Χόλιγουντ: Απεργούν οι σεναριογράφοι για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια – Τι ζητούν

Χιλιάδες σεναριογράφοι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης στις ΗΠΑ προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, προκαλώντας αναστάτωση στο Χόλιγουντ, καθώς η βιομηχανία ψυχαγωγίας παλεύει με δομικές αλλαγές, αποτέλεσμα της παγκόσμιας άνθησης των υπηρεσιών streaming.

Το Σωματείο Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA) προκήρυξε την πρώτη του απεργία εδώ και 15 χρόνια, ξεκινώντας από σήμερα αφού δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμφωνία για υψηλότερες αμοιβές από τα στούντιο, όπως η Walt Disney και το Netflix. Η τελευταία του απεργία διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια περισσότερα από 2 δισ. δολάρια.

Η συμπεριφορά των εταιρειών έχει δημιουργήσει μια οικονομία περιστασιακής απασχόλησης σε διαδικτυακές πλατφόρμες, αναφέρει το WGA σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Το WGA αριθμεί πάνω από 20.000 μέλη και με την απεργία τους σταματά η παραγωγή πολλών τηλεοπτικών σειρών και πιθανώς να καθυστερήσει η έναρξη προβολής των νέων κύκλων τους.

«Αν και διαπραγματευτήκαμε με πρόθεση να υπάρξει μια δίκαιη συμφωνία… οι απαντήσεις των στούντιο στις προτάσεις μας ήταν εντελώς ανεπαρκείς, δεδομένης της υπαρξιακής κρίσης που αντιμετωπίζουν οι σεναριογράφοι», ανέφερε η ηγεσία του συνδικάτου.

«Έχουν κλείσει την πόρτα στο εργατικό δυναμικό και άνοιξαν την πόρτα στη συγγραφή σεναρίων ως ένα εντελώς ελεύθερο επάγγελμα. Καμία τέτοια συμφωνία δεν θα μπορούσε ποτέ να εξεταστεί από κάποιον που έχει την ιδιότητα μέλους» σημείωσε.

Τα βασικά σημεία διαφωνιών των δύο πλευρών είναι η «υποχρεωτική πρόσληψη» και η «διάρκεια απασχόλησης», σύμφωνα με το CNN.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: tovima.gr

Τελευταία νέα

Εύα Σακελλάρη : Η soul, pop και jazzy ερμηνεύτρια παρουσιάζει τη νέα της δουλειά

Η Εύα Σακελλάρη είναι από τις τραγουδίστριες και τραγουδοποιούς,...

ΣΥΡΙΖΑ: Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο Αλέξης Τσίπρας

Στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης τοποθετεί ο...

Η παράδοση της βυζαντινής μουσικής συναντά το έργο του Μίκη Θεοδωράκη

Η σύνθεση της παράδοσης της βυζαντινής μουσικής, το «βυζαντινό...

Υπουργικό Συμβούλιο: Τα θέματα που θα συζητηθούν την Τετάρτη (27/9)

Στις 11:00 την Τετάρτη 27/9, θα συνεδριάσει υπό τον Πρωθυπουργό...