Credit Suisse – UBS: Βελτιώνουν το κλίμα στα Χρηματιστήρια οι διαβεβαιώσεις ΕΒΑ

Αλλαγή κλίματος επιχειρείται αυτήν την ώρα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών αρχών περί της ανθεκτικότητας του τραπεζικού κλάδου, στη σκιά της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 2,3%, από σχεδόν 6% νωρίτερα. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,04% στις 7.332 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,26% στις 14.806 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,16% στις 6.936 μονάδες.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη προσπαθούν να αποτιμήσουν τις προεκτάσεις της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, έναντι 3 δισ. ελβετικών φράγκων, ήτοι με discount άνω του 70%. Οι μετοχές της Credit Suisse σημειώνουν πτώση 60%, ενώ η UBS έχει περιορίσει στο -7%.

Καθησυχαστική η ΕΚΤ για τα ομόλογα Tier 1

Προσπάθεια να εκτονώσουν την ανησυχία που επικρατεί στις αγορές μετά την ανακοίνωση εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, με αιχμή κυρίως τους ομολογιούχους μηδένισαν τις επενδύσεις τους, καταβάλουν οι ευρωπαϊκές αρχές.

Με κοινή ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ χαιρετίζουν τη συνολική δέσμη ενεργειών που έλαβαν χθες οι ελβετικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Προσθέτουν επίσης, ότι ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας.

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις μεταρρυθμίσεις που συνέστησε το Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση καθιέρωσε, μεταξύ άλλων, τη σειρά σύμφωνα με την οποία οι μέτοχοι και οι πιστωτές μιας προβληματικής τράπεζας πρέπει να υφίστανται τις ζημίες», αναφέρει.

Και διευκρινίζει: «Ειδικότερα, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτοι που απορροφούν τις ζημίες και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους θα απαιτούνταν η απομείωση της Πρόσθετης Βαθμίδας 1. Αυτή η προσέγγιση έχει εφαρμοστεί με συνέπεια σε προηγούμενες περιπτώσεις και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες της τραπεζικής εποπτείας του SRB και της ΕΚΤ σε παρεμβάσεις κρίσεων».

Το πρόσθετο Tier 1 είναι και θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραμένουν οι ανησυχίες

“Θεωρητικά, δεν υπάρχει λόγος να επεκταθεί η κρίση της Credit Suisse, καθώς αυτό που προκάλεσε τον τελευταίο σεισμό για την Credit Suisse ήταν μια κρίση εμπιστοσύνης – κάτι που δεν αφορά την UBS – μια τράπεζα εκτός της αναταραχής, με, επιπλέον, άφθονη ρευστότητα και εγγύηση από την SNB (Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας) και την κυβέρνηση”, ανέφερε η Ipek Ozkardeskaya, ανώτερη αναλύτρια της Swissquote Bank.

Πάντως, όπως γράφει το Bloomberg, οι πιστωτές ψάχνουν από χθες μανιωδώς τα ψιλά γράμματα για αυτούς τους λεγόμενους πρόσθετους τίτλους βαθμίδας 1 για να καταλάβουν εάν οι αρχές σε άλλες χώρες θα μπορούσαν να επαναλάβουν αυτό που έκανε η ελβετική κυβέρνηση την Κυριακή: δηλαδή να τους «εξαφανίσει» διατηρώντας παράλληλα αξία 3,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους επενδυτές μετοχών.

Η εξαγορά της Credit Suisse έρχεται μετά την αποτυχία ορισμένων περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα που προκάλεσε ανησυχίες στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Τα ομόλογα και οι μετοχές του δανειστή με έδρα τη Ζυρίχη υποχώρησαν και οι αντισυμβαλλόμενοι στις συναλλαγές άρχισαν να αγοράζουν προστασία έναντι πιθανής χρεοκοπίας.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 15,8% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας Destatis. Ο δείκτης ήταν μειωμένος κατά 0,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές της ενέργειας σημείωσαν άλμα 27,6% σε ετήσια βάση, αλλά μειώθηκαν κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκαν κατά 8,6% από τον Φεβρουάριο του 2022 και κατά 0,1% από τον Ιανουάριο του 2023, ενώ οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,7% σε ετήσια βάση και κατά 0,4% σε μηνιαία βάση.

Οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών ήταν 10,5% και 0,2% υψηλότερες σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2022 και τον Ιανουάριο του 2023, αντίστοιχα. Οι τιμές των μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και κατά 0,9% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Στην Ασία έφτασαν οι κλυδωνισμοί της Credit Suisse

Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι αγορές της Ασίας σήμερα, καθώς οι όροι της συμφωνίας εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS φάνηκε να προκαλούν νέους τριγμούς στους επενδυτές, λόγω των μεγάλων απωλειών των ομολογιούχων.

Ο δείκτης Hang Seng ηγήθηκε των απωλειών στην περιοχή, σημειώνοντας πτώση άνω του 3%. Ο μεγαλύτερος χαμένος του δείκτη HSI ήταν η HSBC, η οποία διολίσθησε κατά 6,51%, ενώ η Standard Chartered έχασε 3,81%. Ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε πτώση 3,37%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο Shanghai Composite σημείωσε πτώση 0,2%, ενώ ο Shenzhen Component σημείωσε άνοδο 0,23%, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να διατηρήσει στο 3,65% και στο 4,3% αντίστοιχα το βασικό επιτόκιο των μονοετών και των πενταετών δανείων.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 1,38% και έκλεισε στις 6.898,5 μονάδες. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε απώλειες 1,42%, κλείνοντας στις 26.945,67 μονάδες και ο Topix σημείωσε πτώση 1,54% για να κλείσει στις 1.929,3 μονάδες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,69% και έκλεισε στις 2.379,2 μονάδες, αλλά ο Kosdaq αντιστάθηκε στην τάση, κλείνοντας 0,6% υψηλότερα στις 802,2 μονάδες.

Πάντως, η Νομισματική Αρχή του Χονγκ Κονγκ και η Επιτροπή Κινητών Αξιών και Συμβολαίων ανακοίνωσαν ότι οι δραστηριότητες της Credit Suisse στην πόλη θα συνεχιστούν κανονικά, μετά την εξαγορά της από την UBS το Σαββατοκύριακο. Οι δραστηριότητες της Credit Suisse στο Χονγκ Κονγκ περιλαμβάνουν ένα υποκατάστημα που εποπτεύεται από την HKMA και δύο αδειοδοτημένες εταιρείες που εποπτεύονται από την SFC.

Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι “οι πελάτες μπορούν να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους στο υποκατάστημα και στις υπηρεσίες συναλλαγών που παρέχει η Credit Suisse για τις αγορές μετοχών και παραγώγων του Χονγκ Κονγκ”.

Την ίδια ώρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας άφησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού για 1 και 5 έτη, αφού μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για όλες σχεδόν τις τράπεζες κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη εβδομάδα. Το 1ετές LPR παρέμεινε στο 3,65%, ενώ το 5ετές LPR παρέμεινε στο 4,3%, και τα δύο αμετάβλητα από τον περασμένο Αύγουστο.

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...