Χρηματιστήριο Αθηνών: Βουτιά στη σκιά του διεθνούς sell off 

Να κρατήσει τα επίπεδα των 890 μονάδων επιχειρεί σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο όμως δεν μπορεί να σταματήσει το sell off που έχει πυροδοτηθεί από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης και των ευρωπαϊκών κυρώσεων προς τη Ρωσία.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,66% στις 893,34 μονάδες, με τον τζίρο ήδη να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Μπορεί να έχει δείξει αξιοσημείωτες αντοχές το ΧΑ μπροστά σε μία πρωτοφανή σύγκρουση, τη σφοδρότητα της οποίας λίγοι την ανέμεναν, αλλά δεν μπορεί να παραβλέψει και την μεγάλη αναταραχή που θα επέλθει στην οικονομική δραστηριότητα από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Το διακύβευμα επομένως, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές είναι να κρατήσει όσο το δυνατόν την επαφή του με τις 900 μονάδες.

Προς το παρόν, όπως τεχνικά ο Δείκτης επιβεβαίωσε τη σημαντική στήριξη των 888 μονάδων, έτσι και μοιραία το επίπεδο των 940-942 συνιστά την πρώτη αντίσταση σε αυτήν την ανοδική προσπάθεια, ενώ υπό τη θεώρηση του ότι ο αποκλειστικός καταλύτης της κατευθυντικότητας αυτές τις μέρες είναι οι εξελίξεις στη ρωσο – ουκρανική επικράτεια, διατείνεται πως η άμβλυνση της κρίσης θα επιτρέψει την επαναφορά του Δείκτη σε νέα τοπικά υψηλά, άνω των 970 μονάδων, στον δρόμο προς τις 1020-1040.

Σε επίπεδο τίτλων, οι Quest, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank σημειώνουν απώλειες άνω του 6%, με τις Alpha Bank, Coca Cola, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και Motor Oil να υποχωρούν με πτώση που ξεπερνά το 4%.

Μεγάλη πτώση στην Ευρώπη

Μεγάλες είναι οι απώλειες τις οποίες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς επιβεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας και το πλέγμα των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη και την οικονομική δραστηριότητα της Ευρώπης.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 1,3%, με τον κλάδο των τραπεζών να χάνει 3,9%, οδηγώντας σχεδόν όλους τους κλάδους σε αρνητικά εδάφη. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,11% στις 7.406 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,95% στις 14.283 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 2,26% στις 6.596 μονάδες.

Η ρωσική προέλαση στην Ουκρανία συνεχίστηκε όλο το Σαββατοκύριακο, με τις αγορές να αποτυπώνουν σήμερα τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην οικονομική δραστηριότητα της ηπείρου. Ήδη ΗΠΑ, Ευρώπη και Καναδάς έχουν συμφωνήσει να αφαιρέσουν βασικές ρωσικές τράπεζες από το διατραπεζικό σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, SWIFT. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ έκλεισαν επίσης τον εναέριο χώρο τους στα ρωσικά αεροσκάφη.

Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρό είναι το πλήγμα που δέχονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, αφού οι κυρώσεις και τα άλλα μέτρα – αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιουργούν πρόσθετα κόστη στη λειτουργία τους. Η γερμανική Deutsche Bank και η Commerzbank σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 4%.

Ισχυρό είναι και το πλήγμα που δέχονται οι μετοχές της Societe Generale, της γαλλικής τράπεζας που κατέχει τη ρωσική Rosbank, και της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault. Οι μετοχές της SocGen σημειώνουν πτώση 6,5%, ενώ η Renault, η οποία ελέγχει τη ρωσική αυτοκινητοβιομηχανία Avtovaz, υποχωρεί κατά 6,4%.

Προσπάθειες συγκράτησης από τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα

Στο 20% από… 9,5% προηγουμένως αύξησε το βασικό της επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ρουβλίου στα ιστορικά χαμηλά των 119,5 ρουβλιών/δολάριο. Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να καταστήσει ελκυστική τη διακράτηση του ρωσικού νομίσματος, αυξάνοντας το επιτόκιο του.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα απελευθερώσει 733 δισ. ρούβλια (8,78 δισ. δολάρια) σε αποθεματικά τοπικών τραπεζών για να ενισχύσει τη ρευστότητα. Το υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ρωσίας θα δώσουν παράλληλα εντολή στις ρωσικές εξαγωγικές εταιρείες να πουλήσουν το 80% του ξένου συναλλάγματος.

Εκτινάσσεται κατά 6% η τιμή του brent

Η τιμή του βαρελιού του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI) σημειώνει αλματώδη αύξηση, που ξεπέρασε το 6%, στις συναλλαγές στην Ασία μέχρι τώρα, καθώς οι αγορές μοιάζουν να ανησυχούν ολοένα περισσότερο για το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί ενεργειακή κρίση μετά τις νέες δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία.

Η τιμή του βαρελιού αυξανόταν κατά 6,27%, στα 97,33 δολάρια, περί τις 06:45 (ώρα Ελλάδας), ενώ αυτή του βαρελιού Brent σημείωνε άνοδο 5,24%, στα 103,06 δολάρια.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες μεγάλες ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT και έβαλαν προσωπικά στο στόχαστρο τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, απαγόρευσε επίσης όλες τις συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, κάτι που οδήγησε σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι: σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, έπεφτε κατά σχεδόν 30% στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος νωρίς σήμερα.

«Ο αποκλεισμός ορισμένων ρωσικών τραπεζών από το SWIFT ενδέχεται να διαταράξει τον εφοδιασμό με πετρέλαιο, καθώς οι αγοραστές και οι πωλητές θα θελήσουν να δουν πού βρισκόμαστε με τους νέους κανόνες», εκτίμησε ο Άντι Λίπαου, ο πρόεδρος της Lipow Oil Associates του Χιούστον.

Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το SWIFT

Οι αγορές θα παρακολουθήσουν στενά τη σύνοδο, μεθαύριο Τετάρτη, του ΟΠΕΚ+, σχήμα στο οποίο συμμετέχουν οι δεκατρείς χώρες-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών, υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και οι δέκα εταίροι τους υπό την ηγεσία της Ρωσίας. Σε αυτή αναμένεται να συζητηθούν τα σχέδια περί αύξησης της παραγωγής.

Ο οργανισμός έχει ήδη συμφωνήσει να αυξάνει προοδευτικά την παραγωγή κάθε μήνα, αλλά η ουκρανική κρίση δεν αποκλείεται να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό που είχε γίνει προτού ξεσπάσει.

 «Βουτιά» 30% στο ρούβλι

Το ρωσικό ρούβλι χάνει σήμερα σχεδόν το 30% της συναλλαγματικής του αξίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά την επιβολή ακόμη πιο σκληρών κυρώσεων από δυτικά κράτη σε βάρος της Μόσχας εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Το ρούβλι έπεφτε σχεδόν 27%, σε ισοτιμία 114,33:1 έναντι του αμερικανικού δολαρίου, στις πρώτες συναλλαγές στις διεθνείς χρηματαγορές, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαπίστωσε σήμερα την «πτώχευση ή πιθανή πτώχευση» της ευρωπαϊκής θυγατρικής της ρωσικής τράπεζας Sberbank, μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, εξαιτίας των «μεγάλων» αναλήψεων αποταμιεύσεων.

Η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία, καθώς και οι θυγατρικές της στην Κροατία και στη Σλοβενία βρέθηκαν αντιμέτωπες με «μεγάλες αναλήψεις λόγω του αντίκτυπου των γεωπολιτικών εντάσεων στη φήμη τους», εξηγεί ο εποπτικός φορέας της ΕΚΤ σε ανακοίνωσή του, εκτιμώντας ότι «στο εγγύς μέλλον, η τράπεζα κινδυνεύει να μην είναι σε θέση να αποπληρώνει τα χρέη της ή άλλες δεσμεύσεις της εντός των καθορισμένων προθεσμιών».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Γ. Βρούτσης: «Το ΟΑΚΑ θα επαναλειτουργήσει με απόλυτα ασφαλή τρόπο»

Δεν πρόκειται για «λουκέτο» στο ΟΑΚΑ αλλά για «προσωρινή...

Μπέος: Δεν ασχολούμαι με Κασσελάκηδες – Ποτέ δεν ζήτησα στήριξη ή χρίσμα

Ο Αχιλλέας Μπέος απαντά στον Στέφανο Κασσελάκη, που ζήτησε...

Ουκρανία: Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Ζοζέπ Μπορέλ στην Οδησσό

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Ουκρανία και συγκεκριμένα στην Οδησσό πραγματοποίησε...

Αζερμπαϊτζάν: Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε στα σύνορα με την Αρμενία

Ένας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε σήμερα από σκοπευτή που είχε...