Δεν κατάφερε να σβήσει τη φωτιά στην Credit Suisse

Ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse Ούλριχ Κέρνερ είναι ο άνθρωπος στα χέρια του οποίου «έσκασε» η μία εκ των δύο μεγάλων τραπεζών της Ελβετίας. Σύμφωνοι, η Credit Suisse είχε σκελετούς στην ντουλάπα της, αλλά αν η αποστολή του ήταν να αποφύγει τα βράχια, δεν μπορεί κανείς να πει ότι την έφερε εις πέρας.

Επί των ημερών τού ηλικίας 61 ετών ελβετού τραπεζίτη η τιμή της μετοχής της Credit Suisse έχασε το 63% της αξίας της καθώς η τράπεζα κατέγραψε τη δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ζημιών πολλών εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων, κάτι που πανικόβαλε πολλούς πελάτες της που απέσυραν καταθέσεις και άλλα περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 111 δισ. ελβετικών φράγκων (121 δισ. δολαρίων).

Ο Κέρνερ ευτύχησε να έχει την αμέριστη στήριξη της ελβετικής κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελβετίας για να αποφύγει τις συνέπειες της μετάδοσης της κρίσης που προκάλεσε στις ΗΠΑ η χρεοκοπία της SVB. Τα 50 δισ. ελβετικά φράγκα που διέθεσε στην Credit Suisse η Τράπεζα της Ελβετίας για να τη σώσει και να αποκαταστήσει την κλονισμένη εμπιστοσύνη των πελατών της δεν ήρκεσαν για να σταματήσουν την κεφαλαιακή αιμορραγία.

Δεν ήταν εύκολη η δουλειά που του ζητήθηκε να κάνει, παρά τον «πολλά υποσχόμενο» χαρακτήρα του, όπως φαίνεται από περιγραφές και αξιολογήσεις συναδέλφων και συνεργατών του. «Αδυσώπητο» τον χαρακτήρισε μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας στους «Financial Times» ένας συνεργάτης του. «Ο Uli μπορεί να εμφανίζεται και να περιγράφεται ως ένα εσωστρεφές άτομο, αλλά είναι πολύ συμπαθητικός αν του μιλήσεις από κοντά, είναι έξυπνος, είναι εύστροφος» διαβεβαιώνει επωνύμως ο Σέρτζιο Ερμότι, πρώην διευθύνων σύμβουλος της UBS.

Ο Ερμότι είναι αυτός που το 2011 έπειτα από ένα διαλυτικό σκάνδαλο έπιασε το τιμόνι της UBS και την επανέφερε σε ήρεμα νερά. Ηταν η δεύτερη επιλογή. Πρώτος είχε κληθεί στη «γέφυρα» ο Ούλι Κέρνερ, τότε οικονομικός διευθυντής της UBS, αλλά αρνήθηκε. Στην περίπτωση της Credit Suisse είπε να μη χάσει την ευκαιρία…

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Λοβέρδος: «Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του – Το σύμβολο, τα χρώματα

«Δημοκράτες» είναι το όνομα του κόμματος που ανακοίνωσε από...

Βαθιά εσωτερική κρίση στη Γερμανία μετά τις υποκλοπές της Ρωσίας

Ως «κίνδυνο για την ασφάλεια» στην Ευρώπη περιέγραψε τον...

Ασημακοπούλου leaks: Ερευνα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων για τα e-mail

Την άμεση παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα...