ΕΕ: Στα €200 δισ. το κόστος απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δαπανήσει σχεδόν 200 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στην προσπάθειά της για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία.

Ένα προσχέδιο των επικείμενων προτάσεων RepowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο αποκαλύπτουν οι Financial Times, δείχνει ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν επιπλέον επενδύσεις 195 δισ. ευρώ από τώρα έως το 2027, πέραν των σχεδίων για την ενίσχυση των δαπανών για τη μείωση του άνθρακα.

Η ΕΕ θα χρειαστεί επίσης να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας περισσότερο από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα έως το 2050.

Την επόμενη εβδομάδα

Οι προτάσεις θα δημοσιευθούν την επόμενη εβδομάδα καθώς οι ηγέτες της ΕΕ σπεύδουν να απογαλακτίσουν τις οικονομίες τους από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Υπογραμμίζεται ότι η Κομισιόν εκτιμά πως η ΕΕ θα μπορούσε να μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος και προέτρεψε τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου τους πριν από τον επόμενο χειμώνα.

Επίσης, επιδιώκει επίσης την έγκριση των κρατών μελών για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός σταδιακού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο φέτος. Τα μέτρα αυτά έχουν  καθυστερήσει σημαντικά εξαιτίας της αντίθεσης της Ουγγαρίας, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό πετρέλαιο.

Οι προτάσεις αφορούν «στην ταχεία μείωση της εξάρτησής μας από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, προωθώντας γρήγορα την καθαρή μετάβαση και ενώνοντας τις δυνάμεις μας για να επιτύχουμε ένα πιο ανθεκτικό σύστημα ενέργειας και μια πραγματική Ενεργειακή Ένωση», αναφέρει το προσχέδιο της Επιτροπής.

Απαιτεί μείωση κατά 13% της κατανάλωσης ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με ποσοστό 9% που προβλεπόταν στην προηγούμενη πρόταση οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

Επιτάχυνση των ΑΠΕ

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν επίσης να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να καλύπτουν το 45% της συνολικής ζήτησης ενέργειας έως το 2030, σε σύγκριση με τον στόχο μέχρι τώρα 40%. Αυτό απαιτεί υπερδιπλασιασμό της τρέχουσας χωρητικότητας 511 γιγαβάτ για να φτάσει τις 1.236 GWh.

Το έγγραφο καθορίζει μια στρατηγική για την επιτάχυνση της εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών χωρητικότητας έως το 2028 σε περισσότερο από διπλάσιο επίπεδο από το σημερινό. Απαιτεί επίσης μεγαλύτερη χρήση των αντλιών θερμότητας, της γεωθερμίας και της ηλιακής θερμικής ενέργειας.

Η κατασκευή αιολικών πάρκων, που συχνά αναχαιτίζεται από τοπικές αντιρρήσεις, πρέπει να «επιταχυνθεί δραστικά», αναφέρει το προσχέδιο, σύμφωνα πάντα με τους FT.

Υδρογόνο

Η Επιτροπή επιθυμεί επίσης να δει μια ώθηση στη χρήση υδρογόνου με 20 εκατομμύρια τόνους να που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, το μισό από το οποίο εισάγεται.

Θα επιδοτήσει το χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και των τιμών πώλησης για το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται στην ΕΕ και στο εξωτερικό.

Ένα προσχέδιο διεθνούς ενεργειακής στρατηγικής, το οποίο επίσης είδαν οι FT, προτείνει τρεις «διαδρόμους εισαγωγής υδρογόνου» μέσω της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας και, τελικά, της Ουκρανίας. Η στρατηγική βασίζεται επίσης στην αυξημένη χρήση βιομεθανίου με κόστος 36 δισ. ευρώ.

Το φυσικό αέριο

Παράλληλα με αυτό, η ΕΕ θα χρειαστεί να βρει τρόπους για να μειώσει την εξάρτηση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το φυσικό αέριο. Τα μέτρα για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, τη διερεύνηση της υποκατάστασης καυσίμου, την ενίσχυση της ηλεκτροδότησης και τη χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου και βιομεθανίου θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν έως και 35 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έως το 2030, αναφέρεται στο προσχέδιο.

Και προστίθεται ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι υποδομές για τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG και αγωγούς. Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει επιπλέον επενδύσεις 29 δισ. ευρώ, αναφέρει το προσχέδιο του εγγράφου.

Το δημοσίευμα επισημαίνει τέλος, ότι τα σχέδια αυτά απαιτούν αλλαγές σε πολλές οδηγίες της ΕΕ, οι οποίες θα μπορούσε να αναθεωρηθεί πριν από τις 18 Μαΐου, όταν θα δημοσιευθεί μαζί με προτάσεις για την ενίσχυση του υδρογόνου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι τελευταίες περιλαμβάνουν χαλαρωτικούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς επιτρέποντας σε εταιρείες στην ΕΕ να κατασκευάζουν έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας χωρίς την ανάγκη εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη από την Ουκρανία

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύτηκε σήμερα...

Γ. Βρούτσης: «Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»

Δεν πρόκειται για «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ αλλά για «προσωρινή...

Μπέος: Δεν ασχολούμαι με Κασσελάκηδες – Ποτέ δεν ζήτησα στήριξη ή χρίσμα

Ο Αχιλλέας Μπέος απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη, που ζήτησε...