Οφέλη και Χρήσεις των Βλίτων στην Ελληνική Κουζίνα

Οφέλη και Χρήσεις των Βλίτων στην Ελληνική Κουζίνα

Τα βλίτα (Amaranthus spp.) είναι χόρτα που καταναλώνονται ευρέως στην ελληνική κουζίνα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνήθως σερβίρονται ως βραστή σαλάτα, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες συνταγές όπως πίτες ή σούπες. Η προετοιμασία τους είναι συνήθως απλή: βράζονται και σερβίρονται με ελαιόλαδο, λεμόνι και αλάτι. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες βλίτων, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας, και τα φύλλα τους έχουν μια ήπια και ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Από διατροφικής άποψης, τα βλίτα είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η C και η Κ, καθώς και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της πεπτικής λειτουργίας και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας και μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ. Επιπλέον, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας του δέρματος. Ουσιαστικά, τα βλίτα περιέχουν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Κ από όλα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Πηγή: naftemporiki.gr