ΔΝΤ : Ύφεση 9,5% το 2020 για την Ελλάδα – Ανάπτυξη μόλις 4,1% το 2021

Σημαντική ύφεση 9,5% το 2020, μικρότερη όμως σε σχέση με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, προβλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2021 με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 4,1%, αισθητά χαμηλότερα και από το δυσμενές σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,5%.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές, το 2020 η ελληνική οικονομία θα καταγράψει ύφεση 9,5% η χαμηλότερη σε σχέση με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου για τις οποίες το ΔΝΤ εκτιμά:

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ» : Πότε ξεκινά, τι πρέπει να γνωρίζετε
  • Ισπανία : -12,8%
  • Ιταλία : -10,6%
  • Πορτογαλία : -10%
  • Γαλλία : -9,8%

Πολύ μεγάλο το πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό

Στην έκθεση World Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα (σ.σ. γίνεται διαδικτυακά λόγω πανδημίας), το Ταμείο αναφέρει ότι όλες οι χώρες αναμένεται να υποστούν μεγάλες μειώσεις στο εξωτερικό ισοζύγιο, αλλά η επίπτωση είναι άνιση.

Οι προοπτικές «είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες για τις οικονομίες που εξαρτώνται από τον τουρισμό», ακόμη και αν είναι περιορισμένη σε αυτές η υγειονομική κρίση λόγω του φόβου των ταξιδιωτών για μετάδοση. Το ΔΝΤ εξηγεί ότι υπήρξε κατάρρευση εσόδων σε χώρες στις οποίες ο τουρισμός και οι μεταφορές διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο, όπως στην Ελλάδα, ενώ εκτιμά  ότι αναμένεται να υποστούν μεγαλύτερη πτώση στη δραστηριότητά τους.

Ενδεικτικό του τεράστιου πλήγματος που δέχθηκε ο ελληνικός τουρισμός λόγω της πανδημίας του κοροναϊού είναι ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, τα καθαρά έσοδα από τον τουρισμό και τις μεταφορές στην Ελλάδα από περίπου 5% του ΑΕΠ  το α΄εξάμηνο του 2019 υποχώρησαν κατακόρυφα στο 0,6% του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ και για την ανεργία: Εκτιμάται έκρηξη της ανεργίας στο 19,9% του εργατικού δυναμικού φέτος (από 17,3%), με μόνο μερική αποκλιμάκωση στο 18,3% το 2021. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση ανεργίας στην ευρωζώνη συναντάται στην Ισπανία, όπου το ΔΝΤ προβλέπει «κολλημένη» ανεργία στο 16,8% φέτος και του χρόνου, ενώ για την Ιταλία προβλέπεται ότι η ανεργία από 11% φέτος θα αυξηθεί περαιτέρω στο 11,8% το 2021.

Ανάκαμψη το 2021

Το 2021 η ανάπτυξη θα φτάσει στο 4,1%. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα που δημοσιεύθηκε στις αρχές Οκτωβρίου, η ανάπτυξη τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 θα στηριχθεί κατά βάση στην εισροή κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μάλιστα στην έκθεση του ΔΝΤ για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές επισημαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η ύφεση θα συνεχιστεί και το 2ο τρίμηνο του 2021 επηρεάζοντας αρνητικά τον τουρισμό ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για το πότε θα αρχίσει η εισροή κεφαλαίων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, όπως και στην έκθεση για την Ελλάδα έτσι και στη σημερινή, το Ταμείο εκτιμά ότι σε βάθος χρόνου όταν δηλαδή τα κεφάλαια από το Νext Generation EU αρχίσουν να μειώνονται , τότε η ανάπτυξη για την ελληνική οικονομία θα περιοριστεί στο 1% το 2025.

Όσον αφορά στο χρέος, η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των χωρών όπου θα καταγραφεί μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από το 2021. Όπως προκύπτει από τις προβλέψεις του Ταμείου, το δημόσιο χρέος από αύξηση στο 205,2% του ΑΕΠ φέτος θα υποχωρήσει στο:

  • 200,5% του ΑΕΠ το 2021
  • 187,3% του ΑΕΠ το 2022 και
  • 177%  του ΑΕΠ το 2023

Όπως είχε επισημάνει το ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου για την Ελλάδα, η μεσοπρόθεσμη δυνατότητα αποπληρωμής του δημόσιου χρέους παραμένει επαρκής, ωστόσο θα υπονομευόταν στην περίπτωση πραγματοποίησης σημαντικών κινδύνων γεγονός που θα απαιτούσε μια ισχυρή προκυκλική δημοσιονομική προσαρμογή ή/και περαιτέρω ενίσχυση από τους ευρωπαίους εταίρους.

Σταδιακή απομείωση των κρατικών δαπανών έρχεται τα επόμενα έτη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι δαπάνες από αύξηση στο 57,3% του ΑΕΠ το 2020 θα μειωθούν στο:

  • 51,3% του ΑΕΠ το 2021
  • 50,1% του ΑΕΠ το 2022
  • 49,5% του ΑΕΠ το 2023

και παραμένουν κάτω από το 50% του ΑΕΠ έως και το 2025.

Στα 28 τρισ. δολάρια το κόστος της πανδημίας

Σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, η σωρευτική απώλεια στο παγκόσμιο ΑΕΠ σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα προβλέπεται να φτάσει τα 11 τρισ. δολάρια την περίοδο 2020-21 και να εκτιναχθεί στα 28 τρισ. δολάρια στο διάστημα 2020-25.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης τα οποία έχουν επιστρατεύσει οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο αγγίζουν ήδη τα 12 τρισ. δολάρια.

Το παγκόσμιο ΑΕΠ, μετά από ένα μακροβούτι 4,4% φέτος, αναμένεται να επανέλθει σε επίπεδα κοντά σε αυτά του 2019 (θα υπολείπεται κατά 0,6 μονάδα) με ανάπτυξη 5,2%. Οι πληγές της πανδημίας θα παραμείνουν ορατές για χρόνια, με διεύρυνση των ανισοτήτων και έξαρση της φτώχειας. Υπολογίζεται πως 90 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη θα βυθιστούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2020, κερδίζοντας λιγότερα από 1,9 δολάριο την ημέρα.

Η ανεργία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα ανά τον κόσμο, καθώς μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2020 η μείωση των ωρών εργασίας ισοδυναμεί με απώλεια 400 εκατομμυρίων θέσεων πλήρους απασχόλησης ενώ στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο τέλος του 2021, το δημόσιο χρέος θα βρίσκεται στο 125% του ΑΕΠ, μετά από ένα άλμα 20 μονάδων.

Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η πτώση του ΑΕΠ φέτος θα είναι 8,3% και η ανάκαμψη του 2021 θα φτάσει στο 5,2%.

O πρόεδρος της Microsoft στο «Βήμα» : «Πρέπει να προωθήσουμε τις αναλλοίωτες ελληνικές και ευρωπαϊκές αξίες»

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ευρωπαϊκή κατακραυγή για το καθεστώς του Ιράν – Στο τραπέζι και οι κυρώσεις

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Ιράν, σχεδόν είκοσι ημέρες...

Ζαπορίζια: Σπεύδει στο Κίεβο ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ μετά τη «μεταβίβαση» του πυρηνικού σταθμού στη Ρωσία

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας μεταβαίνει επειγόντως...