Εκλογές 2023: Στις 20:30 η πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος

Ολοκληρώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών η ενημέρωση των δημοσιογράφων για τον τρόπο με τον οποίο θα μεταδοθούν φέτος τα αποτελέσματα των εκλογών. Για πρώτη φορά αναμένεται περίπου μετά τις 9 το βράδυ να έχουμε και μια σαφή εικόνα για τα ποσοστά των κομμάτων.

Για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε νωρίτερα από κάθε άλλη φορά την πρώτη εκτίμηση ασφαλούς αποτελέσματος στις 20:30. Στις 21:30 – 22:00 θα έχουμε το συνολικό αποτέλεσμα για το 80% της επικράτειας.

Γιατί θα γίνει τόσο γρήγορα; Γιατί σε όλα τα εκλογικά τμήματα πλέον οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα είναι εφοδιασμένοι με την ηλεκτρονική συσκευή ασφαλούς μετάδοσης SRT, οπότε σε πραγματικό χρόνο θα έρχονται εδώ τα αποτελέσματα και θα μπαίνουν στην βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Συνολικά σε 21.400 εκλογικά τμήματα θα υπάρχει αυτή η συσκευή ασφαλούς μετάδοσης στην οποία ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα περνά τα αποτελέσματα. Παράλληλα τα αποτελέσματα θα αναμεταδίδονται και με την κλασική μέθοδο, δηλαδή με τα κλασικά τηλεγραφήματα. Αυτό ίσχυε από το 1981 από τους δήμους δηλαδή και τις περιφέρειες θα φτάνουν εδώ και θα μπαίνουν στη βάση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Ενημέρωση για την προσέλευση του κόσμου

Επιπλέον για πρώτη φορά θα έχουμε ενημέρωση για την προσέλευση του κόσμου, θα υπάρχει εικόνα δηλαδή για τη συμμετοχή στις εκλογές. Μέσω πάλι αυτής της συσκευής θα στέλνεται πόσος κόσμος έχει ψηφίσει. Θα έχουμε σε τρία διαδοχικά διαστήματα την ημέρα των εκλογών ενημέρωση για την προσέλευση στις 10:30, στις 13:00-13:30 και στις 16:00-16:30.

«Η διαδικασία συλλογής των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα γίνεται με δύο τρόπους, δηλαδή το τηλεγράφημα, το έντυπο που χρησιμοποιείται για την καταγραφή των αποτελεσμάτων μέσα στο εκλογικό τμήμα και το οποίο μεταδίδεται μέσω του Δήμου και της Περιφέρειας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Δεύτερη μέθοδος είναι η μέθοδος του SRT. Όπως έχουμε πει με τη μέθοδο αυτή, όταν ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορέσει να ολοκληρώσει τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών καταρχήν συμπληρώνει το χαρτί, πατώντας το πλήκτρο Αποστολή φτάνει αυτόματα μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα στο σύστημα των εκλογών» δήλωσε ο διευθυντής έργου εκλογών Singular Logic, Ηλίας Γιαννίτσος.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Fitch: Έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα

Στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας προχώρησε ο...

COP28: Ο χρόνος τελείωσε, τα χειρότερα έρχονται, αν δεν δράσουμε

«Το πόρισμα του «Λάνσετ» για το 2023 επιβεβαιώνει ότι...