Ειδικό Δικαστήριο: «Απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα», δήλωσε πρώην στέλεχος της Attica Bank

Σε αντίθεση με τον Νίκο Παππά, ο οποίος έχει επιλέξει να  μην προσέλθει να απολογηθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας, όπως είπε σήμερα στο δικαστήριο ο δικηγόρος του, Ανδρέας Λοβέρδος, θα προσέλθει κανονικά να απολογηθεί  και να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικαστών που θα τον κρίνουν σε λίγο καιρό. Η απολογία του εκτιμάται ότι θα γίνει στο τέλος Ιανουαρίου.

Παράλληλα, ομόφωνα, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννα Κλάππα, το δικαστήριο απέρριψε, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση, το αίτημα της υπεράσπισης του Νίκου Παππά, προκειμένου να κληθεί να καταθέσει ο γιος τού επιχειρηματία, Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας.

Σε πιέσεις που δέχθηκε από τον Χρήστο Καλογρίτσα, αλλά και στη λάθος πολιτική που είχε ακολουθηθεί από προηγούμενες διοικήσεις της Τράπεζας Αττικής, αναφέρθηκε το πρώην ανώτατο στέλεχος της τράπεζας, Αθανάσιος Τσάδαρης, καταθέτοντας ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά και τον επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.

«Απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα»

Όπως υποστήριξε ο κ. Τσάδαρης, εκείνη την εποχή η Attica Bank ήταν σε ιδιαίτερα κρίσιμη φάση, καθώς υπήρχε κρίση ρευστότητας και διαρροή καταθέσεων, ενώ υπήρχε αμφισβήτηση της ποιότητας των χρηματοδοτήσεων.

«Είναι άδικο να έχουμε καταχωρηθεί ως ‘Βοσκοτόπια BANK’. Tότε, στις 14-9-2016 πήγαμε στον Καλογρίτσα και του κατέστησα σαφές ότι δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ δάνειο. Εκείνος απλά μας είπε ότι έχει μια έκταση 5 χιλ στρεμμάτων στην Ιθάκη.

»Σε τέσσερις ημέρες έπρεπε να δώσει το τίμημα και μας ζητούσε δάνειο με ενέχυρο βοσκοτόπια… Εγώ απειλήθηκα από τον Καλογρίτσα.

»Πάντα είχα τους συνεργάτες μου δίπλα, η πίεση ήταν ασφυκτική. Έφτασε να μου πει ότι ‘αυτοί που σε καλύπτουν από την ΤτΕ, δεν θα τους περάσει και εγώ τα 40 εκατομμύρια θα τα πάρω’ και τότε εγώ έλυσα τη συνεδρίαση και έφυγα. Αυτή η πίεση μας έκανε να πάρουμε ως ΔΣ απόφαση ότι δεν χρηματοδοτούμε κανένα ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες», κατέθεσε ο κ. Τσάδαρης.

Σύμφωνα με το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας, οι πιέσεις του επιχειρηματία ήταν διαρκείς, ενώ χαρακτήρισε «τσαπατσουλιστάν της δεκαετίας του ’70» την εταιρεία του Χρήστου Καλογρίτσα.

Πώς εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο χρονικό της έκδοσης της επίμαχης εγγυητικής επιστολής των τριών εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν απαραίτητη προκειμένου η εταιρεία συμφερόντων Καλογρίτσα να μπορέσει να λάβει μέρος στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ήταν μέσα προς τέλη Αυγουστου 2016, πριν την καταληκτική ημερομηνία για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό.

«Εκείνη την εποχή τίθεται και το ζήτημα της έκδοσης της εγγυητικής επιστολής των τριών εκατομμυρίων ευρώ. Από την τράπεζα δόθηκε η απάντηση στον Χρήστο Καλογρίτσα ότι δεν έχει πιστωτικό όριο. Μόνο με πλήρη κάλυψη με μετρητά, μόνο έτσι θα μπορούσε να γίνει αυτό», είπε ο μάρτυρας.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως τελικά ήρθαν τρία εκατομμύρια στην τράπεζα. «Ελέγχθηκαν ενδελεχώς κατόπιν εντολής μου. Πιστοποιήθηκε η καθαρότητα των χρημάτων και εκδόθηκε η εγγυητική επιστολή και προχώρησε. Το 2021-22 άκουσα πρώτη φορά ότι υπάρχει αμφισβήτηση των χρημάτων», υποστήριξε το τραπεζικό στέλεχος.

Όπως είπε, τότε ελήφθη η απόφαση η Attica Bank να σταματήσει να χρηματοδοτεί ΜΜΕ. «Επειδή τότε υπήρχε πολύ μεγάλη ανακατωσούρα με τον διαγωνισμό, διέταξα και συμπληρωματικό έλεγχο από την επιθεώρηση της τράπεζας να ελέγξει εάν τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες, γιατί ήταν κρίσιμη η περίοδος, κρινόταν η επιβίωση της τράπεζας», υποστήριξε.

«Εγώ δεν επέτρεψα ποτέ να έχω οποιαδήποτε πίεση από οποιονδήποτε. Ήμουν πάντα υπηρεσιακό στέλεχος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν δέχθηκα καμία πίεση από κανέναν», τόνισε στην κατάθεσή του ο κ. Τσάδαρης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τρίτη με ανάγνωση εγγράφων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ανδρουλάκης: Πρόσωπο κοινής αποδοχής ο πρωθυπουργός

Πρόσωπο κοινής αποδοχής ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος...

Δημοσκόπηση MARC: 5,3% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Διαφορά 5,3% μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει η...

ΣΥΡΙΖΑ: Την υποψηφιότητα του Μιθριδάτη ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο γνωστός ερμηνευτής, Μιθριδάτης, που έγινε ιδιαίτερα γνωστός μέσα από...

Στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια ο Σύριος ΥπΕξ

Με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Σαμέχ Σούκρι, στο Κάιρο, συναντήθηκε...