Ειδικό πρόγραμμα στήριξης για περιοχές με σκληρό lockdown

Ειδικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα επιδοτεί τις επιχειρήσεις των περιοχών όπου επιβλήθηκε lockdown για μεγάλο χρονικό διάστημα συνοδεύει την επανεκκίνηση  της δραστηριότητας του λιανικού εμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης δρομολογεί τη συγκεκριμένη δράση προκειμένου να στηριχθούν μικρά καταστήματα λιανικής, επιχειρήσεις εστίασης και άλλες οικονομικές δραστηριότητες σε μέρη της χώρας τα οποία μπήκαν σε καθεστώς καραντίνας εξαιτίας της πανδημίας. Τέτοιες περιοχές είναι η Κοζάνη, η Βοιωτία, ενδεχομένως η Θεσσαλονίκη κ.ά.

Το πακέτο της ενίσχυσης με κοινοτικά κονδύλια θα επιδιώξει να ανακουφίσει οικονομικά τις χιλιάδες των επιχειρήσεων που δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα έναντι των υπολοίπων της χώρας που ήταν ανοικτές.

Πέραν της ειδικής δράσης η οποία ετοιμάζεται αυτή την περίοδο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ενεργοποιήσει σειρά άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα lockdown.

Επιχορήγηση

Ετσι, ανοικτό είναι το πρόγραμμα που προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Επίσης, στο τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να βγει στον «αέρα» η νέα δράση του ΕΣΠΑ που προβλέπει την επιχορήγηση των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία e-shop ή την αναβάθμισή του.

Μέσω της δράσης που φέρει τον τίτλο «e-λιανικό» κάθε επιχείρηση που θα υποβάλει αίτηση μπορεί να λάβει έως και 5.000 ευρώ ως επιδότηση για ηλεκτρονικό κατάστημα που ήδη έχει στήσει.

Σε πρώτη φάση, από το πρόγραμμα θα διατεθούν συνολικά 80 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα επιχορηγηθούν τουλάχιστον 16.000 μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, ωστόσο στον σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η αύξηση του προϋπολογισμού στην περίπτωση που αυτός δεν αρκεί για να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων.

«Εξυπνα» εργαλεία

Για το 2021 το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προγραμματίσει την ενεργοποίηση και νέων «έξυπνων» χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση και άλλων επιχειρηματικών κλάδων που δοκιμάζονται. Κυρίαρχο ρόλο σε αυτά θα παίξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία από τον Απρίλιο του 2020 έως σήμερα μόχλευσε 2,78 δισ. ευρώ από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους που κατευθύνθηκαν στα δύο χρηματοδοτικά προϊόντα της – ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας COVID-19 –, δημιουργώντας μέσω του τραπεζικού συστήματος συνολική ρευστότητα ύψους 8,6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, έως σήμερα έχουν διοχετευθεί:

Σε 17.804 μικρομεσαίες επιχειρήσεις 2 δισ. ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 600 εκατ. ευρώ με τελικούς δικαιούχους 20.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σε 521 μεγάλες (μέσος όρος δανείου: 4,2 εκατ. ευρώ) και 9.620 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (μέσος όρος δανείου: 255.000 ευρώ) 4,6 δισ. μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας COVID-19. Αναμένεται η εκταμίευση επιπλέον 1,4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, καθώς προχωρεί σταθερά η συμβασιοποίηση των υπόλοιπων εγκεκριμένων δανείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Οι θολές και ασαφείς μπίζνες της PwC με το δημόσιο

Γκρίνια Σας είχα ενημερώσει πριν από λίγες...

Η διαχείριση της «μαύρης τρύπας»

Το χάρισμα του Στέφανου Κασσελάκη Ο Στέφανος Κασσελάκης,...

Από τον… φίλο Καντάφι στον Χαφτάρ

Οι σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης, για την ακρίβεια οι...