ΔΝΤ – Πληθωρισμός, χρέη και ανισότητες συγκρατούν την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του, «βλέπει» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με στοιχεία της επικείμενης έκθεσης του World Economic Outlook, που διέρρευσε σε ομιλία της η επικεφαλής του Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Σε διαδικτυακή ομιλία της στο ιταλικό Πανεπιστήμιο Bocconi, η κυρία Γκεοργκίεβα αποκάλυψε πως η έκθεση, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της ετήσιας γενικής συνέλευσης ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, θα περιλαμβάνει προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης ελαφρά κάτω του 6%, που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση του Ταμείου, λόγω των ρίσκων που προκύπτουν από τις πληθωριστικές πιέσεις, τα διογκούμενα χρέη της πανδημίας και κυρίως τις άνισες οικονομικές τάσεις που δημιουργούν οι διαφορετικοί ρυθμοί εμβολιασμών μεταξύ των κρατών.

Το θετικό βέβαια είναι πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει σταθερά σε τροχιά βελτίωσης, με αποτέλεσμα οι προηγμένες οικονομίες να αναμένεται πως θα επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα μέσα στο 2022. Όμως, η πανδημία που εμμένει περιορίζει το ρυθμό ανάκαμψης και, με σημείο αιχμής το μεγάλο χάσμα στους εμβολιασμούς μεταξύ προηγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου, οι περισσότερες αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες «θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμη» για να συνέλθουν.

«Κλειδί» οι ανισότητες στους εμβολιασμούς 

«Είμαστε ενώπιον μιας παγκόσμιας ανάκαμψης που εξακολουθεί να ‘κουτσαίνει’ λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά κανονικά, διότι είναι σαν να περπατάμε έχοντας πέτρες μέσα στα παπούτσια μας», τόνισε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Για το λόγο αυτό, κάλεσε τις χώρες να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για τις παραδόσεις εμβολίων προς τον αναπτυσσόμενο και τρίτο κόσμο και να βοηθήσουν, ώστε να κλείσει το ύψους 20 δισ. δολαρίων χάσμα για την κάλυψη των απαιτούμενων κονδυλίων για τα τεστ κοροναϊού, την ανίχνευση και τη θεραπεία των κρουσμάτων.

Αν η ψαλίδα στο ρυθμό των εμβολιασμών μεταξύ ανεπτυγμένων και φτωχότερων οικονομιών δεν κλείσει, θα συνεχίσει να λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάκαμψη, δημιουργώντας συσσωρευτικές ζημιές για το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και στα 5,3 τρισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, προέβλεψε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την Βουλγάρα επικεφαλής του ΔΝΤ, Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα παραμένουν ζωτικής σημασίας για την τροφοδότηση της ανάπτυξης, ενώ η Ευρώπη έχει ανεβάσει ρυθμούς, όμως, σε άλλες περιοχές του πλανήτη η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι κεντρικές τράπεζες 

Οι πληθωριστικές πιέσεις, που είναι ένας σημαντικός παράγοντας ρίσκου, εκτιμάται πως θα αρχίσουν να υποχωρούν στις περισσότερες χώρες το 2022, όμως, θα εξακολουθήσουν να επηρεάζουν κάποιες από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, υποστήριξε η κυρία Γκεοργκίεβα. Προειδοποίησε δε, πως μια διαρκής αύξηση των πληθωριστικών προσδοκιών θα οδηγήσει σε κάθετη αύξηση των επιτοκίων και σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Αν και οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν για την ώρα να οδηγηθούν σε σύσφιξη των πολιτικών, θα πρέπει να προετοιμαστούν για να αναλάβουν δράση γρήγορα, αν η ανάκαμψη ενδυναμωθεί με ταχύτερο ρυθμό από τον αναμενόμενο και το ρίσκο της αύξησης του πληθωρισμού ενισχυθεί.

Το ρίσκο των διογκούμενων χρεών 

Στους παράγοντες κινδύνου είναι και η διόγκωση των χρεών των κρατών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το παγκόσμιο επίπεδο χρεών, που πλέον κινείται στο 100% του ΑΕΠ, σημαίνει πως οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν ιδιαίτερα περιορισμένη ικανότητα να εκδώσουν νέα ομόλογα σε θετικές συνθήκες.

Οι δυνατότητες της πράσινης ανάπτυξης 

Τέλος, η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε και στο κρίσιμο θέμα της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίλυση του προβλήματος, οι οποίες θα δώσουν ώθηση και στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι επενδύσεις σε νέα δίκτυα ηλεκτρισμού, σε υψηλότερη ενεργειακή αποτελεσματικότητα και χαμηλότερους ρύπους, θα μπορούσαν να ενισχύσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περίπου 2% αυτή τη δεκαετία, δημιουργώντας παράλληλα τουλάχιστον 30 εκατ. νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: ΟΤ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Δημήτριος Λαμπράκης: Η σπουδαία προσωπικότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας

Εξήντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τις 12 Αυγούστου...

Κορωνοϊός: Σε υψηλά επίπεδα οι θάνατοι από Covid-19 στις ΗΠΑ

Παρότι έχουν σημειωθεί πρόοδοι, οι θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 παραμένουν...

Φωτιά: Η Ευρώπη σπεύδει να βοηθήσει τη Γαλλία, που συνεχίζει να βιώνει πύρινο εφιάλτη

Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα στη Γαλλία...

Αν Χεκ: Εγκεφαλικά νεκρή η ηθοποιός – Οι γιατροί θα την αποσυνδέσουν από τη μηχανική υποστήριξη

Τραγική κατάληξη είχε το τροχαίο της ηθοποιού Αν Χεκ στο Λος Άντζελες....