Χρηματιστήριο: Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται σταδιακά στην αγορά

Συνεχίζεται η στήριξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς από τους εγχώριους επενδυτές, καθώς μήνα με τον μήνα αυξάνονται οι νέοι κωδικοί από ημεδαπούς επενδυτές. Το ξύπνημα στα μικρά και μεσαία χαρτιά της Αγοράς, κυρίως τον Απρίλιο, αποδίδεται και στην σταθερή ενεργοποίηση της επενδυτικής λιανικής.

Παρά την υποχώρηση των τζίρων στις τελευταίες συνεδριάσεις, η άνοδος της αγοράς κυρίως τον Μάρτιο (+9,17%) και τον Απρίλιο (+4,02%) πραγματοποιήθηκε με ικανοποιητικούς τζίρους και με μεγαλύτερο πλήθος κωδικών.

Ρεκόρ 5,5 ετών στο άνοιγμα κωδικών

Μάλιστα τον Μάρτιο του 2021 καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015, κάτι που δείχνει ότι και οι ημεδαποί επενδυτές έχουν αρχίσει και κοιτούν ξανά το χρηματιστήριο.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται αυξητική τάση να φανεί και στο μέτωπο των ξένων επενδυτών καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας θα κερδίζει έδαφος, κάτι που διαφάνηκε τον Μάιο με τους αλλοδαπούς δικαιούχους μερίδων να πραγματοποιούν σημαντικές εισροές (ο πρώτος μήνας του 2021 κατά τον οποίο οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων προέβησαν σε σημαντικές εισροές).

Τον Ιανουάριο του 2021 δημιουργήθηκαν 735 νέες μερίδες από ημεδαπούς επενδυτές και 835 μαζί με τους ξένους, τον Φεβρουάριο, 627 και 750 συνολικά.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του Χρηματιστηρίου, τον μήνα Μάρτιο καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νέων κωδικών που άνοιξαν από τον Δεκέμβριο του 2015 (όταν είχαν ανοιχθεί 3.524 νέοι κωδικοί), καθώς άνοιξαν 2.915 κωδικοί, από τους οποίους 2.718 ήταν από Έλληνες επενδυτές.

Τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν 778 νέοι κωδικοί από Έλληνες επενδυτές και 987 συνολικά.

Οι Έλληνες επενδυτές τον Απρίλιο εμφάνισαν εισροές ύψους 24,4 εκατ. ευρώ και συνολικές εισροές 94 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους. Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εκροές ύψους 24,4 εκατ. ευρώ και συνολικά εκροές 94 εκατ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Τον Μάιο δημιουργήθηκαν συνολικά 1.678 νέοι κωδικοί, εκ των οποίων οι 1.543 κωδικοί από Έλληνες επενδυτές.

Τον ίδιο μήνα οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων πραγματοποίησαν εισροές 94,1 εκατ. ευρώ (ο πρώτος μήνας του 2021 κατά τον οποίο οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων προέβησαν σε σημαντικές εισροές) με αποτέλεσμα να μηδενίσουν οι εκροές που εμφάνιζαν το πρώτο τετράμηνο (Ιανουάριος- Μάιος) του έτους, σε αντίθεση με τους ημεδαπούς δικαιούχους μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους 94,1 εκατ. ευρώ τον Μάιο και συνολικά μηδενικό ισοζύγιο για το σύνολο του πενταμήνου 2021.

Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων αύξησαν το ποσοστό των συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) που πραγματοποίησαν τον Μάιο 2021, στο 56,6% των συνολικών συναλλαγών (σε σχέση με το 51,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι ημεδαποί δικαιούχοι μερίδων, πραγματοποίησαν το 43,4% των συναλλαγών, σε σχέση με το 48,2% τον προηγούμενο μήνα.

Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 62,4% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,6% για τους Ημεδαπούς.

Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Μάιο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 5,96 δισ. ευρώ, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,1 δισ. ευρώ και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου 3,9 δισ. ευρώ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Τελικά στο Μάτι δεν έφταιγε κανείς…

Στις 23 Ιουλίου ήμουν στο σπίτι μου στο Μάτι,...

OHE: Απάνθρωπη η εντολή για εκκένωση της Ράφα

Οι εντολές του Ισραήλ για μετεγκατάσταση των Παλαιστινίων από...

Γερμανία: Ο Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη στην ηγεσία του CDU με 89%

O αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς επανεξελέγη...

Τους Παξούς επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Τους Παξους επισκέφθηκε σήμερα ο Στέφανος Κασελάκης συνοδευόμενος από τον...

Ράφα: Αντίστροφη μέτρηση για την επέμβαση

Κρίσιμες είναι οι ώρες στο νότιο τμήμα της Λωρίδας...