ΕΕ: Ο πόλεμος και η πανδημία επιταχύνουν τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια

Σε ενίσχυση των σχεδίων τους για ανανεώσιμης πηγές ενέργειας έχουν προβεί από το 2020 οι περισσότερες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με δύο δεξαμενές σκέψης Ember και Centre for Research and Clean Air, γεγονός το οποίο τις θέτει σε πορεία μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων αυτή τη δεκαετία. Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ενεργειακή κρίση και η κρίση της COVID-19 έδωσαν ώθηση μάλλον, παρά εκτροχίασαν τη μετάβασή τους στην πράσινη ενέργεια.

Από την άλλη. τα αυξανόμενα κόστη ενέργειας και τα σοκ στην προμήθειά της που πυροδότησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησαν κάποιες χώρες στην καύση περισσότερου άνθρακα και σε αγορές μη ρωσικού φυσικού αερίου, εγείροντας φόβους ότι αυτό θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Πάνως η ανάλυση των πολιτικών των χωρών της ΕΕ για το κλίμα δείχνει ότι μακροπρόθεσμα θα συμβεί το αντίθετο.

Ειδικότερα, από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ, οι 17 ενίσχυσαν τα σχέδιά τους για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2020.

Από ΑΠΕ το 63% του ηλεκτρικού ρεύματος έως το 2030

Αν επιτευχθεί αυτό, τα πιο πρόσφατα σχέδια των χωρών θα οδηγήσουν στην παραγωγή του 63% του ηλεκτρικού ρεύματος της ΕΕ από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως το 2030, με το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί από το 55% που υπολογιζόταν βάσει των πολιτικών τους το 2019, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Αυτό συνεπάγεται μείωση στην στηριζόμενη στα ορυκτά καύσιμα παραγωγή ενέργειας στην ΕΕ σε 595 τεραβατώρες (TWh) το 2030 από 1.069 τεραβατώρες το 2021.

“Η Ευρώπη δεν επιστρέφει στον άνθρακα ή στο φυσικό αέριο για να εξασφαλίσει ασφάλεια, στην πραγματικότητα συμβαίνει το αντίθετο. Οι χώρες επιταχύνουν (την πορεία προς) τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας”, σημείωσε ο ανώτερος αναλυτής της Ember Παβέλ Τσίζακ.

Η Γερμανία και η Ολλανδία αύξησαν και οι δύο τους στόχους τους για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας φέτος, καθώς επίσης χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστρία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αύξησαν τους δικούς τους από το 2020. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Σλοβενία κι άλλες όρισαν ημερομηνίες εξόδου από τη χρήση άνθρακα και η Γαλλία προσέφερε επιδοτήσεις για τη θέρμανση κατοικιών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Αύξηση επενδύσεων ΕΕ για ΑΠΕ

Επιπλέον σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα σχέδια της ίδιας της ΕΕ, τα οποία έγιναν γνωστά τον περασμένο μήνα, για την αύξηση των επενδύσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας για την απεξάρτηση των χωρών από τα ρωσικά καύσιμα.

Ωστόσο άλλοι αναλυτές έχουν σημειώσει ότι τα σχέδια των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να επιδιώξουν νέα προγράμματα για το φυσικό αέριο θα μπορούσαν να υπονομεύσουν αυτές τις προσπάθειες για πράσινη ενέργεια και ότι πολλά κράτη δεν έχουν δώσει προτεραιότητα στις πράσινες επενδύσεις στις δαπάνες τους μετά την πανδημία της COVID-19.

“Η ανάκαμψη είναι αρκετά ανακόλουθη στον κόσμο”, δήλωσε ο Μπράιαν Ο’Κάλαχαν, επικεφαλής ερευνητής στο Economic Recovery Project του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, επισημαίνοντας ότι η Αυστραλία, η Κίνα και η Ινδία έχουν σχετικά μικρά μερίδια δαπανών για την πράσινη ανάκαμψη από την πανδημία της COVID-19.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Μητσοτάκης: Να γίνει η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο για την ηθική και την δεοντολογία της AI

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στις μεγάλες ευκαιρίες...

Παρτίζαν – Παναθηναϊκός 92-87: Πέταξε το +10 κι έχασε στην παράταση

Ένα δικό του ματς πέταξε ο Παναθηναϊκός στο Βελιγράδι...

Αχτσιόγλου: «Αν θέλαμε καρέκλες, θα μέναμε στον ΣΥΡΙΖΑ»

Εκ των τελευταίων, εννέα στο σύνολο, βουλευτών που ανεξαρτητοποιήθηκαν...

Άιντραχτ – ΠΑΟΚ 1-2: Aπευθείας πρόκριση στους 16 του Conference

Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιώντας άλλη μια λαμπρή εμφάνιση στην Ευρώπη...

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Άνοδος ΠαΣοΚ και ΚΚΕ, αντίπαλος του Μητσοτάκη η καθημερινότητα

Πληγωμένες, αλλά ακόμη ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης...