Εκλογές 2023: Προλαβαίνει η κυβέρνηση να διορθώσει τη δημοσκοπική ζημιά;

Την παράταση της εκκρεμότητας ως προς τις αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, τις επιδιώξεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης, προεκλογικές και μετεκλογικές, σήμαναν οι διαπιστώσεις έπειτα από το πρόσφατο κύμα των δημοσκοπήσεων. 

Κοινή συνισταμένη όλων των ερευνών ήταν ότι η κυβέρνηση υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα έπειτα από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου στα Τέμπη, το οποίο αποτυπώθηκε σε δημοσκοπικές απώλειες της τάξης του -3%. 

Παρά το γεγονός ωστόσο ότι αυτό δεν συνδυάστηκε με δημοσκοπικά οφέλη της αντιπολίτευσης, το μείζον ζητούμενο που τίθεται πλέον εν αμφιβόλω, είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας. 

Σε μία κρίσιμη συγκυρία και λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, είτε αυτές γίνουν πρόωρα, είτε στην λήξη της θητείας της κυβέρνησης, η ΝΔ φαίνεται ότι χάνει, έστω και λίγες, αλλά πάντως καθοριστικής σημασίας μονάδες και το Μέγαρο Μαξίμου αναζητεί πλέον τρόπους για να καλύψει το χαμένο έδαφος. 

Έως και προσφάτως, στους κύκλους της κυβέρνησης είχε παγιωθεί μία αντίληψη: Όποτε καταγράφονταν δημοσκοπικές ζημιές, υπήρχε περιθώριο επανόρθωσης και σε διάστημα ενός έως δύο μηνών, το χάσμα καλυπτόταν. 

Στην σημερινή συνθήκη δεν υπάρχει βεβαιότητα ως προς αυτό και υπό αυτό το πρίσμα, αναζητούνται διέξοδοι και απαντήσεις. 

Υπάρχει χρόνος για δημοσκοπική και ουσιαστική ανάκαμψη; Πρέπει να γίνουν οι εκλογές στις 21 Μαΐου ή έχει νόημα να αναληφθεί ένα ρίσκο και να παραταθεί ο πολιτικός χρόνος, με την ελπίδα ότι κάτι τέτοιο θα επιδράσει ευεργετικά; Είναι ρεαλιστική η προσδοκία της αυτοδυναμίας ή θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί η στρατηγική προς την κατεύθυνση της συνεργασίας – και με ποιον; 

Τα ερωτήματα αυτά προς το παρόν δεν έχουν απαντήσεις και το επιτελείο των συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται σε αναβρασμό. 

Το διάστημα των προσεχών εβδομάδων είναι κρίσιμο και όλοι αναμένουν τις μετρήσεις αμέσως μετά την περίοδο του Πάσχα. 

Σε αυτόν τον χρόνο αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τον χρόνο των εκλογών, οι οποίες θα πρέπει να προκηρυχθούν λίγο πριν ή λίγο μετά την Κυριακή του Θωμά (23 Απριλίου), εφόσον κριθεί ότι οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν στις 21 Μαΐου. 

Ειδάλλως, νέα σχέδια θα πρέπει να εκπονηθούν. 

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Άιντραχτ – ΠΑΟΚ 1-2: Aπευθείας πρόκριση στους 16 του Conference

Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιώντας άλλη μια λαμπρή εμφάνιση στην Ευρώπη...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνοδος ΠαΣοΚ και ΚΚΕ, αντίπαλος του Μητσοτάκη η καθημερινότητα

Πληγωμένες, αλλά ακόμη ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης...

Φράιμπουργκ – Ολυμπιακός 5-0: Σκληρή ήττα στη Γερμανία

Έναν από τους χειρότερους εφιάλτες της ευρωπαϊκής ιστορίας του...

Ευρωεκλογές σε αχαρτογράφητα νερά – Μια μάχη που δεν μοιάζει με άλλη

Συνηθίζουμε να αποτιμούμε τη βαρύτητα μιας εκλογικής αναμέτρησης με...