ΕΕ: Ρωσία και Πούτιν να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα πολέμου

Διάσκεψη με σκοπό να γίνει ένα σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου η Ρωσία να  λογοδοτήσει για εγκλήματα πολέμου θα διεξαχθεί στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου Διεθνούς Κέντρου για τη Δίωξη του Εγκλήματος της Επίθεσης (ICPA) θα υπογραφεί στη διάσκεψη, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σκοπός είναι να ασφαλίσει τα τεκμήρια για μελλοντικές νομικές διαδικασίες, και θα εδρεύει στο κτίριο του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία στον Τομέα της Ποινικής Δικαιοσύνης (Eurojust), στη Χάγη.

Η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσουν για τα τρομερά εγκλήματα εναντίον της Ουκρανίας, ανέφερε σε μήνυμα βίντεο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Υπάρχουν όλο και περισσότερα στοιχεία για απευθείας επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού καθώς και σε ενεργειακές και άλλες υποδομές.

«Βασανιστήρια, κακομεταχείριση σεξουαλική βία και συνοπτικές εκτελέσεις είναι γνωστό ότι έχουν διαπραχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις. Ούτε παιδιά έχουν γλιτώσει», ανέφερε η φον ντερ Λάιεν.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη», είπε η φον ντερ Λάιεν. Η ΕΕ υποστηρίζει τον ρόλο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC) σε αυτό.

Ωστόσο η ΕΕ πιστεύει επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα ξεχωριστό δικαστήριο για τη δίωξη του εγκλήματος της επίθεσης που διέπραξε η Ρωσία, πρόσθεσε.

Δεδομένου ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του ICC, το δικαστήριο δεν μπορεί να αναλάβει δράση για εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τη χώρα, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ως εκ τούτου, διάφορες άλλες επιλογές είναι υπό συζήτηση. Το ICPA είναι ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία προκειμένου να ασφαλίσει τα στοιχεία για μελλοντικές δίκες, ανέφερε η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ΕΕ, η διάσκεψη «Μαζί για τη δικαιοσύνη» θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Κυριακή.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή μέσω βιντεοσύνδεσης πως το κεντρικό ζήτημα είναι οι ευθύνες της Ρωσίας και της ηγεσίας της για την επίθεση και τον τρόμο εναντίον της Ουκρανίας.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...