Δολοφονία Άλκη: Σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη για την οπαδική βία – Τι εξετάζεται

Νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό προωθεί η κυβέρνηση, μετά τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Το φαινόμενο της οπαδικής βίας θα τεθεί επί τάπητος σε σύσκεψη στο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και των συναρμόδιων υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου και Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

Στη σύσκεψη θα εξεταστεί η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που υπάρχει και οι δυνατότητες παρεμβάσεων όπου κρίνεται απαραίτητο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η έναρξη διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δηλαδή αθλητικές ομάδες, παράγοντες και οργανωμένους οπαδούς, με απώτερο στόχο την εξυγίανση του χώρου, αφού προηγουμένως εξοβελιστούν κακοποιά στοιχεία από τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους.

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Στο επίκεντρο είναι ο εντοπισμός όλων των παράνομων συνδέσμων οπαδών και το κλείσιμο τους, με παράλληλο έλεγχο όσων λειτουργούν νόμιμα. Σύμφωνα με τον νόμο του 2019 οι ομάδες έχουν την ευθύνη για τις Λέσχες Φιλάθλων και τις οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων. Επίσης, τηρείται μητρώο στη γενική γραμματεία Αθλητισμού με τους υπεύθυνους λειτουργίας τους.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι αυτό που θα αναλάβει τους εξονυχιστικούς ελέγχους λειτουργίας των εκατοντάδων Λεσχών Φιλάθλων ανά την Επικράτεια, για την πιστή τήρηση όσων προβλέπει η νομοθεσία, επιβάλλοντας τις αυστηρότατες κυρώσεις όπου διαπιστώνεται η παραμικρή παράβαση. Ήδη τις τελευταίες ημέρες η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει σε σειρά επιχειρήσεων με τα ανάλογα αποτελέσματα.

Οι παρεμβάσεις

Ο αναθεωρημένος Ποινικός Κώδικας, ο οποίος περιλαμβάνει δύο νόμους για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας που έχουν ψηφιστεί την τελευταία διετία δημιουργεί το νέο πλαίσιο αντιμετώπισης για εγκλήματα με αθλητικό υπόβαθρο.

Συγκεκριμένα:

Με τον ν. 4639/2019, το Νοέμβριο του 2019:

• Δόθηκε η δυνατότητα στην Αστυνομία να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στους κατόχους εισιτηρίων κατά την έλευσή τους προς τις αθλητικές εγκαταστάσεις

• Θεσπίστηκε η δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Αστυνομίας

• Επεκτάθηκαν τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων για πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση (π.χ. «ραντεβού» οπαδών, επιθέσεις σε συνδέσμους κ.λπ.).

Με το ν. 4809/2021, τον Ιούνιο του 2021:

• Επανήλθε το «ιδιώνυμο», δηλαδή η απαγόρευση αναστολής και μετατροπής των στερητικών της ελευθερίας ποινών που επιβάλλονται από τα ποινικά δικαστήρια για εγκλήματα που αφορούν σε εκδηλώσεις αθλητικής βίας. Όταν, πριν από 15 χρόνια, εφαρμόστηκε το «ιδιώνυμο» στον αθλητισμό, τα κρούσματα βίας στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώθηκαν κατά 80%, ενώ είχαν αυξηθεί σημαντικά οι πωλήσεις των εισιτηρίων

• Ρυθμίστηκαν οι οργανωμένες μετακινήσεις των οπαδών. Οι ομάδες έχουν την εποπτεία και τον έλεγχο των μετακινήσεων των Λεσχών Φιλάθλων τους, ώστε να υπάρχει ασφάλεια και σαφές σύστημα απόδοσης ευθυνών σε περίπτωση επεισοδίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...