Εκλογές ΗΠΑ: «Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις απολαμβάνουν διακομματική στήριξη στο Κογκρέσο», λέει ο Κρις Πάππας

Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και συνεπώς απολαμβάνουν διακομματική υποστήριξη, σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ομοσπονδιακός βουλευτής, Κρις Πάππας, αναφορικά με τις νέες ισορροπίες που θα διαμορφωθούν στο Κογκρέσο, μετά την ολοκλήρωση των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, δεσμεύεται ότι, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσει να προωθεί μέχρι τέλους μια διατύπωση στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), που θα αποτρέπει την Τουρκία από το να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά F-16 για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων γιατί, όπως εξηγεί, κάτι τέτοιο είναι προς το συμφέρον της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέλος, ο Δημοκρατικός βουλευτής από το Νιου Χάμσαϊρ μιλάει για τη δική του, δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, για θέματα, όπως η οικονομία και οι αμβλώσεις, που θα κρίνουν τις εκλογές, αλλά και για την τεράστια πρόκληση που αντιμετωπίζει η αμερικανική δημοκρατία με το νέο κύμα υποψηφίων, που αμφισβητεί το αδιάβλητο των εκλογών.

Η συνέντευξη του Κρις Πάππας στον ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Ουάσιγκτον, Πέτρο Κασφίκη

Διανύσαμε μια προεκλογική περίοδο που εκτυλίχθηκε μέσα σε ένα περιβάλλον πληθωρισμού της τάξης του 8,2%. Ποιο πιστεύτε, λοιπόν, ότι θα είναι το θέμα που θα κρίνει τις εκλογές; Θα είναι κυρίως η οικονομία ή τα κοινωνικά θέματα, όπως οι αμβλώσεις, που θα οδηγήσουν τον κόσμο στις κάλπες;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να είναι, είτε το ένα, είτε το άλλο. Ο κόσμος ανησυχεί πραγματικά για την οικονομία και πρέπει να έχουμε πολιτικές που θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους. Έχουμε δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση, με την παροχή επιδόματος θέρμανσης και πιέζοντας την φαρμακοβιομηχανία για την μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Ωστόσο, οι άνθρωποι ανησυχούν πραγματικά για την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που αφαιρεί το δικαίωμα επιλογής από τις γυναίκες. Βλέπουμε το ένα τρίτο των Αμερικανίδων να μην έχουν αναπαραγωγική ελευθερία, με βάση τους νόμους που έχουν ψηφιστεί στις πολιτείες τους.

Επομένως, πρέπει να υπάρξει μια απόφαση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε, εάν διατηρήσουμε την πλειοψηφία μας και εκλέξουμε δύο ακόμα γερουσιαστές. Και οι άνθρωποι στο Νιου Χάμσαϊρ συμφωνούν με αυτό. Αυτή είναι η βασική διαφορά με την αντίπαλό μου.

Έτσι, εκτός από το να εστιάσουμε στο να κάνουμε την οικονομία μας να λειτουργήσει για όλους, να μειώσουμε το κόστος για πράγματα όπως η ενέργεια και η στέγαση, πρέπει να προστατεύουμε τις προσωπικές ελευθερίες των ανθρώπων. Και αυτό είναι ένα βασικό κίνητρο που κατευθύνει τους ανθρώπους σε αυτές τις εκλογές.

Από την στιγμή που φτάσαμε στο Νιου Χάμσαϊρ, είδαμε τις δικές σας πολιτικές διαφημίσεις να ασκούν κριτική στην αντίπαλό σας για το θέμα των αμβλώσεων, ενώ εκείνη να σας επικρίνει σκληρά για την οικονομία. Πιστεύτε ότι ο λόγος που έχουμε μια αμφίρροπη αναμέτρηση, ακόμα και στην Γερουσία, είναι ότι ως Δημοκρατικοί αργήσατε να αναδείξετε την οικονομική σας ατζέντα;

Ναι, είναι μια αμφίρροπη αναμέτρηση, αλλά νομίζω ότι εξαρχής ήταν ένας δύσκολος αγώνας. Και νομίζω ότι και τα δύο πράγματα συμβαίνουν ταυτόχρονα. Οι ψηφοφόροι ανησυχούν τόσο για την οικονομία όσο και για τα δικαιώματα των αμβλώσεων, καθώς και για μια σειρά από άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως η ψυχική υγεία, ο εθισμός και το περιβάλλον.

Και το ερώτημα είναι τι θα κάνουμε για αυτούς. Και νομίζω ότι η καλύτερη ένδειξη είναι να δούμε το ιστορικό μας. Ψηφίσαμε έναν σημαντικό δικομματικό νόμο για τις υποδομές. Αναλάβαμε πρωτοβουλία για να ενισχύσουμε την αμερικανική παραγωγή, με στόχο να υποστηρίξουμε το εργατικό δυναμικό μας και να φέρουμε την παραγωγή κρίσιμων εξαρτημάτων εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έχουμε κάνει σημαντική δουλειά για να μειώσουμε το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, το οποίο έχει κλιμακωθεί εδώ και πολλά χρόνια. Και αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε με διακομματικό τρόπο, γιατί έτσι ασκείται πάντα η καλή πολιτική.

