ΕΕ: Στα 180 ευρώ το πλαφόν, σύμφωνα με το σχέδιο που είναι σε γνώση του Reuters

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να λάβουν απόφαση σχετικά με την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε επίσης: Υδρογονάνθρακες: Μυστικές συναντήσεις της ExxonMobil με κυβέρνηση

Τι δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας

«Έχουμε λάβει ξεκάθαρη εντολή από τους ηγέτες μας να καταλήξουμε σε μια λύση για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σήμερα. Είναι καθήκον μας να φέρουμε εις πέρας αυτή την αποστολή. Δεν θα επιμέναμε τόσο πολύ εάν δε είμασταν πεπεισμένοι ότι αυτή είναι η καλύτερη λύση για τους ευρωπαίους πολίτες. Ελπίζω ότι το μήνυμα της αποφασιστικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητας θα σηματοδοτήσουν την αρχή μιας καλύτερης χρονιάς για όλους τους ευρωπαίους πολίτες». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να παραμείνει η διαφωνία μεταξύ των χωρών μελών, ο κ. Σκρέκας απάντησε: «Ελπίζω πως όλοι θα σταθούμε στο ύψος των ευθυνών μας και θα βρούμε μια συμβιβαστική οδό, μια λύση η οποία θα ανταποκρίνεται σε όλες τις ανάγκες, όλων των κρατών μελών».

Επεσήμανε ακόμη ότι «τα όρια ασφαλείας που έχουμε θέσει μέχρι τώρα θα μας βοηθήσουν να μην υποφέρουμε από υπερβολικά υψηλές τιμές που είχαμε φτάσει, όπως τα 340-345 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Αυτό πέτυχε το προηγούμενο καλοκαίρι. Τώρα είναι η στιγμή να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε έναν μηχανισμό διόρθωσης και μετά φυσικά έχουμε τη δυνατότητα να το προσαρμόσουμε σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δούμε».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «έχουμε εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι ένα πλαφόν στα 275 ευρώ δεν είναι στην πραγματικότητα πλαφόν. Συνεπώς, ένα ποσό στο εύρος των 150 -180- 200 ευρώ θα ήταν αποτελεσματικό. Εκτιμώ ότι μια τιμή στα 188 ευρώ θα έστελνε το σωστό μήνυμα στις αγορές».

Χθες το βράδυ, διοργανώθηκε κλειστή σύσκεψη τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στης αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Πολωνίας, και αντικείμενό της ήταν η στάση που θα κρατήσουν στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράση μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του.

Στόχος η συμφωνία να κλείσει απόψε

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι απόψε σε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο Tσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών.

Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης

Πέθανε ο Σπύρος Σημίτης σε ηλικία 88 ετών, αδελφός...

5η και τελευταία: ο Ρούπερτ Μέρντοχ παντρεύεται ξανά

Για ακόμη μια φορά, 5η μέχρι στιγμής στη ζωή...

Γαλλία: Απορρίφθηκε η πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση καταψήφισε σήμερα το βράδυ οριακά την...