Δένδιας : Ευκαιριακή η πρόσκληση της Τουρκίας για διάλογο

Σε καλό κλίμα και σε «συνθήκες εθνικής ομοψυχίας» ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε ο Νίκος Δένδιας με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων όπου εκτός από την εημερώση για τις συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συζητήθηκαν και τα ελληονουρκικά στο φόντο των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε βάθος χρόνου

Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και διεμήνυσε σε ότι αφορά την «κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα» πως «για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Σε καλό κλίμα και συνθήκες εθνικής ομοψυχίας

Αναλυτικά η δήλωση του Νίκου Δένδια έχει ως εξής:

«Συναντήθηκα σήμερα με τους εκπροσώπους του συνόλου των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσω για την υπογραφή δύο πολύ σημαντικών κειμένων μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Τα δύο κείμενα αυτά υπεγράφησαν στο πλαίσιο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη διμερή συμφωνία για την Κοινή Συνεργασία στην Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα και την Κοινή Διακήρυξη για την ανάπτυξη Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Οι συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και σε συνθήκες εθνικής ομοψυχίας.

Βεβαίως, είχα και την ευκαιρία να ανταλλάξω με τους εκπροσώπους των κομμάτων απόψεις σχετικά με τις ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο αυτό, τους επανέλαβα τις θέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Υπογράμμισα ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην ιδέα ενός εποικοδομητικού διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Όμως κατέστησα, επίσης, σαφές ότι για να πραγματοποιηθεί ο διάλογος αυτός, η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει τον σεβασμό της προς το Διεθνές Δίκαιο. Να τον αποδείξει σε βάθος χρόνου και όχι ευκαιριακά ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μεγάλη διπλωματική επιτυχία

Επανερχόμενος στη συμφωνία με τα Εμιράτα, θα ήθελα  να σας πω ότι η συμφωνία αυτή αποτελεί επιστέγασμα διαπραγματεύσεων πολλών μηνών. Τόσο του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και εμού.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας αυτής εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν στρέφεται εναντίον οιουδήποτε. Αντίθετα, αποσκοπεί στη διατήρηση της  ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, εμπεριέχεται στη συμφωνία πρωτοποριακή ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Η ρήτρα αυτή υπάρχει για πρώτη φορά σε διμερή συμφωνία την οποία υπογράφει η χώρα μας μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αποτελεί η συμφωνία αυτή μεγάλη διπλωματική επιτυχία, η οποία ενισχύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Παράλληλα, αποτελεί μια σημαντική εμβάθυνση των σχέσεών μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Σχέσεις που ήταν πολύ καλές, αλλά στερούμενες του απαραίτητου βάθους.

Επίσης, η συμφωνία αυτή ενισχύει το πλαίσιο για την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεών μας και με άλλες φιλικές χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ιορδανία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

ΣΥΡΙΖΑ: Προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης πριν την ομιλία Γεροβασίλη

Οργιώδες είναι το εσωκομματικό παρασκήνιο στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ...

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Οι πληρωμές της εβδομάδας

Συνολικά 2.339.829.597 ευρώ θα καταβληθούν σε 4.194.373 δικαιούχους, από...

ΣΥΡΙΖΑ: Υπέρ αναβολής εκλογών ο Ηλιόπουλος – Κατά ο Π. Παππάς

Ενόσω ο Στέφανος Κασσελάκης ζητά «καθαρή λύση» και αρνείται...