Εκλγοές 2023: Σήμερα στη Διακομματική η μάχη για το debate

Συνεδριάζει σήμερα Πέμπτη η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών, που θα συζητήσει τους όρους διεξαγωγής του τηλεοπτικού debate των πολιτικών αρχηγών εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί, υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών, Καλλιόπης Σπανού σημαίνοντας επίσημα την εκκίνηση της μάχης για τα debate.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, στην οδό Σταδίου. Η Διακομματική Επιτροπή συγκροτήθηκε με κατεπείγουσα απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών, με στόχο την υποβολή προτάσεων για την εφαρμογή των διατάξεων της εκλογικής νομοθεσίας.

Τα κόμματα θα ορίσουν εκπρόσωπο ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού ενώ θα καθοριστούν και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ. Από τους περιορισμούς εξαιρούνται οι πρόεδροι ή αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές Επικρατείας.

Ματς για το debate των αρχηγών

Η τηλεμαχία εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο ανοιχτής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως «το debate που πρέπει να γίνει είναι με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς».

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έχει κάθε λόγο να πιέζει προς την κατεύθυνση μιας προσωπικής τηλεμαχίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρίχνει συνεχώς το γάντι στην πρωθυπουργική πλευρά. «Θέλω να καλέσω τον κ. Μητσοτάκη και να του πω: Τι φοβάσαι; Έλα να συζητήσουμε ανοιχτά, δημόσια, σε έναν τηλεοπτικό σταθμό, να ακούσει ο ελληνικός λαός τα επιχειρήματα, τις θέσεις μας, το πρόγραμμά μας. Αν πιστεύεις ότι η αντιπαράθεση είναι Τσίπρας – Μητσοτάκης, όπως λες, γιατί το βάζεις στα πόδια, όπως το έβαλες στα πόδια και στη Βουλή» δηλώνει ο κ. Τσίπρας.

Ενόψει της συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ, δια της Πόπης Τσαπανίδου, επανάφερε το αίτημα μιας τηλεοπτικής αναμέτρησης Μητσοτάκη- Τσίπρα. Η Κουμουνδούρου ζητάει δύο debate. Ένα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και ένα μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα.

Τι θα κάνει το Μέγαρο Μαξίμου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτος, απέφυγε να απαντήσει στην Πόπη Τσαπανίδου. «Θα τα πούμε στη διακομματική», είναι το μήνυμα που εξέπεμψε το Μέγαρο Μαξίμου. Το προηγούμενο διάστημα, όταν ο κ. Τσίπρας ζητούσε, debate, αυτό που επεσήμαναν οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, ότι υπήρξαν, μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών, αρκετές κόντρες στη Βουλή, τόσες ώστε να βγάλουν οι πολίτες ασφαλή συμπεράσματα για τις θέσεις τους.

Ποια θα είναι η στάση της ΝΔ στην διακομματική επιτροπή; Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΝΔ θα προσέλθει στη συνεδρίαση εμφανιζόμενη θετική στο ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή. Αλλά, όπως τονίζεται, και για τη συζήτηση αυτή θα πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία επί κανόνων που θα διασφαλίσουν ένα ζωντανό διάλογο. Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο μιας τηλεμαχίας μεταξύ Μητσοτάκη-Τσίπρα, το Μέγαρο Μαξίμου δεν εμφανίζεται θετικό. Και αυτό γιατί εκτός των άλλων ο κ. Τσίπρας προτείνει ως αντίπαλο δέος της ΝΔ μια «προοδευτική κυβέρνηση» ή την «κυβέρνηση των ηττημένων». Θα είχε, λοιπόν, σημασία να ακουστεί η θέση των άλλων αρχηγών των «προοδευτικών» στο προσκλητήριο που τους έχει απευθύνει ο κ. Τσίπρας.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Άννα Ντουντουνάκη: Χρυσή στα 50μ πεταλούδα του Ευρωπαϊκού 25άρας

Ακόμη μία πρωτιά, ακόμη μια σπουδαία εμφάνιση για την...

Απόστολος Παπαστάμος: «Χάλκινος» στα 400μ μικτή με σούπερ κούρσα

Με επίδοση που συνιστά πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των...

Γρανάδα – Μπιλμπάο: Οπαδός πέθανε στο γήπεδο

Το παιχνίδι μεταξύ της Γρανάδα και της Μπιλμπάο για...