ΕΦΚΑ: Ερχονται ειδοποιητήρια για 250.000 παράλληλα απασχολουμένους

Στο τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εισφορών του 2021 των 250.000 παράλληλα απασχολουμένων. Αφορά περίπου 250.000 μισθωτούς, οι οποίοι παράλληλα ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα, διατηρώντας Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών.

Εκτιμάται ότι από τον συνολικό αριθμό των παράλληλα απασχολουμένων ένας στους πέντε, περίπου 50.000, θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον εισφορές για το 2021. Υψηλόβαθμα στελέχη του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν ότι η αποπληρωμή των επιπλέον εισφορών κατά μέσο όρο 600-700 ευρώ θα γίνει σε πολλές δόσεις, φτάνοντας ακόμα και τις 12. Σημειώνεται ότι η αποπληρωμή των εισφορών του 2021 υπολογιζόταν αρχικά να ξεκινήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όμως κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των παράλληλα ασφαλισμένων ελεύθερων επαγγελματιών, θα προκύψουν πιστωτικά ή μηδενικά υπόλοιπα. Δηλαδή, είτε θα δικαιούνται να λάβουν επιστροφές εισφορών, είτε δεν λάβουν, αλλά ούτε και θα υποχρεούνται να καταβάλουν καμία διαφορά στον e-ΕΦΚΑ.

Πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολουμένους και αγρότες που διατηρούσαν παράλληλα μισθωτή εργασία για μέρος ή ολόκληρο το 2021 και έχουν καταβάλει τις εισφορές που αντιστοιχούν στη μισθωτή τους απασχόληση βάσει των ασφαλιστέων τους αποδοχών. Οι συγκεκριμένοι καλούνται πλέον να πληρώσουν και για τις μη μισθωτές υπηρεσίες, μόνο στην περίπτωση που οι καταβληθείσες εισφορές είναι χαμηλότερες των 262 ευρώ (2η ασφαλιστική κατηγορία συν 10 ευρώ για ανεργία).

Εκτός εάν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει μεγαλύτερη ασφαλιστική κατηγορία, οπότε πρέπει να καταβάλει υψηλότερες εισφορές.

Ωφελημένοι είναι οι παραλλήλως απασχολούμενοι οι οποίοι καλύπτουν το πλαφόν των εισφορών από τη μισθωτή τους απασχόληση (αντιστοιχεί σε μισθό 930 ευρώ), οπότε και δεν απαιτείται να καταβάλουν επιπλέον εισφορά. Για την εν λόγω κατηγορία αυτομάτως αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών.

Η εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών που θα προκύψουν αναμένεται να γίνει σε 8 ή ακόμα και 12 μηνιαίες δόσεις. Η λύση των πολλών δόσεων επιλέχθηκε καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον ποσά θα πρέπει ταυτόχρονα να καταβάλουν και τις τρέχουσες εισφορές που ανακύπτουν από τυχόν μη μισθωτή απασχόληση, εντός μάλιστα ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, λόγω της δραματικής αύξησης στις τιμές ενέργειας και των ανατιμήσεων σε όλα τα καταναλωτικά προϊόντα.

Εκτιμάται ότι οι περίπου 50.000 ασφαλισμένοι που θα λάβουν χρεωστικά ειδοποιητήρια θα πρέπει να καταβάλουν κατά μέσο όρο 600-800 ευρώ ως διαφορά ανάμεσα στην ασφαλιστική κατηγορία που έχουν επιλέξει για τις μη μισθωτές υπηρεσίες που προσφέρουν και στις αποδοχές που λαμβάνουν για τις μισθωτές υπηρεσίες τους.

Εντυπη Εκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...