Διημερίδα: «Το ’21 σήμερα

Επιστημονική διημερίδα με θέμα: «Το ’21 σήμερα: αναπαραστάσεις της Ελληνικής Επανάστασης στην τέχνη και στον λόγο, 200 χρόνια μετά» θα πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Μαΐου 2022, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13 Αθήνα).

Η διημερίδα η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel «21 – Η μάχη της πλατείας» του Αντώνη Νικολόπουλου (Soloúp), προσφέρεται για μία ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τις αποτυπώσεις της Ελληνικής Επανάστασης, στην Ιστοριογραφία, στον Λόγο και στις Τέχνες. Στοχεύει στην καταγραφή και στην ερμηνεία της σύγχρονης στάσης του επιστημονικού και καλλιτεχνικού κόσμου απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, επιδιώκει να αναδείξει πώς και με ποιους τρόπους διαδίδονται στο ευρύ κοινό ιδεολογικές ερμηνείες σχετικά με το 1821, που παράγονται σήμερα, μέσω της εικόνας και του λόγου, και εάν και με ποιον τρόπο οι ερμηνείες αυτές εμπεριέχουν αναστοχασμούς και οράματα που αφορούν στον 21ο αιώνα.

Στη διημερίδα εκτός από τις εισηγήσεις θα πραγματοποιηθεί προβολή ντοκιμαντέρ αποτύπωσης «21 – Η μάχη της πλατείας | Making of …behind the sketches. (σκηνοθεσία: Μελέτης Μοίρας), η διάλεξη «Ιστορικά θέματα που αναφύονται από τα κόμικς», του Τάσου Αποστολίδη (συγγραφέα-σεναριογράφου κόμικς). Θα ολοκληρωθεί με τη στρογγυλή τράπεζα: «Μετά τα 200 χρόνια, τι; Ο απολογισμός μιας επετείου στον δημόσιο λόγο, την ιστορική έρευνα και τον πολιτισμό» με τη συμμετοχή των: Μαρίας Δημητριάδου (Υπεύθυνη Συλλογών-Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη), Δήμητρας Κουκίου (Ιστορικός-Αναπληρώτρια Διευθύντρια ΕΙΜ), Χριστίνας Κουλούρη (Καθηγήτρια Νεότερης & Σύγχρονης Ιστορίας, Πρύτανις του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών), Παντελή Μπουκάλα (Δημοσιογράφος-Συγγραφέας), Τάσου Σακελλαρόπουλου (Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη) και Γιώργου Τόλια (Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών) σε συντονισμό του Aντώνη Νικολόπουλου.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της διημερίδας:

Για την παρακολούθηση της διημερίδας δεν χρειάζεται προεγγραφή.

Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, στις 9:30 το πρωί του Σαββάτου 7/5/2022.

Απαραίτητη η χρήση μάσκας προστασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Nα υπάρξει γερμανική μεσολάβηση για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο

Ο Joachim Bitterlich είναι ο πρώην διπλωματικός σύμβουλος του...

ΗΠΑ: Αποκαλυπτήρια για το βομβαρδιστικό stealth B-21 Raider

Το νέο της πυρηνικό βομβαρδιστικό stealth B-12 Raider, το...