Και αυτή είναι μια άλλη αντίθεση που βλέπετε σε αυτή την αναμέτρηση (στο Νιου Χάμσαϊρ). Η αντίπαλός μου έχει όλα αυτά τα εμπρηστικά σλόγκαν. Είναι μια ακροδεξιά εξτρεμίστρια. Δεν εκπροσωπεί τις αξίες της πολιτείας μας. Και νομίζω ότι αυτό θα είναι το πιο σημαντικό σε τελική ανάλυση.

Σε αυτές τις εκλογές έχουμε ένα ρεκόρ υποψηφίων που αμφισβητούν επίσημα την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας. Πολύς κόσμος κοιτάει τις ΗΠΑ και αναρωτιέται τι ακριβώς συμβαίνει στην χώρα;

Νομίζω ότι πολλοί και στη χώρα μας αναρωτιούνται για το τι συμβαίνει εδώ. Έχουμε ανθρώπους που αρνούνται αυτό που συνέβη στις εκλογές του 2020, λέγοντας ότι οι εκλογές κλάπηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ, ενώ γνωρίζουμε ότι αυτό δεν ισχύει.

Η αντίπαλός μου, όπως και εκατοντάδες άλλοι που διεκδικούν σε όλη τη χώρα μια θέση στο Κογκρέσο, λένε ότι δεν θα είχαν ψηφίσει για να επικυρώσουν τις εκλογές και έτσι θα αρνούνταν το αποτέλεσμα μιας δημοκρατικής εκλογής. Και αυτό είναι κάτι που είναι απλώς ανατριχιαστικό.

Για πρώτη φορά στην αμερικανική ιστορία δεν είχαμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας σε αυτή τη χώρα, η οποία ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αμερικανικής μας δημοκρατίας. Έτσι, είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει πολύ. Βλέπουμε απειλές κατά της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο.

Και για να είναι σε θέση οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας να ανταποκριθούν, χρειαζόμαστε την Αμερική να έχει μια ισχυρή και ασφαλή δημοκρατία. Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ότι δεν πρέπει να επιβραβεύονται οι αρνητές των εκλογών και οι άνθρωποι που θέλουν να υπονομεύσουν τους θεσμούς μας.

«Διακομματική η υποστήριξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων»

Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και ειδικότερα στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, πιστεύτε ότι θα επέλθουν αλλαγές στην πολιτική των ΗΠΑ εάν οι Ρεπουμπλικάνοι ελέγξουν και τα δύο νομοθετικά Σώματα στο Κογκρέσο;

Νομίζω ότι είναι σημαντικό η εξωτερική μας πολιτική να ασκείται πάντα σε διακομματικό πεδίο. Αυτό είναι κάτι που το κάναμε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και στην ανάπτυξη κρίσιμων εταιρικών σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εργαστήκαμε διακομματικά με μέλη της Βουλής και της Γερουσίας, για να βεβαιωθούμε ότι η Τουρκία θα λογοδοτήσει για τις ενέργειές της.

Δεν υπάρχει λόγος να πουλάμε οπλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των F-16, στην Τουρκία, τη στιγμή που αυτά παραβιάζουν την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου, παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο τους σε τακτική βάση.

Επομένως, αυτό είναι ένα θέμα στο οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μια δικομματική βάση. Είχαμε κάποια επιτυχία στην Βουλή και εργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία, για να υιοθετήσουμε (την τροπολογία για τα F-16) και να αποτρέψουμε αυτές τις πωλήσεις.

Αλλά είτε πρόκειται για αυτό το θέμα, είτε για τόσα άλλα που εμπίπτουν στη σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας, είμαστε πάντα σε καλύτερη θέση όταν λειτουργούμε διακομματικά. Έτσι, ελπίζω ότι ανεξάρτητα από το ποιος ελέγχει το Κογκρέσο, θα έχουμε ηγέτες και από τις δύο πλευρές, που θα προωθούν την ενεργή εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε αυτή τη σχέση, αναγνωρίζοντας ότι οι ελληνοαμερικανική σχέση είναι πιο ουσιαστική από ό,τι ήταν ποτέ στο παρελθόν.

Σχετικά με την τροπολογία για τα F-16 είστε αισιόδοξος ότι στο τέλος θα βρεθεί μια πολιτική φόρμουλα, που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αμερικανικά μαχητικά για την πραγματοποίηση υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά στο Αιγαίο;

Το ελπίζω. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε.

Επεξεργαζόμαστε τη γλώσσα που θα προωθήσουμε (στην τροπολογία) προς το τέλος του τρέχοντος έτους στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA), για να δώσουμε μια απάντηση σε αυτή την ανησυχία.

Και αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό για τη στρατηγική μας στην εξωτερική πολιτική και την εθνική μας ασφάλεια εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Έτσι, χτίζουμε μια διακομματική συμμαχία στη Βουλή γι’ αυτή την τροπολογία και δεν υποχωρούμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...