Διάγγελμα Πούτιν: «Η Δύση αλλαγή συνόρων δεν θα δεχθεί» – «Βέβαιη κλιμάκωση» προειδοποιεί ο καθηγητής Λιάκουρας

Για το διάγγελμα Πούτιν με το οποίο γνωστοποιήθηκε η απόφαση για μερική επιστράτευση στη Ρωσία, μίλησε ο καθηγητής Πέτρος Λιάκουρας.

«Η κίνηση του Πούτιν θα κλιμακώσει βεβαιότατα της σχέσεις Ρωσίας – Δύσης. Η Δύση πολλά μπορεί να δεχθεί, αλλαγή συνόρων δεν θα δεχθεί ποτέ, ειδικά τα σύνορα τα οποία δημιουργήθηκαν μετά και την τελευταία πράξη αναδιαμόρφωσή τους που έγιναν μετά την κατάρρευση του υπαρκτού κομμουνισμού, το 1991», είπε ο κ. Λιάκουρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Γνώριζε το υπάρχον πλαίσιο η Ρωσία

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν θεσμικά εργαλεία που να επιβάλουν τη διεθνή έννομη τάξη, ο κ. Λιάκουρας δήλωσε ότι η Ρωσία εξ αρχής γνώριζε ότι εάν προβεί σε μια τέτοια ενέργεια δεν υπάρχει δυνατότητα το Συμβούλιο Ασφαλείας να την καταδικάσει και να ακυρώσει την απόσχιση, ούτε επίσης μπορεί να της επιβληθούν κυρώσεις. Η Ρωσία από την αρχή γνώριζε το πλαίσιο αυτό, όπως γνώριζε ότι εάν της επιβληθούν κυρώσεις θα επιβάλει η ίδια αντικυρώσεις, κάτι που έχει ήδη κάνει, και τις συνέπειες υφιστάμεθα και εμείς.

«Ξέρει πολύ καλά ότι δεν θα περάσει δια της χρήσης βίας, θα περάσει μέσα από ένα άλλο εργαλείο, το οποίο λέγεται απόσχιση και το οποίο έχει ξανακάνει με χλιαρή αντίδραση απέναντι στην Ρωσία το 2014. Μια τέτοια πράξη απόσχισης, σημαίνει πλήρης κατακερματισμός ενός κράτους, το οποίο διαμορφώθηκε μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης που σημαίνει ότι τα σύνορα που υπήρχαν την στιγμή της διάλυσης παραμένουν αμετάβλητα δια βίου» ανέφερε ακόμα.

«Τελική πράξη»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Λιάκουρας, το δημοψήφισμα είναι η τελική πράξη της ρωσικής προσπάθειας απόσχισης, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να καταφέρει, να προσαρτήσει δηλαδή όλες τις περιοχές που είναι τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

«Το δίλημμα της Ρωσίας ήταν εάν έπρεπε να κάνει εισβολή σε αυτές τις περιοχές ή να επιλέξει την προσάρτηση. Επέλεξε το δεύτερο γιατί δι’ αυτού του τρόπου υπήρχε περίπτωση να νομιμοποιήσει το αποτέλεσμα. Και αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον στην περίπτωση που οι Ουκρανοί είχαν πιέσει τους ρωσόφωνους πληθυσμούς σε τέτοιο βαθμό που δεν θα είχαν άλλη λύση πέραν της απόσχισης. Όμως τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε, γιατί η στάση των Ουκρανών απέναντι στους ρωσόφωνους είναι κάτι που συνηθίζεται στις κοινωνίες που είναι αντίπαλες σε θέματα εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής. Επειδή δεν υπήρχε ούτε η γενοκτονία προσπάθησε να τις ωθήσει να ανακηρυχθούν ως ανεξάρτητες» εξήγησε ο κ. Λιάκουρας.

Με ένοπλη βία

Το επόμενο βήμα, συμπλήρωσε, είναι η απόσχιση που γίνεται με ένοπλη βία. «Ακόμα και όταν έχουμε απόσχιση, γιατί αποσχίζεται η περιοχή και όχι ο λαός, υπάρχει και το ενδεχόμενο να ζητείται το δημοψήφισμα. Όμως εν προκειμένω, η απόσχιση θα ήταν παράνομη γιατί δεν αποκαθιστούσε κάποιο δικαίωμα που εθίγη και κατά συνέπεια δεν ήταν η απόσχιση η έσχατη λύση, δεν θα ήταν δηλαδή επανορθωτική, άρα δεν συνέτρεχε κανένας τέτοιος λόγος. Το τρίτο στάδιο είναι αυτό που θα έχουμε τώρα και είναι το εξής.

Προκειμένου να κάνουμε την προσάρτηση ας ρωτήσουμε τον πληθυσμό τι θέλει. Θέλει πράγματι την προσάρτηση ή όχι; Τα δημοψηφίσματα δηλαδή, υπηρετούν τον στόχο της προσάρτησης. Βέβαια γεννάται το ερώτημα εάν μπορεί να υπάρχει ελεύθερη βούληση που θα εκφραστεί στο δημοψήφισμα υπό την ρωσική στρατιωτική κατοχή. Η Ρωσία κατέχει και τις τέσσερις περιοχές που θα διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα, οι οποίες κλείνουν την δυνατότητα της Ουκρανίας να έχει πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Κατά συνέπεια η Ρωσία επιτυγχάνει τον στόχο που από την αρχή είχε», είπε ο κ. Λιάκουρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Ιρανός αξιωματούχος στο ΒΗΜΑ: Πώς θα αποφευχθεί ένας γενικευμένος πόλεμος

Είμαστε στην αρχή ενός γενικευμένου πολέμου ή ήταν προειδοποιητική...

Σε επιφυλακή η Ευρώπη μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις...

Συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων του Ισραήλ

Στο ΜEGA μίλησαν Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ για...

Γκουτέρες: Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο πόλεμο

Αργά το βράδυ της Κυριακής (14/4) ξεκίνησε η έκτακτη...

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωψηφοδέλτιο 60.000 ψήφων – Οι αντιδράσεις στην Κουμουνδούρου

Οι Ευρωεκλογές αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και...