το θέμα που θα καθορίσει τελικά τον έλεγχο της Γερουσίας – ιδίως στην επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση της Τζόρτζια για τη Γερουσία, η οποία έχει πλέον προγραμματιστεί για τις αρχές Δεκεμβρίου, αφού οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν το απαιτούμενο όριο του 50%.

Οι αμβλώσεις ξεπέρασαν τον πληθωρισμό

Ενώ οι Ρεπουμπλικανοί είχαν επισημάνει την εκτίναξη του πληθωρισμού και τη χαμηλή δημοτικότητα του προέδρου, Τζο Μπάιντεν, πριν από την ψηφοφορία της Τρίτης, οι στρατηγικοί αναλυτές των Δημοκρατικών λένε ότι τα αποτελέσματα ανάγκασαν τους ψηφοφόρους να αναλογιστούν ποια θέματα είναι πιο σημαντικά για τους ψηφοφόρους.

Ο Tom Bonier, στρατηγικός σύμβουλος των Δημοκρατικών και διευθύνων σύμβουλος της TargetSmart, μιας εταιρείας δεδομένων και δημοσκοπήσεων, δήλωσε ότι ακόμη και από τον Σεπτέμβριο, οι γυναίκες είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν σε σημαντικά υψηλότερο αριθμό από το συνηθισμένο στις πολιτείες όπου η άμβλωση ήταν στο ψηφοδέλτιο.

Στη Τζόρτζια, η Κάρι, μια εικοσάχρονη ψηφοφόρος που αγόραζε μεσημεριανό γεύμα στο κέντρο της Ατλάντα, δήλωσε ότι είχε ανησυχίες για την οικονομία, αλλά αποφάσισε να ψηφίσει τον Δημοκρατικό, Ραφαέλ Γουόρνοκ, και θα το έκανε ξανά στον επαναληπτικό γύρο.

«Όταν πηγαίνεις στο παντοπωλείο και τα πράγματα κοστίζουν λίγο περισσότερο, αυτό δεν βοηθάει», είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αλλά όλα έχουν να κάνουν με την άμβλωση».

Η Rachel Marschke, μια άλλη ψηφοφόρος του Γουόρνοκ στην Ατλάντα, συμφώνησε. «Εδώ, αυτές οι εκλογές αφορούν στα δικαιώματα των γυναικών γενικά», είπε. «Ακούω τους ανθρώπους να μιλούν για τον έλεγχο των όπλων και το δικαίωμα ψήφου γενικά, αλλά σίγουρα πρόκειται για τις αμβλώσεις».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Συνάντηση Φραγκογιάννη και Τσαβούσογλου για τη θετική ατζέντα Ελλάδας – Τουρκίας

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου...

Fed: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μ.β.

Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών, η κεντρική τράπεζα των...

Ρωσία: Ο κίνδυνος πυρηνικής σύγκρουσης υψηλότερος των τελευταίων δεκαετιών

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε...

ΠΑΣΟΚ σε ΝΔ: Ουδέποτε υπήρξε θεσμικό αίτημα συνάντησης Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

«Ουδέποτε υπήρξε επίσημο θεσμικό αίτημα συνάντησης του Πρωθυπουργού προς...