Εκλογές: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μέσα από 8 δημοσκοπήσεις

Δημοσκοπήσεις από 8 εταιρείες μετρήσεων αναλύσει  σε έρευνά της η ΕΡΤ, αναφορικά με την πρόθεση ψήφου, λίγους μήνες πριν τη διαξαγωγή των εκλογών.

«Σκοπός της έρευνας είναι να αποτυπωθεί η δημοσκοπική εικόνα που έχει καταγραφεί στην αρχή του 2023 και αυστηρά σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου. Πήραμε τις πρώτες δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών που δημοσιεύτηκαν στα κανάλια μέσα στο 2023, για να υπολογίσουμε τον μέσο όρο», εξήγησε για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε ο διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης και επικεφαλής της έρευνας, Παναγιώτης Κουστένης.

Διαφορά 6,5 μονάδων για τη ΝΔ

Σύμφωνα με τον μέσο όρο που προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις 8 εταιρειών για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2023, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 6,5 μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ (30,9% έναντι 24,4%).

Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί στην τρίτη θέση με 10,4%, μπροστά από το ΚΚΕ (5,3%), την Ελληνική Λύση (3,7%) και το ΜέΡΑ25 (2,8%).

To ακροδεξιό μόρφωμα «Εθνικό Κόμμα – Έλληνες» του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 2,6%.

Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν συνολικά 4,5%, ενώ αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων ή αυτών που θα ψηφίσουν άκυρο ή λευκό, θα απέχουν ή δηλώνουν ΔΓ/ΔΑ (15,4%).

Η διαχρονική πορεία της πρόθεσης ψήφου

Στη διαχρονική πορεία τής πρόθεσης ψήφου από τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Φεβρουάριο του 2023, η ΝΔ προηγείται πάντα του ΣΥΡΙΖΑ με μια διαφορά όμως που, μετά το αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο του 2022 (+9,4%), βαίνει συνεχώς μειούμενη.

Κατά την ίδια περίοδο, ελαφρώς πτωτική πορεία εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και η Ελληνική Λύση, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δείχνουν να κινούνται στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Η «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων

Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» των αναποφάσιστων, που κινείται από 20,2% μέχρι 11,3% και κατά μέσο όρο στο 15,4%.

Η πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία και κόμμα

Δείτε πώς διαμορφρώθηκε η πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία για τα τρία πρώτα κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Η πρόθεση ψήφου ανά εταιρεία για ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τούρκος καθηγητής προειδοποιεί: Κίνδυνος κατάρρευσης της Αγίας Σοφίας

Στις δηλώσεις του Τούρκου ιστορικού Ιλμπέρ Ορταϊλί για την Αγία...

Η πρώτη επίσημη συνάντηση Σακελλαροπούλου με Κασσελάκη

Την πρώτη επίσημη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,...