Δόμνα Μιχαηλίδου: Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027

«Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027» είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο πάνελ του 8ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, με θέμα «Philanthropy: The Day After» η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου

«Τέσσερα χρόνια τώρα προστατεύουμε κάθε παιδί και θωρακίζουμε την ασφάλειά του. Ενισχύουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες όλης της χώρας, καθώς και τον ρόλο των κοινωνικών λειτουργών για την διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων» δήλωσε.

Για την επίτευξη του στόχου να μην μείνει κανένα παιδί σε δομή η ίδια αναφέρθηκε στις δράσεις και παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της οικογένειας μέσω των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε τη σημασία της πρόληψης της παιδικής κακοποίησης, με την αυστηροποίηση των κανόνων λειτουργίας των μονάδων παιδικής προστασίας, μέχρι την επίτευξη της πλήρους αποϊδρυματοποίησης.

Οι πολιτικές

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις ενεργητικές πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τα τελευταία τέσσερα χρόνια:

  • Τη θέσπιση κανόνων σε ό,τι αφορά στη λειτουργία, των μονάδων παιδικής προστασίας, με γνώμονα την ασφάλεια, το σεβασμό των δικαιωμάτων και την οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών.
  • Την ενίσχυση των κανόνων και αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά στον έλεγχο, την οικονομική διαφάνεια και τη διαχείριση των δομών.
  • Την ενίσχυση του θεσμού της Αναδοχής, μέσω ειδικού επιδόματος και επέκταση των ηλικιακών και όχι μόνο ορίων των υποψηφίων αναδόχων.
  • Τη θεσμοθέτηση της Επαγγελματικής Αναδοχής, μέσω της οποίας παιδιά με αναπηρία άνω του 67% μπορούν βγουν από το ίδρυμα και να λάβουν την φροντίδα ενός Επαγγελματία Αναδόχου.
  • Τη θέσπιση μέτρων αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών παιδικής κακοποίησης για όλες οι δομές που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά: λευκό ποινικό μητρώο εργαζομένων, ορισμός Υπεύθυνου Προστασίας Ανηλίκων, δημιουργία Εθνικού Συστήματος Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών.
  • Την αναβάθμιση των αρμοδιοτήτων των Κοινωνικών Συμβούλων, με στόχο την διασφάλιση ουσιαστικών ελέγχων.
  • Τη σύσταση, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, μικτών κλιμακίων με τη συμμετοχή ιατρών, ψυχιάτρων και ιατροδικαστών, τα οποία έχουν ήδη διενεργήσει αιφνίδιους ελέγχους.

«Κανένα παιδί σε δομή μέχρι το 2027! Αυτός είναι ο στόχος μας. Όσο καλά οργανωμένο και αν είναι ένα ίδρυμα, δεν παύει να είναι κακοποιητικό, γιατί δεν μπορεί να καλύψει τις συναισθηματικές και ψυχικές ανάγκες ενός παιδιού. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ασφαλές περιβάλλον μιας οικογένειας, είτε αυτή είναι η βιολογική είτε μία ανάδοχη. Τέσσερα χρόνια τώρα, με πράξεις και όχι με λόγια, έχουμε κάνει σημαία μας την παιδική προστασία» είπε.

Και συνέχισε: «Μάθαμε μία λέξη άγνωστη μέχρι πρότινος – την αποϊδρυματοποίηση. Ενισχύσαμε τους θεσμούς της αναδοχής και της υιοθεσίας. Βάλαμε κανόνες στα ιδρύματα. Δεχθήκαμε πόλεμο, αλλά δεν το βάλαμε κάτω. Συνεχίσαμε με πείσμα. Για τα παιδιά! Με πολλή δουλειά, με πολλή υπομονή και επιμονή, καταφέραμε να βγάλουμε τα μισά από αυτά από τα ιδρύματα. Στόχος μας να βγάλουμε και τα υπόλοιπα μισά, έτσι ώστε κάθε παιδί να μεγαλώνει σε μια οικογένεια. Θέλουμε μία οικογένεια για κάθε παιδί! Έχουμε καταφέρει πολλά. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε. Συνεχίζουμε. Δυνατοί Μαζί!».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ιερουσαλήμ: Νεκρή και τραυματίες από πυροβολισμούς

Μια 24χρονη γυναίκα έπεσε νεκρή και άλλοι οκτώ άνθρωποι...

Υπό τον Στέφανο Κασσελάκη συνεδριάζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στην...