Εκλογές 2023: Οι δύο τελευταίες αποφάσεις Μητσοτάκη πριν τις κάλπες

Αντίστροφη μέτρηση για την προκήρυξη των εκλογών «βλέπει» το πολιτικό σύστημα, καθώς τα κομματικά επιτελεία σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση δουλεύουν με βασικό ορίζοντα την 9η Απριλίου για την κάλπη της απλής αναλογικής.

Ο οδικός χάρτης για τις εκλογές

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, 6 ή 7 Μαρτίου θα γίνει το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό.

Μετά το υπουργικό, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο έξτρα παροχές στον δρόμο προς τις κάλπες:

– Τον κατώτατο μισθό στα 800€

– Τη μείωση εισφορών κατά 0,60€ για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στις 10/3 αναμένεται διάλυση Βουλής και προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών για τις 9 Απριλίου. Πιθανότατα στις 19/4 θα γίνει η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, ενώ στις 21/4 αναμένεται να διαλυθεί και η νεοεκλεγείσα Βουλή και να προκηρυχθούν νέες εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία την 21η Μαΐου.  Πρόκειται ουσιαστικά για μια επανάληψη της διαδικασίας που είχε ακολουθηθεί και στις διαδοχικές εθνικές εκλογές του 2012

Τη Μ. Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου σε ψήφους κόμματος, ο οποίος μπορεί να κρατήσει την εντολή και να διερευνήσει ενδεχόμενες συνεργασίες το αργότερο επί τρεις ημέρες. Μπορεί όμως να επιστρέψει την εντολή ως άκαρπη ακόμη και την επομένη. Αμέσως μετά θα κληθεί ο δεύτερος αρχηγός σε κοινοβουλευτική δύναμη.

Με την πάροδο το πολύ τριών ημερών, εφόσον και η δεύτερη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αποβεί άκαρπη, θα λάβει την ίδια εντολή ο αρχηγός του τρίτου κόμματος σε έδρες. Το ίδιο τριήμερο ισχύει και γι’ αυτόν και εφόσον μέσα σε αυτό το διάστημα δεν μπορεί να προκύψει κυβερνητικό σχήμα που δύναται να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή τότε η ΠτΔ θα καλέσει όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης.

Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται μετά το Πάσχα, ενώ υπηρεσιακός πρωθυπουργός το μεσοδιάστημα των δύο κάλπεων, θα διατελέσει ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς.

«Κλείδωσε» η 9η Απριλίου

Ο Γιάννης Οικονόμου σε ερώτηση του MEGA ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι η 9η Απριλίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες.

Ο Αλέξης Τσίπρας από την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον νέο Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τόνισε πως οι κάλπες και όχι οι δημοσκοπήσεις θα διαμορφώσουν τους συσχετισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί και ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών.

«Να ορίσει σήμερα κιόλας ημερομηνία και για εκλογές και για debate. Διότι και το 2019 «ανοιχτό ενδεχόμενο» άφηνε και πήγαμε σε εκλογές με τον ίδιο κρυπτόμενο», δήλωσε η Πόπη Τσαπανίδου, κυβερνητική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα θυσιαστεί το δικαίωμα των πολιτών να ακούσουν όλες τις απόψεις των κομμάτων προς χάριν επιλογών τεχνητής πόλωσης», ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Το πολιτικό κλίμα είναι ήδη σαφώς προεκλογικό, ενώ παραμένει στο επίκεντρο των συζητήσεων η απόφαση του Κώστα Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος στις ερχόμενες εκλογές.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γερμανία: Απεργία στις συγκοινωνίες τη Δευτέρα

Τα προβλήματα στις συγκοινωνίες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται...

Πωλείται η πρώην κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στο Λονδίνο

Προς πώληση έναντι του αστρονομικού ποσού των 39,5 εκατομμυρίων...

Στη Λαμία τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο, Δευτέρα 27 Μαρτίου, θα...

Συντάξεις – Επιδόματα: Εβδομάδα πληρωμών για τους δικαιούχους – Οι ημερομηνίες

Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Απριλίου,...